logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Nokia 3.1 smartphone


Als je op zoek bent naar een mooie instap smartphone, dan heb je steeds meer keuze. De techniek ontwikkelt zich immers in een razend tempo, waarbij de ‘oudere’ technieken (die een paar jaar geleden top notch waren) netjes wordt hergebruikt. Daarnaast worden ook nieuwe technieken, die wat goedkoper zijn, niet geschuwd. Dat resulteert in heel gave toestellen. Zeker als er ook nog aandacht is voor het design, zoals bij de Nokia 3.1.

Gelikt ontwerp

Dat is tenminste iets wat direct opvalt. het ontwerp van de smartphone is echt heel stoer. Hij heeft met zijn 5,2 inch lcd-scherm niet zo’n heel groot scherm, maar dat maakt hem wel weer mooi compact en spaart het flink wat accu-energie tijdens het gebruik. Het scherm is wel voorzien van gorilla glass, wat hem minder kwetsbaar maakt voor krassen. Om het scherm zie je een chique aluminium rand. De achterkant is van kunststof, maar ik adviseer altijd om er een hoesje omheen te doen.

Onder de motorkap

De techniek van de Nokia 3.1 is een beetje opgebouwd uit twee werelden. Aan de ene kant zit er een wat oudere processor in van MediaTek, waardoor het toestel wat langzamer is dan middenklassers of topmodellen in de smartphonewereld. Aan de andere kant zorgt de ingebouwde 3GB werkgeheugen weer voor goede prestaties. Ook het feit dat de Nokia 3.1 is voorzien van Android One, een geheel kaal systeem, zorgt voor optimale prestaties. Misschien dus niet zo’n verkeerde keuze van Nokia om het nodige te besparen op de processor, zeker gezien de doelgroep.

Camera

Van budgetcamera’s kun je natuurlijk niet te veel verwachten van de camera. Die moeten het namelijk hebben van zowel een strak stukje glaswerk als van een snelle processor – en beide ontbreken bij de Nokia. De camera op de achterkant presteert prima bij daglicht of heldere omgevingen. De selfiecamera juist niet. Die kan niet zo goed omgaan met contrast, zo blijkt, waardoor de lichte delen in beeld zijn uitgebeten. In het schemerduister kun je de camera beter niet meer gebruiken. Het scherpstellen is op die momenten ontzettend traag, en ook de ruis is niet meer prettig om te zien. Als het nog donkerder wordt het er niet beter op, zoals je zult begrijpen.

Ga direct naar Nokia 3.1 op BOL.com.


Recensie over Nokia 3.1

In het instapsegment van de camerawereld is het lastig om voet aan de grond te krijgen. Je wilt niet op alles beknibbelen, maar waar leg je de nadruk op? Het belangrijkste punt van de Nokia 3.1 is wel de super snelle Android One, die bovendien twee jaar wordt geupdate. Door het weglaten van allerlei overbodige software en veel werkgeheugen werkt de smartphone prettig, ondanks de wat tragere sensor. Aan de camera, de kunststof achterkant en de micro-USB oplaadpoort merk je eigenlijk pas dat je een instaptelefoon hebt, en geen middenklasser.

Score: 8


Informatie

Nokia 3.1, Nokia
Meer weten?
Prijs: 199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.