logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Noordse mythologie, H.A. Guerber

Noordse Mythologie

In het boek Noordse Mythologie maak je kennis met, je raad het al, de Noordse mythologie. Je krijgt een kijkje in de schepping van Aarde en de goden. Je weet hoe de alvader Odin en zijn broers ter wereld zijn gekomen. Namelijk door een huwelijk tussen Börr, de zoon van de eerste god genaamd Buri, en Bestla, de dochter van Bölthorn. Zelfs in deze vroege tijd was er al oorlog tussen goden en reuzen. Die kwam abrupt tot een (tijdelijk) einde toen deze twee trouwden. De drie zonen van Börr en Bestla wisten uiteindelijk de eerste reus (Ymir) die had bestaan te doden. Van Ymirs schedel, hersenen, bloed en andere ingewanden uit zijn lichaam maakten ze Midgard, ook wel Aarde.

De goden

Daarna maak je kennis met de goden. Je maakt kennis met de al eerder genoemde Odin, ook wel alvader genoemd. Naar hem is woensdag vernoemd, omdat hij ook wel Wodan wordt genoemd. Ook zijn vrouw Frigg wordt uitgebreidt beschreven samen met de verhalen die zij meegemaakt heeft. De (door Marvel) bekende god van de donder met de naam Thor krijgt ook de nodige paginas om sommige van zijn verhalen te beschrijven. Van Thor is het engelse Thursday van afgeleid. Dan heb je nog de oorlogsgod Týr, waar dinsdag naar vernoemd is.

Je krijgt ook het verhaal van de wijze god Kvasir te lezen, en dat Bragi door zijn toedoen de god van de poëzie en muziek wordt. Idunn, de godin met de appels van de jeugd krijgt ook een plekje in het boek. De Asen en de Wanen hebben oorlog, zoals je in het boek te zien krijgt. Als de oorlog voorbij is gaat Odins broer Hoenir bij de Wanen wonen en komen Njord en zijn kinderen Frey en Freya bij de Asen wonen. Van hun namen is vrijdag afgeleid.


Ga direct naar Noordse Mythologie op BOL.com.

Recensie over Noordse Mythologie

Ik vond het een interessant boek. Het was erg leuk om te lezen over de Noordse mythologie. Wat ik er wel een nadeel aan vond was dat er bij alle goden ongeveer hetzelfde stukje kwam, alleen met andere verhalen. Het zou fijner zijn als er wat afwisseling in zou zitten. Voor de rest vond ik het een goed boek dat fijn leest en de verhalen duidelijk neergezet zijn.

Score: 7


Informatie

Titel: Noordse Mythologie
Auteur:
Uitgever: Librero
Aantal pagina’s: 274
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789463593243
Prijs: 19.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Bram

Bram is 14 jaar oud en gaat naar het vierde jaar van het Gymnasium. Hij is een echte grappenmaker, leest ontzettend graag (en veel) en speelt vooral graag spelletjes. Niet alleen games, maar ook bordspellen en kaartspellen. Daarnaast bakt hij graag: en daar genieten we allemaal van!