Op 1 januari doen naar verwachting weer tienduizenden mensen mee aan nieuwjaarsduiken, die op meer dan 125 plaatsen in het land worden georganiseerd. Na twee jaar afwezigheid staat iedereen in Nederland als vanouds te trappelen om het koude water in te rennen. Een moment waar we lang naar hebben uitgekeken. De aanloop naar Scheveningen – het decor van de grootste nieuwjaarsduik ter wereld – begint daarom al op 30 december. In Winterswijk, aan de Duitse grens… 226 kilometer van het Noordzeestrand.
Vanwege corona kon het traditionele evenement twee keer helaas niet doorgaan. De organisatie bood daarom de afgelopen 2 jaar een alternatief door Noordzeewater te verpakken in soepblikken, zodat mensen gewoon konden ‘thuisduiken’: de zogenoemde Nieuwjaarsduik uit Blik. Het bleek een groot succes. Een fantastisch alternatief, maar over 3 weken kan het gelukkig weer als vanouds: na een zinderende aanloop de zee, een plas of meertje inrennen.
De langste aanloop ooit
“We kunnen echt niet wachten”, zegt Alex Schuttert, voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. “En wat doe je als je niet kunt wachten? Dan begin je alvast!”
Daarom beginnen vele tientallen enthousiastelingen twee dagen eerder met een gigantische aanloop van 226 kilometer: van de Duitse grens in een rechte lijn naar de Noordzee. De estafette begint op vrijdag 30 december ‘s ochtends en is te volgen via nieuwjaarsduik.nl.
Voorzitter Alex Schuttert: “Je denkt bij de Nieuwjaarsduik vooral aan de plons in het koude water, maar die begint met een allesbepalende aanloop: dat is 30 seconden pure voorpret. De ijzige spanning, samen aftellen en joelen, gevolgd door een frisse duik en een warme kom soep. Dat maakt de start van het nieuwe jaar compleet.” (Beeld: Arie Kievit)
Nieuwjaarsduikfakkel
De Nieuwjaarsduikfakkel – met een vlam in de vorm van een oranje Unox-muts – wordt overgedragen van de ene loper aan de volgende. Nieuwjaarsduik-voorzitter Schuttert bijt het spits af in Winterswijk en zal het stokje na een paar kilometer doorgeven. Zo start de langste aanloop ooit naar de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen. De route loopt door het kenmerkende Hollandse landschap, door polders en dorpen en langs locaties als de Utrechtse Domtoren en leidt ook dwars door een woonhuis en langs een oliebollenkraam.
Winterse traditie
“De Nieuwjaarsduik is een winterse traditie die in heel Nederland leeft”, zegt Liane Lens van Unox. “We merken dat mensen bijna niet meer kunnen wachten en er echt naar uitkijken om met een frisse duik het nieuwe jaar in te gaan. Met een aanloop van ruim 200 kilometer warmen we heel Nederland op voor een onvergetelijke nieuwjaarsduik.”
Diana uit Breda en haar vriendinnen kunnen ook eindelijk weer naar zee: “Dit wordt weer de eerste duik sinds 2020 en wij hebben er super veel zin in. Wat leuk dat zo veel mensen alvast beginnen. Wij nemen op 1 januari de Brabantse gezelligheid mee naar Scheveningen. Het is een stukje rijden, maar op deze manier het nieuwe jaar ingaan is zo verkwikkend. Ik spoel vorig jaar van me af en neem nieuwe, positieve energie mee 2023 in.”
Eén van de estafettelopers, Koos uit Hoevelaken, doet dit jaar ook weer mee aan de nieuwjaarsduik: “De nieuwjaarsduik is een traditie waar ik veel plezier aan beleef. Ik doe het al vele jaren, vroeger onder andere in Scheveningen en op Texel. Sinds twee jaar duik ik lekker in de achtertuin, in een grote regenton. Dit jaar neem ik de extra lange aanloop, met plezier een stukje over de Ginkelse Heide, om wel dat gevoel van ‘samen’ te ervaren.”
Bij het Utrechtse Woudenberg wordt er wekelijks door Mariette een dipje genomen: “Traditiegetrouw staan we op Nieuwjaarsdag met ons veertigen te trappelen om het ijskoude water in te rennen. Een enorme boost voor het nieuwe jaar, dat we op deze manier al zo’n 7 jaar met elkaar inluiden. We hebben er heel veel zin in en daarom brengen we de Nieuwjaarsduikfakkel naar het Henschotermeer, toch 5 kilometer richting de Noordzee. En dan springen we er gelijk even in.”
De Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade brengt op 31 december de Nieuwjaarsduikfakkel Den Haag binnen. “We vinden het heel tof om de aanloop te nemen. Op deze manier kunnen we toch meedoen. Want ook wij kunnen niet wachten; vanaf onze waterscooters en onze voertuigen is het altijd een prachtig gezicht om al die mensen de koude zee in te zien rennen. En op 1 januari staan we weer paraat, zodat iedereen weer veilig op het strand terugkeert.”, zegt Mike van den Hoogenband van de reddingsbrigade.
Gunstig nieuwjaarsduik-weer zorgt voor meer dan 50 duizend deelnemers
Naar schatting minstens 52 duizend mensen zijn 2023 begonnen met een sprong in het koude water van de zee, meren en rivieren: op 142 locaties in Nederland en 11 plaatsen overzee vond vandaag de 64e editie van de Unox Nieuwjaarsduik plaats. Scheveningen was wederom het decor van de grootste nieuwjaarsduik ter wereld. Daar namen om 12:00 uur tienduizend mensen een verfrissende duik in de Noordzee.
Unox Nieuwjaarsduik 2023 in Scheveningen
De Unox Nieuwjaarsduik werd in de afgelopen dagen voorafgegaan door de langste aanloop ooit: op 30 en 31 december liepen ruim 200 estafettelopers van Winterswijk in een vrijwel rechte lijn naar Scheveningen (226 km).
Ruim voor 12 uur kwam de nieuwjaarsfakkel aan op het strand bij het Kurhaus. De Haagse wethouder Sport en Strand, Hilbert Bredemeijer, liep de laatste etappe. Daarmee kon het startschot worden gegeven voor de nieuwjaarsduik, die dit jaar voor de 25e keer door Unox werd georganiseerd.
Unox Nieuwjaarsduik Scheveningen
Volgens weerman Reinier van den Berg was de temperatuur perfect voor een verfrissende duik in zee, want het was maar liefst 11 graden en soms liet zelfs de zon zich even zien. De Noordzee had een temperatuur van 7 graden. Het evenement is volgens de organisatie veilig verlopen, mede dankzij de inzet van tientallen vrijwillige lifeguards van de Reddingsbrigade.
52 duizend deelnemers wereldwijd
Unox ondersteunt alle ‘officiële’ Unox Nieuwjaarsduiken wereldwijd met de iconische oranje mutsen én erwtensoep voor alle deelnemers. In Nederland deden ruim 44 duizend mensen mee aan een van de 153 door Unox ondersteunde nieuwjaarsduiken. Elf Unox Nieuwjaarsduiken in onder andere Abu Dabi, Denemarken, Italië, Aruba, de Azoren en Hong Kong trokken ruim 7.000 deelnemers.
Uit onderzoek van Unox blijkt dat ruim 2 miljoen Nederlanders al eens hebben meegedaan aan de nieuwjaarsduik. Nog eens 3 miljoen mensen zijn van plan om ooit nog ‘ns een keer de ‘sprong’ te wagen.
In 1959 nam Ok van Batenburg, zwemleraar bij zwemclub Njord’59, het initiatief voor de Nieuwjaarsduik in Zandvoort. “Ik dacht, we doen dit gewoon één keer en misschien later nog eens een keer”, vertelde de in 2020 overleden Van Batenburg een jaar eerder aan NHnieuws. Hij had nooit gedacht dat ‘zijn’ duik zou uitgroeien tot zo’n massaal evenement. Van Batenburg heeft de nieuwjaarsduik zelf meer dan 30 keer gedaan.