logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een nieuw huis kopen? Hier moet je op letten!


Wanneer je een huis gaat kopen, moet het gevoel goed zijn. Je moet je al meteen thuis voelen in de plaats, wijk, straat en het huis zelf moet ook een fijn gevoel uitstralen. Bij het kopen van een huis moet je bovendien verder kunnen kijken dan je neus lang is. Je kent het wel van de bekende televisieprogramma’s: muurtje er uit, andere vloer erin, de muren opnieuw afgewerkt en het huis ziet er weer als nieuw uit. 

Kritische blik

Als je door zo’n nieuw en onbekend huis loopt, zullen vast tientallen ideetjes door je hoofd dwarrelen. Je maakt van twee grote slaapkamers drie kleinere ruimtes, de badkamer wordt omgedraaid en muur bij de keuken gaat eruit, zodat je een open keuken krijgt. Maar weet jij wat er allemaal mogelijk is in je huis qua verbouwingen? En wie zegt jou dat de verkopende partijen niet snel even wat vochtplekken hebben overschilderd, die binnen enkele maanden weer terugkeren? Is de fundering van je huis nog wel goed? Je wil natuurlijk geen kat in de zak kopen – en hoewel het niet altijd de schuld van de verkoper is, kan het zomaar gebeuren dat er mankementen zijn aan het huis die jij niet zou spotten. Daar heb je simpelweg de nodige ervaring en kennis voor nodig! Laat dan ook altijd een bouwkundige keuring uitvoeren, voor je een huis echt koopt. 

Verborgen gebreken

Bij het verkopen van een woning is de verkoper namelijk verplicht om jou als koper te vertellen of er een gebrek is. Doet hij dat niet, terwijl hij wel van het gebrek wist? Dan kun je achteraf de kosten van de reparatie verhalen op de verkoper. Maar je moet dan wel bewijzen dat de verkoper van het gebrek wist – en er bewust niets over heeft verteld. Wist de verkoper niet van het gebrek, maar was het iets dat hij wel had moeten weten? Ook dan kan het zijn dat de verkoper alsnog aansprakelijk is. Aan jou als koper is het verplicht om te onderzoeken of er gebreken zijn. Je moet de woning bekijken en vragen stellen… of ze laten stellen door een expert, die heel doortastend is in zijn onderzoek en de vinger direct op de zere plek kan leggen. Let is het koopcontract ook op een ouderdomsclausule? Dat houdt in dat je beseft dat je een oud huis koopt, met een grotere kans op gebreken. Met deze tekst is de verkoper minder snel aansprakelijk.

Niet alleen tijdens de koop

Een bouwkundig expert komt overigens niet alleen bij het kopen van een huis van pas. Ze kunnen je ook helpen aan een MJOP! Ha! Die term wilde ik graag even laten vallen. Een MJOP is een geweldige afkorting voor een Meer Jaren Onderhouds Plan. Daarin komt precies te staan wanneer je aan de slag moet met het onderhoud van bepaalde delen van je huis, zoals een platdak of de gevel bij tussenwoningen. Dat is vooral praktisch en handig wanneer je onderdeel bent van een VvE. Het biedt overzicht én omvat vaak ook een offerte, waarbij geld opzij wordt gezet voor het verwachte onderhoud. Voor een VvE is het prettig om te weten waar alle gebruikers aan toe zijn en dat er na deze MJOP geen onduidelijkheden meer zullen zijn.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.