logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Nieuw internetabonnement? Waar op te letten

Internet is internet zou je denken, maar daar kun je tegenwoordig echt niet meer vanuit gaan. Kabel, glasvezel, DSL of bijvoorbeeld Wifi-service kunnen zomaar het verschil maken. En neem je ook een interactieve tv abonnement? Dan is het helemaal goed opletten. Internetvergelijker Breedbandwinkel zet een aantal tips op een rij.

DSL, kabel of glasvezel

Afhankelijk van welke kabels er naar je huis liggen kun je doorgaans kiezen uit twee of drie verbindingen. DSL gaat over de telefoonlijn en is doorgaans het voordeligst. Met nieuwe technieken zoals vPlus en pair-bonding kunnen tegenwoordig snelheden over de telefoonlijn worden gehaald waar men vroeger alleen maar van kon dromen. Wat dat betreft doet het nauwelijks meer onder voor bijvoorbeeld kabelinternet. Maar in de praktijk ligt dat helaas anders. De afstand tot de wijkcentrale of straatkast is erg van invloed op de werkelijke snelheid die je in de praktijk gaat halen. Bij kabel of glasvezel heb je daar geen last van.

Met een postcodecheck kun je altijd even controleren wat de te verwachten snelheid gaat worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de afstand tot de centrale en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de snelheid die jouw modem gaat ontvangen. Dus vergelijk internet altijd even door het invullen van je postcode op een goede vergelijkingssite.

Wil je dus zeker weten dat snelheid niet de bottleneck gaat zijn? Kies dan voor kabel of glasvezel. Deze laatste variant ligt helaas maar in zo’n dertig procent van de Nederlandse woningen, dus met een beetje geluk heb je het snelst haalbare internet in huis.

Kabelinternet is als laatste een mooie middenweg. Hierbij geldt nog wel het nadeel dat de uploadsnelheid altijd lager is dan de downloadsnelheid. Een probleem wat bij glasvezelinternet niet geldt.

Service

Wat heb je nu aan service nodig voor een internetabonnement nadat het is aangesloten? Hopelijk niet veel, maar gaat het mis, dan wil je wel dat het kundig en vooral snel wordt opgelost. Bij een provider als XS4ALL ben je in zo’n geval doorgaans beter uit dan bij een prijsvechter. Maar het hangt er natuurlijk erg vanaf hoeveel je er maandelijks voor over hebt.

Een service die je tegenwoordig steeds vaker ziet is Wifi-service. Wanneer je een slecht Wifi signaal in huis hebt vanaf je modem kan een monteur langskomen om dit te optimaliseren. Instellingen worden nagekeken en er wordt eventueel een repeater geplaatst om het signaal door het hele huis goed dekkend te krijgen. Providers als KPN, T-Mobile en Ziggo bieden dit bijvoorbeeld aan.

Interactieve tv

Waar de echte verschillen duidelijk worden is op het gebied van interactieve tv. Waar de ene provider een heel kaal aanbod heeft qua zenders en mogelijkheden, bieden andere providers zoals Online bijvoorbeeld standaard gratis opnemen, pauzeren, TV Gemist en gratis alle FOX Sports Eredivisie zenders. Dit terwijl ze niet eens duurder zijn als een andere provider. Kijk je dus veel tv, dan is het zeker zinvol even goed te vergelijken. Let ook op zaken als bijvoorbeeld de kosten voor een tweede ontvanger op de slaapkamer, opnemen of bijvoorbeeld de mogelijkheid Netflix te kunnen kijken via de tv-ontvanger als je geen recente smart-tv hebt. Telfort, KPN, Ziggo en XS4ALL bieden dit standaard aan. Je logt in met je Netflix account (los verkrijgbaar) en kijkt op je tv ontvanger ook direct naar de beste Netflix series.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.