logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Nieuwe stripboeken september 2022


Even lekker wegdwalen in andere werelden kan op een leuke manier met stripboeken. Dit keer beleven we een spannend Indianen-avontuur met Suske en Wiske, duiken we de fantasy in met Galaxa en de Gamehelden… maar ook met het nieuwe avontuur van de Buurtpolitie!


De Buurtpolitie 18: Het Waarheidsmasker

De Buurtpolitie 18: Het Waarheidsmasker

In de Buurtpolitie krijg je telkens weer een nieuw mysterie voor de kiezen, waar onze excentrieke agenten mee aan de slag moeten. Dit keer is er een een topstuk uit de Afrikaanse maskerkunst gestolen uit het kasteel van de barones Van Strapatsen. Na onderzoek worden er vingerafdrukken gevonden, die wijzen naar de schoonmaakster Gonda Peeters. Dat kan toch niet! Maar de bewijzen vertellen anders. Gonda wordt ontslagen, maar blijft niet hulpeloos thuiszitten. Ze gaat zelf op onderzoek uit en buigt zich daarmee in nagenoeg onmogelijke bochten. Ze moet en zal de maskerroof oplossen om haar oude baan weer terug te krijgen. Daarmee is De Buurtpolitie 18 – Het Waarheidsmasker weer een echt detectiveverhaal met een schurk en heel veel cameo’s van bekende Vlamingen, die aan mij als Nederlandse lezer grotendeels verloren gaan. Dat is natuurlijk jammer, maar wel tof dat er zo actief wordt gewerkt aan dergelijke persiflages en knipogen naar ed actualiteit. Het tekenwerk is heel netjes, met een paar grootse uitschieters in sfeer en detaillering.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 32 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789002275524. Prijs: 7.50 euro.

Ga direct naar De Buurtpolitie 18: Het Waarheidsmasker op BOL.com.

Vesper 2 – de archimerist

Vesper 2 - de archimerist

Vesper is een echt fantasyverhaal voor de wat oudere lezer. Het is soms hard en bruut, tenenkrommend gewelddadig en bevat daarmee elementen die je jongere lezers nog even wil besparen. Het draait om Vesper, een hybride amazone, die op weg is naar de heilige stad Valestiel. Daar zou haar geliefde Crimson gevangen zitten (die in het eind van deel 1 flink gemarteld werd). Ondanks het feit dat ze een stoere krijger is met bijzondere krachten, vraagt ze de Nyx-ridders om hulp. Die voelen zich niet direct geroepen. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van het ondeugende en brutale demoontje Zarak, waarmee ze telepathisch kan communiceren. Waar het vorige deel wat traag verliep door veel gesprekken en kennismakingsrondes, is het nu tijd voor chaos en actie. Soms zelfs zoveel, dat je het spoor wat bijster raakt. Het boek is pure fantasy pur sang, met vreemde volkeren, oude vetes en strijdlustigheid, magie en zwaarden. In dit deel dendert het verhaal flink voort en bouwt het op alle fronten verder op de basis die in het eerste deel gelegd is. Goed uitgewerkt voor een comic, met veel verhaallijnen die met elkaar verweven zijn. Daardoor is het niet zozeer heel ontspannen leesvoer, maar wel een magische poort naar een compleet andere wereld.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: , 56 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789085586777. Prijs: 20.99 euro.

Ga direct naar Vesper 2 – de archimerist op BOL.com.

Galaxa 1 – Spiegelblind

Galaxa 1 - Spiegelblind

Van een andere orde is Galaxa – ook een echte comic, maar wel eentje met een lange geschiedenis. Eigenlijk is dit de zoveelste remake van de stoere dame, die schaars gekleed de strijd aangaat met het kwaad en haar meevechtende zusters in de elfen-ridderorde. Galaxa vertelt in deze nieuwe reeks haar verhaal, waarbij ze in de introductie op de cover behoorlijk steunt op haar trouwe metgezel, de Rode Ridder, waar ze lang mee samenreisde. Je leert haar in Spiegelblind, het eerste deel van deze nieuwe reeks, kennen als een koppige en super eigenwijze kadet, net klaar van de academie. Ze moet haar weg nog vinden en hoewel veel mensen haar potentie inzien, is zijzelf daar absoluut niet van overtuigd. Dat laat ze merken ook. Haar ongerichte aanpak is niet altijd even prettig of logisch om naar te kijken, het is best bijzonder om te zien hoe ze enerzijds vol is van zichzelf, maar aan de andere kant heel afwachtend en misschien zelfs wel lax is. Aan het einde van het boek komt daar verandering in, waardoor er zeker hoop is voor een vastberaden tweede deel, waar het verhaal goed van de grond komt. Dit is puur een introductie en kennismaking met de nieuwe hoofdpersonen.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 40 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789002276408. Prijs: 7.50 euro.

Ga direct naar Galaxa 1 – Spiegelblind op BOL.com.

Gamekeepers 1 – Superheldenstrijd

Gamekeepers 1 - Superheldenstrijd

Gamekeepers draait om Mats en Sari, twee jongelingen die uitveroren zijn door het computerspel Game Quest om de wereld veilig te houden. Cybercriminelen komen namelijk in de games om de wereld te veroveren. In de reeks moeten Mats en Sari iedere game winnen die GameMaster Cordelia opstart, om ervoor te zorgen dat de games niet doorsijpelen naar de echte wereld en alles op zijn kop zetten. Daarbij krijgen ze steun van Lelia, de hulpfunctie van Game Quest. De missie in Superheldenstrijd is om een superheldenmasker te brengen naar Paragona, de heldin van Superhero Clash, voordat superschurk Villano de stad Power City in handen krijgt.
Eerlijk gezegd vond ik Gamekeepers een best bizarre strip. Het is een eerste deel van een nieuwe reeks, maar de manier van vertellen is dusdanig opgezet, alsof het lijkt dat je de serie al zou moeten kennen. Er worden nog genoeg elementen (bijna alle) aan je uitgelegd, maar meer op een toon van ‘voor het geval je het weer vergeten was…’. Die belerende toon was zeker niet prettig of plezierig. De serie zelf heeft genoeg potentie om een leuke reeks te worden, waarin onze helden waarschijnlijk telkens in een andere wereld terechtkomen. Grappige momenten breken de suspense, waardoor het voor jonge lezers niet té spannend wordt.

Score: 6

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 32 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789002276330. Prijs: 7.50 euro.

Ga direct naar Gamekeepers 1 – Superheldenstrijd op BOL.com.

Suske en Wiske 364 – De Gulden Krijger

Suske en Wiske 364 - De Gulden Krijger

In dit deel duiken de schrijvers in de wereld van Native Americans, wanneer Jerom wordt uitgenodigd om de hoofdrol te spelen van De Gulden krijger, een Indiase held die opneemt tegen de inhalige kolonisten. Suske en Wiske mogen mee op sleeptouw, evenals Lambik en Sidonia. Terwijl Lambik zoekt naar zijn 15 minuten roem, ontdekken Suske en Wiske dat er een stevig complot gaande is tegen de filmmakers… en dan met name tegen Jerom, die het zwaar te verduren krijgt. Gelukkig is onze Rommeke stevig gebouwd, anders had hij het niet kunnen navertellen. Onze vrienden geraken in een samenzwering om een oude Indianenschat te vinden, die al eeuwenlang verborgen is. Maar bestaat de schat nog wel, en wie heeft daar eigenlijk recht op? En misschien nog belangrijker (nou ja – voor sommigen dan): zal Lambik een filmrol krijgen aangeboden? In dit deel een slinkse blik naar de inhalige Hollywood filmbazen, de manier waarop laks wordt omgegaan met de werkelijkheid en een stevig complot dat je lang op het verkeerde been zal zetten.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 48 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789002275197. Prijs: 7.50 euro.

Ga direct naar Suske en Wiske 364 – De Gulden Krijger op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.