logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Old Fashioned Week: iconische cocktail

Woodford Reserve, ‘s werelds bestverkopende superpremium bourbon-whiskey, viert van 5 tot en met 14 november de veelzijdige en iconische Old Fashioned-cocktail. Dé tijdloze #1 cocktailklassieker wordt gevierd in speciaal geselecteerde cocktailbars en restaurants in Nederland – tijdens de jaarlijkse, wereldwijde Woodford Reserve Old Fashioned Week.

Eindeloos variëren

Slechts 3 ingrediënten maken van de traditionele Old Fashioned cocktail zo’n klassieker; bourbon, suiker en Angostura Bitters. Juist door die eenvoud zijn de mogelijkheden om te variëren eindeloos. Tijdens Old Fashioned Week nodigt Woodford Reserve iedereen uit om smaakvolle variaties op deze inspirerende klassieker te ontdekken, en zo de veelzijdigheid van deze cocktailicoon te ervaren.

Op verkenning

Woodford Reserve nodigt bartenders en hun gasten uit om tijdens de Woodford Reserve Old Fashioned Week op avontuur te gaan en de wereld van de Old Fashioned te verkennen in de beste cocktailbars van het land. Onder meer The Duchess, Tales & Spirits, Cielo, Door 74 en Super Lyan geven een eigen draai aan de Old Fashioned deze week. Ontdek bij deze locaties de diverse Old Fashioned cocktailrecepten.

De geschiedenis van de Old Fashioned Cocktail

Zowel Woodford Reserve als de Old Fashioned komen oorspronkelijk uit de Amerikaanse staat Kentucky. Volgens cocktailhistorici werd de naam van de cocktail voor het eerst gebruikt in de Pendennis Club in Louisville in de 19e eeuw. De naam werd populair toen kolonel James E. Pepper deze in 1881 aan de New Yorkse high society introduceerde in het Waldorf Astoria-hotel. Tegenwoordig is het ’s werelds meest bekende klassieke cocktail.

Old Fashioned Week

De Old Fashioned Week startte in 2015 in Parijs en werd al snel een wereldwijd evenement. Woodford Reserve Old Fashioned Week is inmiddels een jaarlijks terugkerende viering voor bartenders en iedereen die van klassieke en meesterlijk bereide cocktails houdt.

Voor meer informatie over Woodford Reserve, kijk op www.woodfordreserve.com of ga naar Facebook; www.facebook.com/woodfordreserve.

Cocktailbars

  • Amsterdam; Bar 27, Baut, Bluespoon, Branie, Cocktails, Duke of Tokyo, Feijoa, Flying Dutchmen, Freddy’s, JD William’s, La Rocca, Labyrinth, Law&Order, Lotti’s, Malabar (hotel Jakarta), NJOY, Pikoteo, Pulitzer’s bar, Rosalia’s Menagerie, Rumah, Salmuera, the Tailor & Vesper
  • Den Haag; Brick’s, Café Annabel, Speakeasy, the Court & Voco
  • Maastricht; Mr Smith
  • Rotterdam; Ox, Spikizi & Botanero

Recepten voor een Old Fashioned

Een klassieke Old Fasioned

Ingrediënten

  • 1 of 2 ijsklontjes
  • 60 ml Bourbon
  • 1 tl of een klontje rietsuiker
  • 4-5 druppels Angostura bitters

Een moderne variant van de Old Fashioned

Ingrediënten

  • 3 ijsklontjes, fijngemalen
  • 40 ml Bourbon
  • 8 ml mirin suikersiroop
  • een citroenpartje
  • een sinaasappelpartje
  • 2 druppels Angostura
  • bruisend bronwater of tonic, naar eigen keuze

Kersen Old Fashioned

Ingrediënten

  • 1 klontje rietsuiker
  • 2 druppels Angostura bitters
  • 1 el bruisend bronwater
  • 50 ml Bourbon
  • een dun reepje sinaasappelschil (zeste)
  • IJsblokjes
  • Maraschino-kers

Bereiding

  • Leg het suikerklontje in het glas.
  • Laat de druppels Angostura Bitters op het klontje vallen.
  • Voeg de bourbon en wat bruisend bronwater toe.
  • Crush het suikerklontje met een stamper.
  • Roer tot het suikerklontje is opgelost en roer de sinaasappelzeste erdoor.
  • Voeg twee grote ijsblokjes toe en maak de Old Fashioned af met een Maraschino-kers.

Kersen Old Fashioned met citroen

Ingrediënten

  • 1 lange sinaasappelzeste
  • 1 lange citroenzeste
  • 1 tl rietsuiker
  • 1/2 cocktaillepel (10 ml) Angostura bitters
  • sodawater of bruisend bronwater
  • 5 cl Bourbon
  • 1 cl suikerwater
  • 6-tal ijsblokjes
  • 1 cocktail-kers

Bereiden

  • Leg de citroen- en sinaasappelzeste in het glas.
  • Voeg daar de rietsuiker en de Angostura bitters aan toe.
  • Crush de suiker met de achterkant van de (cocktail)lepel in de zestes.
  • Voeg er een heel klein beetje sodawater/bruidend bronwater aan toe en roer tot de suiker oplost.
  • Voeg de Bourbon en drie ijsblokjes toe, goed roeren, zodat er extra smeltwater ontstaat.
  • De overgebleven 3 ijsblokjes mogen er nu aan toegevoegd worden met een scheut sodawater/bruisend bronwater het suikerwater.
  • Even roeren en als finishing-touch afgarneren met de cocktail-kers.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.