logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De nieuwe manier van barbecueën: de kamado


Wij zijn helemaal gek van de barbecue. Of het nu gaat om een fijne zomeravond waarop het eten simpelweg op de buitenkeuken wordt bereid of iedereen in ons gezin bezig is met het bereiden van hapjes voor een heel uitgebreide maaltijd op de barbecue: het is echt een onderdeel geworden van ons gezin. Een familiemomentje, gewoon op een alledaags moment. Wijzelf hebben alle soorten barbecues geprobeerd: de elektrische barbecue (de lieveling van mijn vrouw), de kolenbarbecue (lekker een fikkie stoken is nooit weg, natuurlijk) en de snelle, makkelijke variant: de gasbarbecue. Er is echter nog een vierde speler, die nog op ons wensenlijstje staat: de keramische bbq.

Kamado

De keramische barbecue, ook wel kamado genaamd, is een barbecue op kolen met iets speciaals. De behuizing is namelijk uniek: een grote keramische bol die hitte ontzettend goed en lang kan vasthouden. Tot wel 700 graden. Doordat de koepel de temperatuur zo goed bewaard blijft de temperatuur ook heel mooi constant. Daardoor kun je gelijkmatig bakken, alle gerechten worden perfect gelijkmatig gaar. Grote stukken vlees, pannen met eten, maar ook bijvoorbeeld pizza’s worden perfect gegaard. Waarbij je soms wat extra hitte kunt maken door bijvoorbeeld een grillrooster of een pizzasteen, natuurlijk.

Shoppen maar

Wil je eens kijken wat er allemaal te koop is voor een kamado? Dan moet je zeker eens kijken op Kamado Express. Een webshop (met een fysieke winkel) die zich helemaal heeft gericht op de keramische barbecue. Je kunt er terecht voor de grills zelf, van de merken The Bastard, Saffire Grills en Monolith Barbecue, met alle denkbare accessoires. Grills, ribroosters, bakplaten – zelfs pizzaplaten, een gietijzeren pan en een gehaktballenplaat behoren tot de mogelijkheden.

Maar wacht… er is meer!

Bij de apparatuur houdt het natuurlijk nog niet op. Een goede barbecuesessie wordt ook deels bepaald door de geur en smaak die de barbecue aan je gerechten meegeven. Doordat een kamado mooi afgesloten wordt, kun je werken met geuren en aroma’s van hout en houtskool. Je kunt dus grillen en roken tegelijk. Ook voor verschillende houtsoorten en rookmiddelen kun je bij Kamado Express terecht. Net als voor schorten, hittebestendige handschoenen en stoere cadeaupakketten trouwens – volgens mij staat er een mooi pizzapakket naar ons te lonken!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.