logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Numworks calculator

Op school veranderen de zaken als een malle, maar andere dingen blijven verbazingwekkend gelijk. Zo worden er nog steeds kilos aan schoolboeken meegetorst, naast een laptop en allerlei accessoires. Moderne technieken worden soms met open armen verwelkomd en op andere plekken gewoon genegeerd. Zo lopen kinderen nog altijd met een standaard rekenmachine rond, die nauwelijks verschikt met de calculator waar ik dertig jaar geleden mee rondliep. Jammer! Er zijn zoveel coolere alternatieven beschikbaar. Natuurlijk zijn er rekenmachine-apps voor tablets en smartphones, maar die zijn vaak verboden voor toetsen omdat je er makkelijk mee kunt spieken of valsspelen. En dus loopt iedereen rond met dezelfde Texas Instruments of Casio calculator. Maar ken je de Numworks calculator al? Deze modern vormgegeven calculator neemt je veel werk uit handen. Dankzij de intuïtieve interface en open source-programmering kun je er alle kanten mee op.

Compact model

Fysiek gezien is de Numworks calculator kleiner dan de meeste wetenschappelijke rekenmachines, met een dikte van 10 millimeter en een lekker eigenwijs strak uiterlijk. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door dit strakke ontwerp, hij heeft meer in zijn mars dan je zou denken! Je kunt ‘m opladen via een micro-USB-poort en kan bij normaal gebruik tot 20 uur worden ingezet. Voor opbergen en meenemen krijg je een wit beschermpaneel meegeleverd, die je over je wetenschappelijke rekenmachine kunt schuiven. Opvallend is het kleurenscherm met een diameter van 2,8-inch, dat niet aanraakgevoelig is.

Toetsenmagie en bediening

Het toetsenbord is opgesplitst in drie gebieden: navigatie met cursortoetsen, een bevestigingsknop en een TERUG-toets, een deel met functies voor geavanceerde berekeningen en een numeriek toetsenbord met forse toetsen om invoerfouten te verminderen. Er is ook een standaard aan / uit-knop en een Home-knop, die zich naast de cursortoetsen bevinden.

Functionele calculator

Zoals gezegd is de Numworks calculator knapper dan je in eerste instantie zou denken. Zo beschikt deze rekenmachine over acht verschillende toepassingen: berekeningen, functies, reeksen, statistieken, kansrekenen, rijen, regressie, Python en vergelijking. Berekeningen worden ingevoerd zoals je zou doen op papier, met behulp van getallen, operatoren en haakjes, gevolgd door “Exe” om het antwoord te krijgen. Het prettige is dat je de berekening op het scherm blijft zien. Zo kun je denken aan 8π (25 + 6) als commando. Bij functies kun je ook dergelijke formules invoeren, die vervolgens worden omgezet naar een grafiek en een tabel. Dezelfde methodiek wordt gebruikt voor statistieken, regressie en andere berekeningen. De reeks applicaties is ontwikkeld met docenten en professoren, om er zeker van te zijn dat er niemand achter net net vist.

“Numworks is de eerste, echt collaboratief ontwikkelde rekenmachine”, zegt Martijn Oost, Country Manager Nederland bij Numworks. “Iedereen die wel eens een grafische rekenmachine heeft gebruikt weet hoe ingewikkeld het is om alle functies te doorgronden. Daarom hebben we, samen met de markt en vele gebruikers, de Numworks ontwikkeld. Een belangrijk punt van aandacht was het gebruik van een grafisch rekenmachine gemakkelijker te maken. Alhoewel de grafische rekenmachines jaren geleden veel mogelijkheden toevoegde aan het Wiskundeonderwijs, heeft de ontwikkeling daarna nagenoeg stilgestaan. Terwijl andere digitale devices een sterke ontwikkeling hebben gemaakt in gebruiksvriendelijkheid. Denk maar aan de mobiele telefoon, game consoles of tablets en notebooks. Nergens heb je een handleiding, of zelfs les voor nodig om het te kunnen gebruiken. Dat zou voor een grafische rekenmachine niet anders moeten zijn. Met Numworks hopen we de grafische rekenmachines ook eindelijk toegankelijk en gebruiksvriendelijk te maken. Zodat scholieren niet langer in hun ontwikkeling gehinderd worden door hun rekenmachine.”

Python in je calculator

Bijzonder is de integratie van een Python-interpreter, zodat je Python code kunnen leren of testen. Deze functionaliteit zal vooral nuttig zijn voor scholen die les geven in deze programmeertaal. Het is wel een te gekke toevoeging aan een calculator en erg leuk om mee aan de slag te gaan. Python is namelijk een overzichtelijke programmeertaal die in tal van toepassingen te gebruiken is. Numworks biedt bovendien een platform aan waar verschillende codes te vinden zijn: https://workshop.numworks.com/python


Recensie over Numworks

CooleSuggesties topper

Toegegeven: de Numworks heeft een uitgesproken ontwerp, waar je van moet houden. Toch slaat deze calculator de brug tussen het saaie rekenwerk met die onmogelijk onder de knie te krijgen rekenmachines waar iedereen mee rondloopt en de gamegeneratie die met een controller en smartphone is versmolten. Het biedt een eenvoudige en prettige bediening, een aantrekkelijk scherm en genoeg functies om zowel je middelbare school als je vervolgopleiding te kunnen gebruiken – welke richting je ook op gaat.

Score: 9


Informatie

Numworks, Numworks
Meer weten?
Prijs: 89.95 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.