logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Nieuws: Planten in de klas verbeteren leerprestaties kinderen

De slechte luchtkwaliteit in klaslokalen is een zorg die iedereen wel herkent. Op vier basisscholen is in twaalf klaslokalen onderzoek gedaan naar de effecten van luchtzuiverende kamerplanten. Het onderzoek is uitgevoerd door TNO, Fytagoras Plant Science en gezondheidsinstituut NIGZ. De resultaten laten zien dat dankzij de planten de lucht wordt gezuiverd en dat er minder gezondheidsklachten zijn. Bovendien leveren scholieren betere leerprestaties.

Onfrisse lucht
Een groot aantal kinderen in een relatief kleine ruimte leidt tot een ongezond binnenklimaat met sloomheid en sufheid tot gevolg. De verminderde luchtkwaliteit wordt onder meer veroorzaakt door een te hoge concentratie koolstofdioxide (CO2) en een lage relatieve luchtvochtigheid. In klaslokalen is er daarnaast vaak sprake van hoge concentraties vluchtige organische verbindingen als formaldehyde, benzeen en onfrisse lucht (als lichaamsgeuren).

Positief
Uit het onderzoek blijkt dat luchtzuiverende planten in staat zijn de nadelige effecten van luchtverontreiniging te neutraliseren. Het gevolg is dat er minder gezondheidsklachten zijn en de leerprestaties van de kinderen worden verhoogd. Het laatste geldt met name bij de uitvoer van creatieve taken (denkprocessen). Ook leraren kunnen beter hun werk doen. Kamerplanten blijken tevens een geluidsabsorberend effect in de klas te hebben en bieden in een leeromgeving educatieve voordelen. Vergelijkbare positieve resultaten kwamen naar voren in onderzoeken naar het effect van planten op kantoren.

Luchtzuiverende planten
Er is gekozen voor Air So Pure planten die bewezen sterk luchtzuiverende eigenschappen hebben. Er is gewerkt met de Arecapalm (goudpalm), Hedera (klimop), Spathiphyllum (lepelplant), Nephrolepis (krulvaren) en Phlebodium (blauwvaren). Speciaal voor klaslokalen zijn er diverse praktische oplossingen ontwikkeld als een verticale plantenwand, een plantenboom en een watergeefsysteem.

Meer info over het onderzoek Plant in de klas en luchtzuiverende kamerplanten: www.airsopure.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.