logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Nuki komt met eerste slimme Matter-slot


Na heel wat ontwikkelen en experimenteren is het de oprichters van Nuki gelukt: ze introduceren het eerste elektronische slot met native Matter-ondersteuning, die daarmee dus ook de Connectivity Standards Alliance (CSA) ondersteunen. Maar wat betekent dat voor jou?

Matter is best een grote stap

Kijk eens naar al die slimme apparaten in de (digitale) winkelschappen. Hoeveel schermen er niet met ‘compatible met….’? Bijna allemaal. Heb je wel eens bedacht waarom dat is? Nou inderdaad: omdat al die bedrijven een eigen standaard hebben bedacht of ontwikkeld, of zijn ingestapt in een bepaald systeem. Matter is één van de weinige concepten die alom geaccepteerd is als ‘de nieuwe standaard’. Dat houdt in dat binnenkort meer Matter-producten verschijnen, die allemaal met elkaar kunnen communiceren! Zo wordt de stap naar de integratie nog verder vereenvoudigd. 

Wij zijn het eerste slimme slot ter wereld waarbij Matter volledig geïntegreerd is in het product. Er is geen bridge of module nodig; parallel gebruik met apps van de fabrikant is mogelijk zonder enige beperking.

Jürgen Pansy, CEO Nuki

Vertrouwd product, nieuwe binnenkant

Qua uiterlijk blijft alles aan de vierde Nuki-generatie onveranderd: het bekende ontwerk is verkrijgbaar in zwart of wit. De elektronica en software zijn echter volledig nieuw wat de integratie met toonaangevende smart home-systemen vergemakkelijkt. Ook nieuw is de langere gemiddelde levensduur van de batterij: met een enkele lading kunnen de twee nieuwe slimme sloten tot zes maanden worden gebruikt – dat betekent een verbetering van de batterijtijd met ongeveer 30 procent. Dit heeft ook voordelen voor gebruikers van Nuki Smart Hosting: Voor verhuurders, die hun vakantiewoningen vaak op afstand bedienen, wordt het gemakkelijker, omdat ze het slimme slot minder vaak hoeven op te laden. 

Niet alleen voor mensen met affiniteit met techniek 

Dankzij de integratie van Matter zijn smart home-producten makkelijker met elkaar te combineren, waardoor ook minder-technische mensen makkelijker aan de slag kunnen met hun smart home. Nuki’s slimme sloten met Matter-functionaliteit werken met de nieuwste verbindingen en communiceren via Thread. Deze technologie, speciaal ontwikkeld voor slimme apparaten op batterijen, zorgt ervoor dat een smart home sneller reageert op commando’s dan via Bluetooth. Tegelijkertijd is het energieverbruik van Thread aanzienlijk lager dan dat van WLAN met een vergelijkbaar bereik. Matter-apparaten communiceren lokaal via hubs: beveiligingsrelevante gegevens verlaten zo het huis nooit. Bovendien wordt de activering van de verbindingsstandaard in slechts enkele ogenblikken voltooid met behulp van een QR-codescan. 

Derde vergrendelingsfunctie

Zowel het Smart Lock als Smart Lock Pro maken gebruik van Matter over Thread. Op deze manier krijgt de Nuki Smart Lock begin 2024 via een firmware-update ook de optie voor toegang op afstand zonder een extra bridge. De Matter-hubs van Apple zullen deze functie ook ondersteunen; andere fabrikanten zijn er nog mee bezig. Het Smart Lock Pro met Matter biedt toegang op afstand via Thread; het instapmodel van de vierde generatie biedt de optie van een betaalde update. 

De Matter-functie, die het mogelijk maakt onderscheid te maken tussen ‘het openen van de deur’ (inclusief het trekken aan de grendel) en ‘ontgrendelen’, zal begin volgend jaar ook beschikbaar zijn voor Nuki-gebruikers via een firmware-update. Deze functie is sinds de release van specificatie 1.2 van de Matter medio oktober geïntegreerd in het Matter-protocol. Nuki heeft bij de CSA campagne gevoerd voor de Europese markt en de integratie van deze derde slotactie, die relevant is voor Europese sloten, in de Matter-standaard gerealiseerd. Voor de lancering van de nieuwe Nuki-generatie kan de Matter-integratie twee vergrendelingsacties weergeven (vergrendelen, ontgrendelen), de status van het apparaat in het algemeen en de batterijstatus van het apparaat.

Merkloyaliteit loont 

De nieuwe Smart Lock Pro met meegeleverde powerpack en ingebouwde Wi-Fi kost 279 euro, de nieuwe Smart Lock kost 169 euro. Voor iedereen die al een elektronisch slot van Nuki bezit, zijn er twee opties met een speciale prijs: de Smart Lock Pro kost samen met de Keypad 2 slechts 299 euro (een besparing van 80 euro). Voor de vierde generatie Smart Lock (169 euro) kunnen bestaande gebruikers gratis toegang op afstand krijgen via een compatibele Matter-hub, die begin 2024 via een firmware-update kosteloos wordt verstrekt (anders een eenmalige vergoeding van 39 euro). 

Keypad 2 Pro

Vorig jaar introduceerde Nuki het eerste keypad met vingerafdruk. “De Keypad 2 was een van de meest succesvolle productlanceringen in de geschiedenis van Nuki. Met de Pro-versie tillen we dit product nu naar een hoger niveau”, zegt Martin Pansy. De Keypad 2 Pro scoort goed dankzij zijn hoogwaardige roestvrijstalen front en de mogelijkheid om naadloos in de muur of op de deur te worden geïnstalleerd. Net als bij Keypad 2 kunnen maximaal 20 vingerafdrukken en 200 individuele toegangscodes worden toegewezen. Beide slimme sloten die geschikt zijn voor Matter zijn compatibel met het nieuwe toetsenbord, dat verkrijgbaar is voor 349 euro. De nieuwe sloten zijn ook compatibel met Keypad 1 en 2, Door Sensor, Power Pack, Bridge en FOB.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.