logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Nooit, Ken Follett

Ken Follett is een schrijver met een flinke staat van dienst. Zijn boeken houden mensen al meer dan 40 jaar in hun ban, waardoor hij volgens velen op eenzelfde voet stond als Frederick Forsyth en Robert Ludlum. Onlangs bracht hij een nieuwe thriller uit, met de titel Nooit. Wij namen dit lijvige boek ter hand en waren meteen verknocht aan het verhaal.

Actuele thriller

Nooit is heel actueel, die de spanningen en conflicten van de moderne wereld onderzoekt en aanpakt om er een nieuwe, beangstigende kant mee op te gaan. Het centrale thema van Nooit is de mogelijkheid van een nucleaire ramp. In het voorwoord vertelt Follett dat de inspiratie voor Nooit voortkwam uit zijn onderzoek naar de oorsprong van de Eerste Wereldoorlog voor Val der Titanen, het eerste deel van de Century-trilogie. Volgens Follett was dat eigenlijk een samenloop van omstandigheden, die leidde naar ‘een oorlog die niemand wilde’. Aan het einde van deze wrede oorlog ontstond er een complexe reeks verdragen, internationale allianties en kortzichtige beslissingen die de wereld zouden hervormen en de aard van moderne oorlogsvoering veranderde. In de thriller Nooit wordt een soortgelijk scenario neergezet, maar dan met de toevoeging van kernwapens.

Wereldwijd

Het verhaal begint in de Sahara, duizenden kilometers verwijderd van waar dan ook. Vanuit deze basis wordt je in rap tempo de hele wereld overgenomen, van de politieke wandelgangen in China tot die van de Verenigde Staten. In de Sahara-sectie is de jonge Libanees-Amerikaanse CIA-agent, Abdul John Haddad, op jacht naar een cocaïnezending die zal worden gebruikt om een ​​lokale tak van de Islamitische Staat te financieren. Hij wordt al snel vergezeld door een jonge weduwe die wanhopig haar armoede in Afrika wil verruilen voor de droom van een nieuw leven in Europa. Hun reis door de woestijn wordt steeds gevaarlijker en vormt een van de spannende rode draden van de roman. Het internationale conflict ontstaat na een incident aan de grens van Tsjaad en Soedan. Hierbij wordt een Amerikaanse soldaat gedood, met een geweer dat door Noord-Korea is geleverd. Op dit moment komen China en de Verenigde Staten op het toneel en begint een politiek machtsspel met escalerende acties en reacties.

Sancties en maatregelen

Zo stelt de Amerikaanse president Pauline Green strenge economische sancties in tegen Noord-Korea. Maar die reactie verergert de beladen relatie van de Verenigde Staten met Noord-Korea en zijn belangrijkste bondgenoot, China. Vanaf dit punt gaat het hard, ondanks de vele inspanningen van vredestichters in China en de Verenigde Staten. Er wordt geschoten. Een olie-exploratieschip met Amerikaanse wetenschappers wordt tot zinken gebracht. Fanatiekelingen aan beide kanten dringen aan op steeds gewelddadigere reacties, en het vooruitzicht van een vreedzame oplossing begint te vervagen. De zaken nemen een nog duistere wending wanneer rebellen in Noord-Korea in opstand komen tegen opperste leider Kang U-jung,


Ga direct naar Nooit op BOL.com.

Recensie over Nooit

CooleSuggesties topper

Net als in de dagen en maanden voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog, komen er in Nooit verschillende omstandigheden samen die de voorwaarden scheppen voor een wereldwijde strijd. Dat maakt deze thriller tot een harde waarschuwing over de kracht van politieke sancties, maar ook van onbedoelde gevolgen. Follett laat in dit boek zien dat hij een ervaren verhalenverteller is. Het boek pakt je bij de eerste hoofdstukken stevig vast en zal je niet laten gaan tot het einde is bereikt.

Score: 9


Informatie

Titel: Nooit
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 656
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789022593790
Prijs: 29.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.