logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: O by Nespresso

Onlangs introduceerde Nespresso haar nieuwste conceptmachine. Een futuristisch apparaat, zonder knoppen, toetsen of hendels. Nespresso heeft voor dit project de handen ineengeslagen met de Amerikaanse studio NONOBJECT, die bekend staan om hun minimalistische en vooral futuristische ontwerpen. Er zijn 1000 van deze conceptmachines ontwikkeld – het was dus een hele eer dat wij er eentje mochten testen. Dankzij een interessante lijst aan specificaties was onze interesse direct gewekt. De vraag is alleen: is design zaligmakend?

Cups herkennen

De grootste troef van de O by Nespresso is wel dat dit apparaat vol technische snufjes zit. Zo koppel je hem met een app om je smaakvoorkeur aan te geven, bedien je hem met het ingebouwde touchscreen en herkent het apparaat aan de hand van de kleur cupjes wat voor koffie je wil gaan zetten.

Unieke smaak

Het meest bijzondere aan deze Nespressomachine is wel dat hij aan de hand van het cupje kan ontdekken welke smaak koffie je wil zetten. Hij weet dan – middels de Expert-modus – welke variant koffie daarbij hoort: een ristretto, een espresso of een lungo. En die wordt dan ook gezet, soms met een korte pre-infusiontijd voor de koffie daadwerkelijk uit het cupje komt. Het resultaat zijn kleine smaaknuances, die echt wel meer uit je koffie halen dan de normale instelling. Een leuke innovatie. Via de Nespresso-app kun je ‘m bovendien voorprogrammeren, zodat je in sommige gevallen kunt aangeven of je een ristretto of een lungo wil zetten. En nee, de experts vinden niet dat wanneer je voor een ristretto geboren bent, je kunt opgroeien naar een lungo. Ik moet zeggen: die functie werkt goed. Een maal ingesteld, weet het apparaat prima te onthouden welke voorkeuren je hebt geprogrammeerd. Let wel: je gebruikt de app enkel om aan te geven wat de favoriete instellingen voor de verschillende koffievarianten zijn.

Koppelen

Anders is het proces om de O by Nespresso te koppelen aan je smartphone of tablet. Dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Je moest eerst de Bluetooth koppelen, vervolgens werden de wifi-gegevens ingeladen… nee, dat heeft wel een paar keer gekost voordat die instellingen bekend waren. En dan nog was het niet zo eenvoudig om verbinding te maken – het openen van de app wilde niet direct zeggen dat je verbinding had met de Nespresso. Daar gaat wat tijd overheen! Daarbij vraag ik me ook af waarom de wifi direct nodig is: updates in cupsoorten zouden immers ook via bluetooth doorgezonden kunnen worden?

Touchscreen

Een ander minpunt is de touchscreen. Deze is simpelweg onduidelijk en niet reactief genoeg. Soms wil je swipen, maar herkende het apparaat het als een aanraking (lees: een bevestiging) van de keuze. Kan gebeuren, daar is mee te leven. Het grootste knelpunt zit hem hier in de grootte van de tekst. De tekst scrollt namelijk van rechts naar links over een display, met een zeer beperkt aantal letters tegelijk. Het ziet er flitsend en hip uit, maar het duurt te lang. Voor je eenmaal weet wat er staat, ben je al een paar seconden verder. Dan moet je weer swipen, wachten om te lezen, enzovoort. Een kleiner scherm (of in ieder geval een kleiner font) had dit apparaat bijzonder veel goed gedaan. Twee aanraakzones waren overigens ook welkom geweest. Gewoon een zone voor rechts, een zone voor links en het midden voor bevestigen. Ideetje voor O2.0! Of vier aanraakzones, voor Expert, Ristretto, Espresso en Lungo… ah, de ideeën blijven stromen!


Recensie over O by Nespresso

Volgens de informatie van Nespresso zorgt deze koffiemachine voor een ongeëvenaarde smaakbeleving met de unieke Nespresso als basis. Toegegeven, de Expert-modus van de Nespressomachine levert een kleine meerwaarde. De fluisterstille functie vond ik wel meevallen, het apparaat maakt zelfs al meer geluid bij het inschakelen dan bij het koffiezetten. Het design is overigens wel oogstrelend. Ik zou ‘m zo op het aanrecht zetten, maar qua functionaliteit en bediening… nee, dat vraagt om een upgrade! Knopjes of meer duidelijkheid zouden de bediening zoveel sneller en eenvoudiger maken!

Score: 6


Informatie

O by Nespresso, Nespresso
Meer weten?
Prijs: 0 euro.

NB: deze machine is een conceptmachine van Nespresso en niet in de winkels te koop!

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.