logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

NL Digitaal brengt de digitale wereld in beeld

nl digitaalDit is echt zo’n momentje waarop ik denk ’tjee, wat ben ik oud!’ want eerlijk is eerlijk: ik heb de volledige inhoud van dit boek meegemaakt, van de allereerste stappen tot het heden. Nou ja – die heel grote computers waar je écht niks mee kon ken ik natuurlijk ook niet, maar ik ben wel opgegroeid in een dusdanige omgeving waarbij de computers al in een ontzettend vroeg stadium in huis kwamen. Met ook een eigen BBS (Bulletin Board Service, een soort prehistorische website) en een netwerk aan kabeltjes en draden om alles draaiende te houden. Met een tweede telefoonlijn, uiteraard. Anders heb je d’r niks aan. NL Digitaal is voor mij dan ook niet alleen een mooie bron van het hedendaagse digitale leven, maar ook een trip down memory lane!

Digitaal NL

Het gave van NL Digitaal is dat de schrijver, Herbert Blankesteijn, op een heel toegankelijke manier weet te vertellen hoe de mensen van tegenwoordig omgaan met techniek, en hoe snel die veranderingen een eigen plekje in onze samenleving hebben gekregen. Daarbij word onderscheid gemaakt in de volwassenen, de jeugd en het zakelijke leven, zonder deze groepen in hokjes te plaatsen. Het is een dynamisch proces, een organisch geheel, en zo wordt het ook omschreven.

Youtube-generatie

En ja, ook ik weet dat het koppelstreepje hierboven eigenlijk weg moet. Maar zeg nu zelf: als je snel en vluchtig leest, zoals je ook YouTube filmpjes kijkt, dan verwacht is toch overal om je heen hapklare brokken informatie, klaar om op te nemen en door te swipen? Het is dan ook helemaal niet vreemd dat het boek bestaat uit niet al te lange stukken tekst, aangevuld met veel grote afbeeldingen, infographics en kleine kadertjes met interessante weetjes en feiten. Die lees je, of niet, als je ze niet interessant genoeg vind. Geen probleem, je mist niets uit het grotere geheel. Snel, simpel – NL Digitaal gaat niet alleen óver de YouTube-generatie, maar is ook geschreven vóór deze generatie. Jong of oud. Want ook volwassenen worden meegezogen in die vluchtige trends!

All things digital

In NL Digitaal komen 51 van de belangrijkste onderwerpen tegen als het gaan om digitale technieken. Denk daarbij niet alleen aan Internet, providers en e-mail (er staat zelfs in wie het @ heeft bedacht! En als je naar zijn bril kijkt zie je meteen waar de inspiratie vandaan komt 🙂 ), maar ook over emoji, spam, downloaden, digitaal betalen en auteursrechten. Daarnaast komen zaken als online dating, Facebook, cybercrime en zelfs 3D-printing, digitale kaarten en Snowden aan bod. Heb je aan het einde van het boek genoeg van al dat internet? Er is een nieuwe trend: Offline. Daarin leven mensen zonder internet. Zou jij het aandurven?

Conclusie over NL Digitaal

NL Digitaal is een heerlijk boek over alles wat met techniek en internet te maken heeft. Je leest niet alleen wat het doet, hoe je er mee omgaat of wat de gevaren zijn, maar ook over de trends die er mee te maken hebben. Hoe veel mensen maken of maakten er gebruik van, waarom is het zo populair of is het juist naar de achtergrond gezakt? Met gave afbeeldingen, duidelijke teksten en interessante weetjes. Door: Score: NL Digitaal krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

NL Digitaal, Fontaine uitgevers, 240 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789059567191. Prijs: 24.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.