logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit is er nieuw in iOS 12


Er is weer een nieuwe update voor het besturingssysteem van je iPad of iPhone: versie 12 alweer van iOS! En dit keer hoef je niet heel veel spectaculairs te verwachten, maar zul je d’r wel heel erg blij mee zijn. Er is namelijk nog al wat veranderd onder de motorkap van iOS, waardoor je meer mogelijkheden krijgt, een stabieler systeem in handen hebt en dat ook nog eens een stuk sneller is! Laten we eens kijken naar de verbeteringen:

Stabiliteit en snelheid

Dat is wel het grootste punt van iOS 12, als het aan ons ligt. De programmatuur is flink onderhanden genomen, waardoor je systeem niet alleen een stuk stabieler is, maar vooral een stuk sneller. Apps zullen in de helft van de tijd opstarten, de camera is vanaf je startscherm 70 procent sneller en reageert je toetsenbord ook een stuk sneller. Nieuwere modellen van de iPhone of iPad zullen hier misschien niet heel veel van merken, maar heb je een iPhone SE of 6? Dan ga je sprongen vooruit!

Nieuwe meldingen

Tot nu toe krijg je de meldingen in je startscherm te zien op chronologische volgorde. Niets mis mee, maar het kan beter. Sneller, efficiënter. Door de meldingen te groeperen kun je meer zien in minder schermoppervlakte, simpelweg omdat de iPhone of iPad niet bij iedere melding hoeft te zeggen om welke app het gaat. Die meldingen kun je inklappen en uitvouwen, maar ook met 1 beweging wegvegen.

Animoji en Memoji

De verzameling animoji’s wordt uitgebreid met een aantal nieuwe karakters. Leuk, zo kun je nu ook met een t-rex of een geest. Je kunt nu echter ook zelf aan de slag met het maken van je eigen Animoji, ofwel de Memoji. Een leuke nieuwe functie in iOS 12, waar je een animoji kunt maken die op jou lijkt. Hoe gaaf is dat? Keuze genoeg: zo zijn er bijvoorbeeld 88 verschillende vormen gezichtsbeharing, die je naar eigen wens kunt inkleuren.

Slimmere foto’s

Ook de Foto’s-app is in iOS 12 flink verbeterd. Er wordt een slimme gezichts- en productsherkenning op losgelaten, waardoor je veel makkelijker en sneller kunt zoeken naar die ene foto die jij zoekt. Er komt in de app Foto’s ook een nieuwe functie met foto’s die op dat moment voor jou interessant kunnen zijn, zoals een verjaardag, een geboorte of een huwelijk. Vanuit de app Foto’s kun je ze dan meteen delen op social media.

Siri Shortcuts

Siri Shortcuts zou je kunnen vergelijken met IFTTT voor iOS. Met deze functie kun je een verzameling handelingen maken die je achter elkaar kunt laten uitvoeren. Die handelingen kun je middels een knop uitvoeren, maar je kunt er ook opdracht voor geven aan Siri. Ga je naar huis? Laat dan de route plannen, zet de verwarming vast aan, stuur je vriendin een appje en doe indien gewenst ook de lampen vast aan.

Groepsgesprek in FaceTime

Ook Facetime krijgt een upgrade naar 2018. Naast een metamorfose in zijn uiterlijk is het nu ook mogelijk om een groepsgesprek te houden, met tot wel 32 mensen tegelijk. Dat is echt bizar veel, en dankzij de nieuwe technieken van tegenwoordig is dat gewoon mogelijk. Erg handig! Facetime houdt zelf bij met wie je in contact treed en vergroot op dat moment het portret, zodat je nauwer contact hebt. Je kunt ook zelf dubbeltikken op een persoon om die groot in beeld te krijgen.

Screen time en Niet Storen

Een geweldige zet van Apple, die we niet genoeg kunnen ondersteunen. Mensen worden namelijk steeds afhankelijker van hun smartphone of tablet. Ze hebben zelf vaak niet eens door hoe lang ze spenderen op hun smart device! Screen Time maakt het (soms pijnlijk) zichtbaar, met een kleurencodering per type app. Ook zie je hoe vaak je op je tablet of smartphone hebt gekeken, hoe veel meldingen je hebt ontvangen… en nog veel meer. Je kunt er echter ook dingen mee regelen, zoals de wanneer je van bepaalde apps gebruik kunt maken (en wanneer niet). Ook de functie Niet Storen is beter geworden: hierbij worden meldingen ’s nachts tegengehouden en kun je ook in een restaurant of op school de telefoon op Niet Storen voorprogrammeren.

iOS 12 werkt op de volgende toestellen:

  • iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6S Plus, iPhone 6S, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5S.
  • iPad Pro 10,5, iPad Pro 12,9 en iPad Pro 9,7.
  • iPad 2017, iPad 2018
  • iPod touch (zesde generatie)

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.