logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Nokia 5.3


Steeds meer mensen zien in dat ze geen toptoestel nodig hebben voor hun dagelijkse bezigheden. Sterker nog: vooral met Android heb je met een duur toestel binnen een jaar of drie toch de behoefte aan een nieuwer model, omdat ze of niet meer ondersteund worden of niet krachtig genoeg blijken voor de nieuwe apps. Waarom zou je dan een fortuin uitgeven? De markt voor midrange smartphones is dan ook booming. De Nokia 5.3 is één van de nieuwe toestellen binnen dit segment, die je voor ongeveer 199 euro in huis hebt.

Concessies

Je zult begrijpen dat er wel een verschil zit in kwaliteit en specificaties als je een dergelijk model vergelijkt met duurdere tegenhangers. Je kunt niet alles verwachten – onze review kijkt dan ook eerder naar de prijs-kwaliteitverhouding dan naar een algehele vergelijking. In dat laatste geval krijgen de topmodellen immers steevast de beste beoordelingen! Maar nee – je koopt iets voor een bepaalde prijs. Is dat het waard?

Clean smartphone

Het mooie van de Nokia 5.3 is dat je een smartphone krijgt zonder allerlei poespas die je wel betaalt, maar niet nodig hebt. Een goede smartphone, maar niet te veel gedoe. Zo krijg je een Android-versie zonder allerlei extra en overbodige software, zoals het Android One-programma voorschrijft. De geïnstalleerde kale versie van Android 10 zal drie jaar worden voorzien van updates en zorgt ervoor dat er niets is dat de prestaties van je smartphone hindert.

Specificaties

Deze Nokia heeft prima specificaties: zo gebruikt het een Snapdragon 665-processor en 4GB werkgehegen. Als opslag heb je 64 GB ter beschikking – deze is uitbreidbaar met een micro-SDXC geheugenkaartje. Je koopt ze in de kleuren Charcoal, Cyaan en Sand. Ook de behuizing heeft niets bijzonder overigens en missen zo’n parelmoer-effect dat veel Aziatische tegenhangers hebben. Op de achterkant van je telefoon vind je de camera, aan de zijkanten vind je alle knoppen die je kunt verwachten. Naast een vingerafdruksensor kun je ook gebruikmaken van gezichtsherkenning. Het IPS-scherm heeft een diameter van 6,55 inch en een resolutie van 720×1600. Dat is helemaal niet hoog of scherp, maar prima in orde. Precies zo’n gevalletje: waarom zou je een hogere resolutie nodig hebben voor dagelijks gebruik? Jammer genoeg reageert het niet altijd even snel, dat is wel een minpuntje. Hij is voorzien van een 4000mAh accu en heeft een 10W laadfunctie. Dat houdt in dat je ‘m binnen afzienbare tijd (ca. 1,5 uur) volledig hebt opgeladen. De Nokia 5.3 beschikt niet over een draadloze oplaadmogelijkheid.

Camera

De Nokia 5.3 heeft vier camera’s op de achterzijde verwerkt: een 13MP hoofdcamera, 5MP groothoekcamera en een 2MP macro, plus een 2MP dieptesensor. Ze leveren eerlijk gezegd precies de resultaten die ik ervan verwachtte: prima met goed licht, waarbij de kwaliteit achteruit gaat zodra het omgevingslicht vermindert. Dan zie je snel ruis verschijnen. Ook lijkt de camera moeite te hebben met het vastleggen van snelbewegende objecten. Complimenten voor de goede beeldverwerking. Waar veel Aziatische concurrenten felgekleurde foto’s leveren, zijn die van deze Nokia heel geloofwaardig en neutraal. Zelfs de HDR levert mooie, neutrale resultaten op. De groothoeklens en de macrolens leveren aanzienlijk mindere resultaten, evenals de 8MP selfiecamera.

Ga direct naar Nokia 5.3 op BOL.com.


Recensie over Nokia 5.3

Nokia heeft weer een geweldige middenklasser van de band laten rollen. De Nokia 5.3 maakt indruk door nergens echt op te vallen: niet naar boven, maar ook zeker niet naar onder. En dat is best een prestatie! Alles is gewoon goed, van de accuduur (minstens een dag bij flink gebruik) tot aan de snelheid. Pluspunt is de koppeling met Android One, dat garandeert dat je telefoon drie jaar updates krijgt, waaronder minstens twee Grote Updates. De schone versie van Android 10 levert een mooie snelheid (en alle Google apps op je telefoon voorgeïnstalleerd). Een fijne smartphone voor alledaags gebruik.

Score: 8


Informatie

Nokia 5.3, Nokia
Meer weten?
Prijs: 199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.