Nederland is het méést reislustige land ter wereld. Maar liefst 82% van de Nederlanders ging in 2011 met vakantie. Ons reisgedrag is in de afgelopen jaren wel sterk aan het veranderen. De trend beweegt zich nu richting Social Travelling en privé-accommodaties worden steeds populairder.
Privé-onderkomens
‘Booming’ is de vraag naar het verblijf in vakantiewoningen van particulieren. Het aantal reizen met hotelovernachtingen neemt af van 2008 tot 2009, het verblijf in privé-accommodaties neemt daarentegen toe met 2% (Destatis). Ook in de toekomst zal deze trend zich versterken. De prognose (van PhoCusWright) is dat de omzet en het aantal gasten van privé-accommodaties tot 2013 zal toenemen met tussen de twee en zes procent. Labels zoals Wimdu, een online platform dat bemiddelt tussen hosts & visitors, pakken deze ontwikkeling op. Wimdu groeit sinds de oprichting – begin dit jaar – onstuimig en heeft razendsnel een enorme omvang bereikt: ook dit bevestigt de toenemende populariteit van social travelling.
Trend Social Travel
Je reis uitstippelen aan de hand van privé-overnachtingen: het maakt deel uit van een volledig nieuw reisconcept dat de reisbranche veroverd heeft. Social Travelling gaat alleen veel verder dan louter ‘onderdak’. Nog meer gaat het hier om een volledig nieuwe, individuele vakantie-ervaring. Je beleeft de stad bovendien niet zoals een gewone toerist… je wordt direct meegenomen in het leven en de omgeving van de locals. En je beschikt niet alleen over een lokale, authentieke woning, met een eigen sfeer en identiteit. Je hebt ook persoonlijke tips voorhanden en verkent de stad van binnenuit. Bij Wimdu werkt het twee kanten op. De reiziger kan een individuele locatie kiezen in de meest uiteenlopende stadswijken, en genieten van vrijheid in een persoonlijke sfeer – precies dat wat een standaard verblijf nooit biedt. Tegelijkertijd kan de verhuurder geld verdienen en kennismaken met geïnteresseerde reizigers van over de hele wereld.
Nederland gaat social
Ook in Nederland is Social Travelling zeer geliefd. Christopher Oster, oprichter van Wimdu: “In Nederland wordt ons platform al veel gebruikt! Vooral de steden in eigen land en de steden in de omringende landen zijn erg in trek, dit loopt parallel aan de bekende bestemmingen.” Frankrijk is nummer 1, gevolgd door Spanje en Duitsland. Opvallend is ook dat op het platform de verre bestemmingen meer en meer populair worden. Op Wimdu staat de VS nu als op plaats 5 van de boekingen vanuit Nederland. Ook wordt er Wimdu gereisd naar Azië, Australië, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.
Op reis in eigen land
Ook vakantie in eigen land is niet weg te denken. Vooral Amsterdam wordt veelvuldig geboekt. “Bijzonder hierbij is de behoefte aan een nieuwe, bijzondere ervaring om de stad te ontdekken vanuit een ander perspectief. Hier komt de sociale beleving nadrukkelijk op de voorgrond.”, zegt Christopher Oster. Bovendien wordt er ook nog eens meer de tijd voor genomen. Een vierde van de Wimdu-reizigers verbleef meer dan vier dagen in de stad. Sterker nog, het gaat hier niet om de geijkte Amsterdam-Party toerist. 80% van de boekingen in september kwam voor rekening van vrouwen of stellen die op zoek zijn naar een nieuwe City-seeing. Voor de verhuurders is het een lucratieve trend, meer dan 25% van de september boekingen ging voorbij de € 500.
Over Wimdu: Wimdu startte in het voorjaar van 2011 en is marktleider in Europa ● het fenomeen verspreidt zich razendsnel ● er zijn meer dan 55.000 Facebook fans. Wimdu brengt reizigers tot elkaar ● wereldwijd 30.000 verschillende accommodaties, in 103 landen ● sinds oktober 2011 is er een verzekering voor de verhuurders ● Wimdu investeerders zijn Rocket Internet en Kinnevik. Zij ondersteunen Wimdu in de meest recente financieringsronde met 90 miljoen USD. www.wimdu.nl
Laat hieronder jouw reactie achter