logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

NIeuws: Onderzoek wijst uit: Kerstman verslaat sinterklaas


Met de decembermaand in aantocht is de strijd tussen Sint en Santa losgebarsten. Uit onderzoek naar 14 elementen waarop Sint en Santa zich van elkaar onderscheiden, blijkt Santa favoriet. Op maar liefst negen punten scoort de Kerstman hoger dan Sinterklaas:
1. Het kerstfeest verslaat het sinterklaasfeest in populariteit met 35%.
2. De kerstboom optuigen is drie keer meer geliefd dan de intocht van de Sint (56% versus 15% ).
3. Nederlanders maken liever wat moois van een kerstcadeau dan het geknutsel aan een surprise (41% versus 24%).
4. Kerstkransjes verslaan zelfs pepernoten met 11% (36% versus 25%).
5. Santa is beter gestyled dan Sint. Zijn muts is geliefder dan de mijter van de goedheiligman (33% versus 26%).
6. Persoonlijke surprises worden van de baan geveegd door een cadeau onder een versierde boom (28% versus 50%).
7. Nederlanders gaan liever mee in de zak van Santa richting de Noordpool dan dat ze bestraft worden met de roe van Sints hulpje (25% versus 20%).
8. Een uitgebreid kerstmaal is populairder dan pepernoten, speculaas, marsepein én chocoladeletters bij elkaar (53% versus 21%).
9. Bovendien zeggen we liever iets aardigs met een kerstkaart dan dat we grappen uithalen met een plagerig gedicht (47% versus 30%).
Op de man af gevraagd is Santa populairder; hij verslaat de goedheiligman in rapportcijfer, al is het nipt. 49% geeft Santa een 8 of hoger, Sint komt niet verder dan 46%.

Sints favorieten
Toch verslaat Sint zijn concurrent Santa op een paar punten. Pieten zijn populairder dan de elfjes die Santa helpen (41% versus 26%). Amerigo, het paard van Sinterklaas, haalt nét meer stemmen dan Rudolph het rendier. En de stoomboot wint het van de arrenslee van Santa (36% versus 30%).

Karakter Sinterklaas moeilijk te duiden
Mogelijk komt de voorkeur van Nederlanders voor Santa voort uit het gebrek aan magie van de Sint. Hoewel Sint en Santa allebei worden gezien als warme, gezellige personen, scoort Santa ook nog eens hoog op magie. De karaktereigenschappen van de Sint blijken moeilijker te duiden dan Santa. Sint scoort ook op spannend (40%), gul (37%) verrassend (27%), lief (19%) en joviaal (17%).

Kleintjes bepalen feestmoment
Het vieren van kerst of Sinterklaas wordt in ruim een kwart van de Nederlandse families bepaald door de aanwezigheid van kleine kinderen. In 20% van de gezinnen bestaat een verschil in voorkeur voor het vieren van Kerstmis of Sinterklaas. Zelfs 10% voert jaarlijks de discussie over het verschil in deze voorkeuren. Voor 13% geldt dat ze geen inspraak hebben in de keuze voor het feestmoment.

Cadeaumomenten
Opvallend genoeg bestaan er nauwelijks verschillen in de uitwisseling van cadeaus tussen de twee feesten. Cadeaus geven is bij beide feesten een belangrijk onderdeel. Het is vooral een familieaangelegenheid. Zowel bij Kerstmis als bij Sinterklaas worden in vier op de tien gevallen in familieverband cadeaus uitgewisseld. In de vriendenkring worden met kerst (38%) meer cadeaus ontvangen dan met Sinterklaas (27%).

Onderzoekssamenvatting Nationale Tijdschriftenbon: SINT OF SANTA?

Cadeaus maken het feest
Hoewel het samenzijn voorop staat, zijn de cadeaus voor bijna de helft van de Nederlanders de echte sfeermakers van de feestdagen. Het ontvangen van cadeaus tijdens de feestdagen wordt gezien als:
1. Onbelangrijk, het draait om het samenzijn 69%
2. Leuk, cadeaus geven en krijgen is het leukste dat er bestaat 56%
3. Vanzelfsprekend 54%
4. Spannend, ik ben heel nieuwsgierig naar wat ik krijg 52%
5. Het element dat de feesten echt feestelijk maakt 47%

Cadeau geven is spannend
Bijna iedereen vindt het spannend om een cadeau te geven (87%). Persoonlijk geven doen we liever dan onder toeziend oog van anderen (38%). Een cadeau geven wordt alleen als leuk ervaren als de ontvanger blij is met het cadeau. Slechts 12% weet al vooraf wat hij of zij krijgt.

Cadeau-effect
Het verrassingseffect is groot met een cadeau dat én persoonlijk is én past bij de ontvanger, vindt 91%. Als de cadeaubuit eenmaal binnen is, gaan we er liefst meteen mee aan de haal (71%). Bijna een kwart ontvangt liever meerdere cadeaus dan één cadeau. Bij 24% bekruipt het gevoel van verplichting van een wederdienst als ze een cadeau krijgen. Hoewel bij de meerderheid de prijs er niet toe doet, geeft toch acht procent aan dat blijer te worden van een duur cadeau dan een goedkoop cadeau.

Het oog wil ook wat
De cadeauverpakking laat zien of iets met zorg en aandacht wordt gegeven (75%). Voor de helft is de verpakking al een cadeau op zich (52%). Wanneer een cadeau niet verzorgd is ingepakt, is dat een telleurstelling (37%). Van een cadeautje bij een cadeau wordt de helft extra blij.

Sint en Santa vervangers
Sinterklaas blijkt onvervangbaar. Op de vraag welke BN’er het beste Sinterklaas kan vervangen, wordt vooral teruggegrepen op Bram van der Vlugt genoemd. 53% verkiest Aart Staartjes, gevolgd door Matthijs van Nieuwkerk (19%). Hoewel Aart Staartjes ook door 33% wordt gezien als dé Santa stand-in, lijkt ook Marco Borsato een geschikte vervanger (17%) voor de Kerstman.

Over het onderzoek
In november 2011 heeft PanelWizard in opdracht van Nationale Tijdschriftenbon onderzoek gedaan naar de voorkeur van Nederlanders voor ‘Sint’ of ‘Santa’ en cadeaubehoeftes van Nederlanders. Het onderzoek is uitgevoerd onder 535 Nederlandse respondenten. Daarmee voldoet het onderzoek aan de ‘gouden representatiestandaard’ (leeftijd, opleiding, gezin en arbeid). Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de introductie van het nieuwe cadeauconcept van de Nationale Tijdschriftenbon.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.