logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Oma Luchtbuks, Barbara Scholten

Oma Luchtbuks Barbara Scholten

Oma’s zijn er in alle soorten en maten. Je hebt zorgzame, overbezorgde, actieve, creatieve, grappige, bakkende… en avontuurlijke. De oma van Lina behoort ongetwijfeld tot die laatste groep. Maar dat wist ze niet – ze heeft haar oma eigenlijk nooit gekend. Maar op het moment dat haar vader en moeder allebei op pad moeten voor hun carrière, moeten ze ergens met Lina heen. Carrière voor alles, zoals je begrijpt! En dus wordt Lina ondergebracht bij haar oma Luchtbuks. Maar dat wist ze ook nog niet.

Avontuurlijke oma Luchtbuks

Nu is het geval dat Lina’s vader eigenlijk geen contact meer heeft met zijn moeder – om tamelijk onduidelijke redenen. Nou ja – gezien de verschillen in levensstijl tussen die twee kan ik me d’r iets bij voorstellen… maar toch. Zonde, om geen contact meer te hebben met je moeder! Zij woont inmiddels al een tijdje op een vervallen camping, samen met een aantal andere ‘buitenbeentjes’ van onze samenleving. De campingbaas zelf is een bijvoorbeeld bangerik met grote plannen, die nooit tot uiting komen.

Ouders zorgen voor problemen

Het is echter niet de rebelse oma Maria (of oma Luchtbuks, als je dat liever hebt) die voor problemen zorgt. Nee, het zijn juist de ouders! Vooral haar moeder staat in de spotlights. Zij heeft een poeder ontwikkeld waarmee bloemen wekenlang in een vaas kunnen blijven staan. Goed nieuws voor de kopers van bloemen, maar slecht nieuws voor bloemenkwekers. Terwijl de hele wereld haar dankbaar aankijkt (en haar ijdele moeder al die aandacht dankbaar accepteert), is de bloemen wereld niet blij met haar uitvinding. Helemaal niet blij… En dus besluit een kweker in te grijpen en Lina’s moeder de kidnappen!

Jong en oud in actie

Je raadt het al: het is nu aan Lina en haar oma om in actie te komen. En dat doen ze! Samen met een aantal mensen van de camping gaan ze op pad om Lina’s moeder uit handen van haar kidnapper te grijpen. De scherpschietkunsten van oma Maria en haar luchtbuks komen daarbij goed van pas, maar ook Lina zelf blijkt er wel wat van te kunnen. Maar is dat genoeg om het op te nemen tegen een criminele organisatie?


Ga direct naar Oma Luchtbuks op BOL.com.

Recensie over Oma Luchtbuks

Oma Luchtbuks is het begin van een komische kinderboekenserie met een avontuurlijke oma in de hoofdrol. Het boek steunt behoorlijk op onverwachte wendingen, die op één of andere manier toch logisch klinken. Een trainer voor de Tour de France met flinke stapels bakstenen in de fietstassen? Klinkt logisch! Een oude schoolbus opknappen als evenementenplek? Waarom niet? Door de egoïstische ouders van Lina wens je haar niets dan het beste – en met een warme (en stoere, laten we dat niet vergeten) oma Luchtbuks als beschermer moet dat zeker lukken. Toch komt het verhaal niet altijd even lekker uit de verf: er gebeurt te veel om het verhaal heen om je meteen te pakken en te boeien.

Score: 7


Informatie

Titel: Oma Luchtbuks
Auteur:
Illustrator: Els van Egeraat
Uitgever: Ploegsma
Aantal pagina’s: 176
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789021681603
Prijs: 14.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.