logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De nieuwste producten van Apple komen eraan!


Apple heeft op 15 september bekendgemaakt welke producten we binnenkort in de winkels kunnen verwachten. Daarbij viel direct op dat er geen nieuwe iPhones bekend werden gemaakt – wellicht komen deze op een later moment alsnog. Voor nu kunnen we ons verkeugen op nieuwe iPads, twee nieuwe modellen voor de Watch en een heel spannend abonnement.

Nieuwe iPads

De iPad is inmiddels toe aan zijn achtste generatie. Daarbij krijgt hij een fikse upgrade en wordt hij krachtiger dan zijn voorganger. De tablet heeft – net als zijn voorganger – een scherm van 10,2 inch en een nieuwe A12-chip. Daardoor wordt de iPad tot maar liefst 40% sneller! Het apparaat zal een prijs hebben van 389 euro. Bijzonder is de introductie van een Neural Engine. Die maakt geavanceerde machine learning mogelijk, bijvoorbeeld voor People Occlusion en Motion Capture in AR-apps (augmented reality), betere fotobewerking, Siri en nog veel meer toepassingen.

Ook kondigt Apple een nieuwe iPad Air aan. Deze iPad Air krijgt een 10,9-inch liquid-retina scherm en lijkt qua design meer op de iPad Pro. Daardoor krijgt hij dunnere schermranden en verdwijnt de homeknop. De tablet draait op de nieuwe A14-chip. Het model is verkrijgbaar vanaf 669 euro. De camera’s van de iPad Air krijgen een mooie upgrade. Aan de voorkant vind je een 7-MP FaceTime HD-camera, met aan de achterkant dezelfde 12-MP camera als de iPad Pro. Daarmee kun je foto’s in een hogere resolutie nemen en 4K-video’s opnemen. In het nieuwe design zijn de stereospeakers aan de lange zijde ingebouwd. Zo kun je tijdens het bekijken van video’s van een breder stereogeluid genieten.

iPad Air heeft een USB-C-poort voor gegevensoverdracht tot 5 Gbps, wat tien keer sneller is dan de Lightnint-connectie. Je kunt op die manier bovendien een camera, harde schijven of een scherm (zelfs 4K) aansluiten. Met Wi-Fi 6, een 60% snellere LTE-connectiviteit en de A14 Bionic is dit veruit de krachtigste iPad Air ooit.

Besturingssystemen

De nieuwste besturingssystemen voor de producten van Apple zijn vanaf 16 september overal beschikbaar. Het gaat om iOS 14 voor iPhones en iPads, watchOS 7 voor de smartwatches en tvOS voor Apple TV. De softwareupdate voor iMac’s en Macbooks verschijnt later dit jaar.

Wat is er nieuw in iPad OS

iPadOS 14 komt op woensdag 16 september uit en is beschikbaar voor alle ondersteunde iPad-modellen, waaronder de nieuwe iPad. In iPadOS 14 zitten allerlei nieuwe features en lay-outs die volledig zijn toegespitst op de functionaliteit van iPad, het grote Multi-Touch-display en de beschikbare accessoires. Zo kun je meer doen met de Apple Pencil in iPadOS 14, zodat je makkelijker notities maakt en daar alle kanten mee op kunt. Zo kun je je handgeschreven teksten selecteren, knippen en als getypte tekst in een ander bestand plakken, gewoon met dezelfde gebaren als altijd. Vormherkenning tovert je getekende vormen om in een geometrisch perfecte versie en zet ze automatisch op de juiste plek als je in Notities een diagram of illustratie maakt. En de dataherkenningsfeature werkt ook voor handgeschreven telefoonnummers, datums, adressen en links. Als je dus met de hand een telefoonnummer hebt genoteerd, kun je dat bellen door er even op te tikken.

Op iPad met iPadOS 14 zit nu ook de Schrijven-feature, zodat je met je Apple Pencil in elk tekstveld kunt schrijven. Daardoor kun je tussen de bedrijven door even snel op een iMessage reageren of iets in Safari opzoeken zonder je Apple Pencil te hoeven neerleggen. Ook Schrijven benut de machine learning op je iPad om je handschrift meteen in getypte tekst om te zetten. Dus wat je ook schrijft, het blijft altijd privé.

iPadOS 14 is vanwege allerlei iPad-specifieke snufjes een ervaring op zich:

  • Nieuwe lay-out voor binnenkomende telefoontjes en FaceTime-gesprekken, Siri-interacties en de zoekfunctie, zodat je niet uit het oog verliest waar je mee bezig was.
  • Universele zoekfunctie om vrijwel alles te vinden, zoals apps, contactgegevens, bestanden en het antwoord op veelgestelde vragen over mensen en plekken.
  • Nieuwe navigatiekolom in apps als Foto’s en Bestanden plus een gestroomlijnde knoppenbalk, zodat alle regelaars op één plek zitten.
  • Widgets in een nieuw jasje met actuele informatie op het beginscherm.

Apple Watch Series 6 en SE

De nieuwe Apple Watch Series 6 lijkt sterk op zijn voorganger. De grootste vernieuwing zit hem in de bloedzuurstofmeter op de achterkant van het apparaat. Daarmee wordt op gezette tijden het bloedzuurstof gemeten en naast elkaar gezet in de Gezondheid-app. Op die manier kunnen heel wat gezondheidsproblemen in een vroeg stadium worden gedetecteerd. De Series 6 komt in een aantal nieuwe kleuren, waaronder rood en blauw.  De nieuwe chip in het apparaat is zo’n 20% sneller en gaat net zo goed om met zijn energie dan zijn voorganger. De Watch Series 6 zal te koop zijn voor 429 euro. Met 4g is de smartwatch voor 559 euro. Mooie verbeteringen zijn het helderdere Retina-scherm, een betere energiebeheersing tijdens het sporten en slimmere technieken die je meer functies ter beschikking stellen. Het nieuwe besturingssysteem, watchOS 7 bevat tal van mogelijkheden om je Apple Watch te personaliseren. Zo zijn er zeven nieuwe wijzerplaten, waaronder Stripes, Chronograph Pro, GMT en Artist, en kun je nieuwe wijzerplaten uitwisselen en ophalen. Verder zijn er allerlei nieuwe features om je eigen gezondheid en conditie in de gaten te houden, zoals de VO2max (maximale zuurstofopname) bij matige inspanning, het in kaart brengen van je slaappatroon, automatische detectie wanneer je je handen wast en nieuwe work-outs. De Kaarten-app op je pols bevat nu routebeschrijvingen voor fietsers, en Siri kan iets voor je vertalen.

Naast het luxe model kondigde Apple ook een goedkopere Apple Watch SE aan. Deze make-over is vergelijkbaar met de SE-telefoons. Een ouder model krijgt een nieuwe chip en een aantal van de mogelijkheden van het vlaggenschip op dat moment.  De Apple Watch SE kost 299 euro (alleen wifi) of 349 euro (4g). Daarbij krijg je het meest geavanceerde Retina-display, dezelfde versnellingsmeter, gyroscoop en always-on hoogtemeter als Apple Watch Series 6, en met de nieuwste bewegingssensoren en microfoon biedt Apple Watch SE robuuste mogelijkheden voor gezondheid en veiligheid zoals valdetectie, SOS-noodmelding, internationale noodoproepen en de Geluid-app.

Apple One

Apple combineert al zijn abonnementsdiensten onder één noemer: Apple One. Daarmee heb je een abonnement op Apple Music, Arcade, TV+ en iCloud in één, voor een lagere prijs dan wanneer je ze allemaal los afneemt. Bij het Premier abonnement krijg je bovendien News+ en het nieuw aangekondigde Fitness+. Apple One heeft drie verschillende abonnementen: Individual (14,95 euro per maand en 50GB iCloud opslag), Family (19,95 euro per maand, voor maximaal 6 gezinsleven en 200GB iCloud opslag) en Premier (29,95 euro per maand, eveneens voor maximaal zes gezinsleden en met 2TB opslag). Het is niet duidelijk wanneer Apple One beschikbaar is voor de Nederlandse markt.

Apple Fitness+

Apple Fitness+ is een nieuwe app voor de Apple Watch, iPhone en Apple TV. De app combineert work-outvideo’s met statistieken over het lichaam, die de Apple Watch meet, zoals hartslag en de hoeveelheid verbrande calorieën. Fitness+ heeft voor ieder wat wils, denk aan fietsen, hardlopen, yoga, dansen en krachttraining. De app werkt ook samen met Apple Music. Apple Fitness+ komt nog niet direct uit in Nederland. In de Verenigde Staten kost de dienst 9,99 dollar per maand. Bij aanschaf van een Apple Watch zit drie maanden gratis Apple Fitness+. 


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.