Nieuws: Verkade en Fair Trade Original meest verantwoorde merken voor chocolade, koffie en thee


Geplaatst

in

door

Uit onderzoek van Rank a Brand blijkt dat Verkade en Fair Trade Original de meest verantwoordelijke chocolade, koffie en thee verkopen. Het onderzoeksbureau toetste het duurzame beleid van de belangrijke merken op de Nederlandse markt. Opvallend is dat de grote merken een duidelijk beleid hebben op het verlagen van CO2-emissies en dat de nichemerken juist goed scoren op certificering voor het gebruik van groene en eerlijke grondstoffen. In beide sectoren blijven concrete resultaten over klimaat- en arbeidsomstandigheden echter uit. Op het gebied van transparantie in de sector valt dan ook nog een hoop te winnen.

Pure chocolade
Verkade is volgens Rank a Brand het meest verantwoorde chocolademerk. Dit is te danken aan 100% fairtrade cacao en de heldere vorm van rapporteren van het bedrijf. Albert Heijn Huismerk is een goede tweede. Ook Fair Trade Original (de nummer 3), Tony’s Chocolonely en Bio+ (een gedeelde vierde plek) verdienen een eervolle vermelding, omdat ook zij enkel fairtrade gecertificeerde chocolade verkopen. Over het klimaatbeleid blijven de nichemerken echter onduidelijk. Daarentegen rapporteren grote merken zoals Mars, Nestlé, Heinz en Kraft juist uitvoerig over hun CO2-emissies – al blijven hierbij concrete resultaten nog uit.

Eerlijke koffie en thee
Van de koffie- en theemerken is Fair Trade Original het meest verantwoord. Het bedrijf rapporteert duidelijk over het milieu- en arbeidsomstandighedenbeleid. Over het klimaatbeleid zijn bij alle merken weinig concrete resultaten en doelstellingen bekend. De enige uitzondering hierop is Lipton dat voor 97% groene energie gebruikt, afkomstig van eigen waterkrachtcentrales. Verder valt op dat – in tegenstelling tot de koffiemerken – de meeste theemerken niets vermelden over het gebruik van duurzaamheidskeurmerken.

Werken aan transparantie is noodzakelijk
Over de gehele linie blijven de rapportages over klimaat- en arbeidsomstandigheden veelal uit. Veel merken werken met certificeringen zoals UTZ Certified, Rainforest Alliance en Fairtrade, maar de percentages eerlijk gecertificeerde bonen of thee in de producten zijn niet altijd bekend. Ook ontbreken de publicatielijsten van leveranciers. Fair Trade Original geeft wel precies aan waar de bonen vandaag komen. De andere merken kunnen op dit punt nog verbeteren.

Over Rank a Brand
Op www.rankabrand.nl kunnen consumenten makkelijker kiezen voor merken en bedrijven met een transparant beleid voor het milieu, het klimaat en arbeidsomstandigheden. Transparantie is volgens Rank a Brand een essentieel onderdeel van duurzaamheid, omdat de consument anders nooit een verantwoorde keuze kan maken. Ruim 750 merken zijn inmiddels beoordeeld, in de categorieën kleding, elektronica, auto’s, travel, telecom, media, websites en nu ook eten & drinken. Oprichter Niels Oskam is binnen een jaar na oprichting van Rank a Brand de ‘Duurzame 100’ van Trouw binnengekomen op plek 92.

ZOEK OP DE SITE

PRIJSVRAGEN

ONZE TOPSUGGESTIES

coolesuggesties topper vierkant

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

 • vrienden vriendengroep

  Los conflicten in de vriendengroep op met een mediator

 • Bak De allerbeste recepten van Paul Hollywood

  Boek recensie: Bak! De allerbeste recepten van Paul Hollywood

 • joy ride

  Alle remmen los in ‘Joy Ride’

 • oppo a78 5g

  Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera

 • Recensie InfinityLab ClearCall 4

  Gadget review: InfinityLab ClearCall

 • Recensie 7 Wonders Edifice

  Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

 • curacao

  Last minute Curaçao boeken: voordelen en tips

 • Forever 80s boekbespreking

  Boek recensie: Forever 80’s

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.