Is het slim om weer een nieuw energiecontract af te sluiten?


Na de bizarre stijgingen van de energieprijzen aan het einde van 2022, was het niet bepaald slim om een nieuw energiecontract af te sluiten. Sterker nog, je kon blij zijn als je een doorlopend energiecontract had waarvan de prijs gelijk bleef. Inmiddels zijn we weer een aantal maanden verder en is de situatie veranderd. In dit artikel ontdek je welke factoren bepalen of het slim is om weer een nieuw energiecontract af te sluiten.

energiecontract afsluiten

Een bewegende markt

De energiemarkt is altijd in beweging. Dat betekent dat de energieprijzen dus nooit volledig constant blijven en altijd stijgen of dalen. Soms zijn dit grote bewegingen en op andere momenten zijn dit kleine fluctuaties. Naast het feit dat de markt altijd beweegt, is de markt ook niet te voorspellen. Je kunt weliswaar inspelen op een bepaalde verwachting, maar je weet nooit zeker wat de markt gaat doen. Daarom kiezen veel mensen voor een vast energiecontract. Met zo een contract ben je voor een bepaalde periode verzekerd van een vastgestelde energieprijs. Wanneer de markt stijgt, haal je daar voordeel uit. Op dat moment betaal je namelijk minder geld dan de door jou verbruikte energie waard is. Bij een daling van de energietarieven ben je echter in het nadeel met een vast contract. Je betaalt dan namelijk meer geld dan de waarde van de verbruikte energie. Een gunstige keuze voor een energiecontract hangt dus grotendeels af van de huidige tarieven. Ben je benieuwd wat de actuele situatie is? Dan kun je hier je energietarieven vergelijken

Wat zijn de opties voor een energiecontract?

Voor een energiecontract zijn verschillende opties. Zo kun je kiezen voor een variabel contract of een vast contract. Een variabel contract verandert twee keer per jaar mee met de energieprijs op dat moment. Verwacht je een dalende markt? Dan is een variabel contract een slimme optie. Een vast contract kent een vast energietarief. Dit tarief is in de meeste gevallen vastgesteld voor een periode van één tot drie jaar. Bij een verwachte stijging van de energieprijzen, is een vast contract logischerwijs de gunstige optie. Of een bepaalde keuze slim is, valt of staat dus met de verwachte richting waarin de energieprijzen bewegen. Een goede verwachting van de toekomst begint met de hedendaagse situatie. Kijk daarom zeker even wat de actuele stroomprijs per KWh is.

Of het slim is om weer een nieuw energiecontract af te sluiten, hangt af van de huidige situatie, verwachte beweging van de energieprijzen en het soort contract dat je afsluit.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.