logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Nomade, James Swallow

James Swallow heeft al een mooie verzameling boeken op zijn naam staan, hoewel we er in Nederland nog maar weinig van hebben meegekregen. Sterker nog: Nomade is één van de eerste boeken die vereerd zijn met een vertaling. Het is bovendien het eerste boek waarin we kennismaken met Marc Dane, een nieuwbakken held die gedwongen wordt actie te ondernemen op een moment dat de wereld op knappen staat.

Kantoorheld in actie

Marc Dane lijkt in geen enkel opzicht op een actieheld zoals we die kennen. Hij werkt op het kantoor van een (fictieve) MI6 afdeling. Hij is eigenlijk een analist, die zijn werk zonder meer goed doet. Toch komt hij snel in actie, wanneer zijn team (Nomad) onder vuur wordt genomen tijdens een terroristische aanval in Barcelona. Marc is simpelweg de enige die deze aanslag heeft overleefd. Dat voert de druk natuurlijk flink op! Daarbij vergeet hij de laatste woorden van teamgenoot Samantha Green niet, wanneer ze hem waarschuwt voor het feit dat er misschien een mol binnen MI6 aanwezig is die hen heeft verraden. Marc zet zijn tanden in de zaak en zet hun laatste missie voor. Al snel ontdekt hij een nieuwe terroristische aanval, die qua impact vergelijkbaar moet zijn met die op Twin Towers. Helaas krijgt hij zelf ook te maken met de nodige tegenslag, wanneer iemand hem de dood van zijn teamgenoten in de schoenen probeert te schuiven… hij moet undercover gaan voor hij gepakt wordt om zijn eigen missie uit te kunnen voeren.

Vertrouwen

Een groot deel van het boek speelt zich dan ook in de schaduw af, waar Marc in Nomade zich afvraagt wie hij wel en niet kan vertrouwen. Al zijn voormalige collegae maken jacht op hem, waardoor Dane de hulp moet inroepen van een onpartijdige club experts. Door een samenloop van omstandigheden krijgt Dane hulp van sluipschutter Lucy Keyes, waarna ze samen op zoek gaan naar de oorzaak van deze netelige situatie. Langzaam maar zeker ontdekken ze steeds meer zaken die het daglicht niet kunnen verdragen…

Kat en muis

De spanning loopt dan ook hoog op in dit kat-en-muisspel tussen Dane en diens doelwit, maar ook doordat Dane uit de handen moet blijven van de verschillende overheidsinstanties die jacht op hem maken. Zelfs met de hulp die hij krijgt van een paar vertrouwelingen blijft het een race tegen de klok. Dat zorgt voor flink wat vaart in het verhaal.

Ga direct naar Nomade op BOL.com.


Recensie over Nomade

Nomade is de belofte voor een nieuwe serie spannende spionagethrillers. Hoofdrolspeler heeft veel weg van Jack Ryan en Jason Bourne, maar geeft duidelijk te kennen dat hij niet de held wil zijn waar iedereen hem voor houd. Het is een vlotte actiethriller, met een hoge druk en een spannende verhaallijn. Bijster origineel is het verhaal echter niet, en ondanks de nodige karakterontwikkelingen haalt hij het niet bij Ik ben Pelgrim, waar de koppeling mee wordt gelegd op de kaft.

Score: 7


Informatie

Nomade,
Illustrator: nvt
Uitgever: The House of Books, 512 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044355420 . Prijs: 24.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.