logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Klaar voor een nieuwe barbecue?

De zomer laat zich dit jaar in alle onstuimigheid zien, maar één ding is zeker: mooie dagen genoeg om lekker buiten te eten. En bij buiten eten hoort eigenlijk ook een barbecue. Niet alleen om stukken vlees op te braden, als je even zoekt op onze site vind je genoeg opties om ook andere gerechten te bereiden op de barbecue. Heb je er nog geen of wil je een nieuwe bbq kopen? Wij geven je graag wat stof tot nadenken.

Het type barbecue

Een van de belangrijkste dingen om over na te denken is de brandstof voor je bbq. Er zijn drie manieren om genoeg warmte te krijgen in je tuin om op te bakken en grillen. Dat zijn:

  • Houtskool. De oer-manier van de barbecue, zou je kunnen zeggen. Het duurt even voor je hem op temperatuur hebt (en het is voor veel mensen ook een hele kunst om hem lang genoeg op temperatuur te houden), maar als je de kunst beheerst, scoor je hoge ogen. Neem wel de tijd voor grillen op houtskool, en zorg dat je alle ramen en deuren dicht houdt bij het aansteken. Dat kan soms voor flink wat rook zorgen. Het schoonmaken is vrij eenvoudig. Je giet de as uit de schaal en maakt het rooster schoon. Let er wel op dat het as niet wegwaait bij het schoonmaken… Klaar voor een volgende ronde!
  • Elektrisch. Dat kan natuurlijk ook. Het is verreweg de makkelijkste manier om te barbecueën. Let wel dat je een goed exemplaar koopt. Goedkoop is hier zeker duurkoop. Van de kleinere modellen komt de temperatuur niet echt goed op gang, waardoor je niet lekker kunt grillen. Een kap op je elektrische bbq doet wonderen om de warmte binnen te houden. En zorg dat je stopcontact het vermogen aankan: aansluiten op dezelfde groep als een paar keukenapparaten is niet altijd slim…
  • Gas. De gulden middenweg tussen de twee bovengenoemde manieren. Met een gasfles is je gas bbq snel op temperatuur, hoewel ook deze moet voorverwarmen. Je regelt snel en eenvoudig de temperatuur door het gas hoger of lager te draaien. Schoonmaken is soms een dingetje, aangezien het vet in een metalen schaal lekt en daar nog wat inbrand. Gebruik aluminiumfolie op de barbecue om het schoonmaken eenvoudiger te maken.

Het model barbecue

Ben je zeker van het type barbecue dat je wil gebruiken, dan kom je op het model aan. Heb je een kleine tuin, dan kies je vanzelfsprekend voor een kleine barbecue. Zijtafeltjes zijn daarbij erg praktisch voor het neerzetten van de bereide of de rauwe ingrediënten, maar geen must: je kunt er ook een klein tafeltje naast zetten. Wil je alleen grillen, dan is de keuze zo gemaakt. Wil je meer dingen bakken dan alleen een hamburger, dan is een kap op je barbecue wel praktisch. Daardoor blijft de warmte beter bewaard en garen dingen als grotere stukken vlees en groenten, brood, pizza en zelfs cakes een stuk beter. Heb je de ruimte voor een buitenkeuken? Dan kun je helemaal uitleven met accessoires en technieken, maar vergis je niet: de echte enthousiasteling haalt net zo veel variatie uit een relatief eenvoudige kogelbarbecue op kolen!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.