logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Nieuws: Oil and vinegar doet een boekje open over olijfolie


Er bestaan meer dan 85 verschillende soorten olijven en daarvan worden honderden verschillende oliën geperst. De ene is donkergroen en de andere goudkleurig, sommige smaken een beetje peperig, andere fruitig en mild en de volgende naar citroen. Welke zijn het lekkerst en welke olie gebruik je, koud of warm, waarvoor? Olijfolie is net als met wijn: je moet er iets van afweten, verschillende soorten proeven en vervolgens goed gebruiken en zo optimaal genieten. Oil & Vinegar heeft een klein boekje uitgegeven waarin veel, zo niet alles, staat over de olijf en olijfolie. Over herkomst, bloei en groei, persing, de smaken, de Novello, en vooral hoe je de juiste keus maakt. Enkele originele recepten maken het boekje af.

Welke olijfolie en waarvoor. Het gebruik van olijfolie neemt hard toe omdat het lekker, goed, gezond – door de vele enkelvoudig onverzadigde vetzuren – en zo makkelijk in het gebruik is. We bakken en braden ermee, maken talloze kruidige dressings, doen het in en over tal van gerechten en je kan er zelfs ijs van maken. Welke gebruik je waarvoor? Niemand wil een grote fles olijfolie kopen en tot de conclusie komen dat het toch niet de smaak is die je verwacht. Want die is of neutraal of grassig, kruidig, bitter en licht peperig, fruitig of mild. Daarnaast is er olie waaraan citroen, sinaasappel of rode peper is toegevoegd. Olijfolie is geschikt voor koude of warme toepassingen. Wie specifiek wil wokken, braden en frituren, kiest voor een olijfolie die bestand is tegen temperaturen tot 250 graden.

Proeven als wijn. Olijfolie proeven, dat kan bij Oil & Vinegar. Hier ontdek je het aroma, de smaak en de body en het is vergelijkbaar met wijn proeven. Dus ook steeds een stukje brood erbij om de smaak te neutraliseren. Doe een beetje olijfolie in een klein glaasje, dat je verwarmt in de hand, een beetje ronddraait en dan onder de neus houdt. Proeven doe je door een klein beetje olie voor in de mond te nemen, even laten “rollen” en er lucht bij laten. Dan merk je dat de smaakpapillen gaan tintelen. Voorop de tong proef je vooral de zoetige smaken, en geleidelijk naar achteren onderscheid je bitter, pittig en fruitig. De body is de mate waarin je na enkele minuten nog de smaak van de olie ervaart.

Van de tap. Oil & Vinegar verkoopt alleen olijfolie van de hoogste kwaliteit, die koud is geperst, de Extra Vierge Olijfolie. Naast gebottelde olijfolie is er de enorme tapwand in de winkels met verschillende soorten olie (en azijn) om te keuren en te tappen. Dat is ook ideaal voor kleine hoeveelheden, voor een speciaal gerecht of toepassing. Het handige Olijfolieboekje is verkrijgbaar in alle 15 winkels van Oil & Vinegar en krijgt iedere klant op verzoek mee.

Oil & Vinegar Webshop. De 15 winkels van Oil & Vinegar zijn voor veel Nederlanders een omweg waard. Niets is leuker dan LIVE genieten van alle mediterrane producten en cadeau-ideeën opdoen. Maar wie het zichzelf makkelijk wil maken, kan alle producten, ingrediënten én inspirerende recepten nu ook vinden in de webshop: www.oilvinegar.com

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cBxgdqXf-NY&feature=player_embedded]

 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.