logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Niet te geloven: deze foto’s zijn gemaakt met een iPhone!


Fotografen van over de hele wereld hebben hun beste foto’s ingestuurd voor de Shot on iPhone-fotowedstrijd. Met hun iPhone, de meest gebruikte camera ter wereld, hebben ze weer prachtige momenten weten vast te leggen. De tien winnende foto’s zijn binnenkort te bewonderen op billboards in diverse steden, in Apple Stores en op internet. Die zijn met verschillende iPhone-modellen gemaakt, variërend van iPhone Xs Max tot iPhone 7, en geven een goed beeld van de iPhone-camerakwaliteit.

De winnaars zijn afkomstig uit onder meer Singapore, Duitsland, Wit-Rusland, Israël en de VS, waaruit blijkt dat mensen van over de hele wereld aan deze wedstrijd hebben meegedaan. Op de winnende foto’s zijn onder meer een kleurrijk stadstafereel, nieuwsgierige dieren, creatieve weerspiegelingen en de schoonheid van het alledaagse te zien.

De leden van onze internationale jury – Pete Souza, Austin Mann, Annet de Graaf, Luísa Dörr, Chen Man, Phil Schiller, Kaiann Drance, Brooks Kraft, Sebastien Marineau-Mes, Jon McCormack en Arem Duplessis – vertellen waarom ze juist deze foto’s zo bijzonder vonden.

Chen Man: “De kleuren op deze foto zijn prachtig en de compositie vertelt een verhaal. Als je inzoomt, zie je allerlei onverwachte details. De basketbalring in het midden zorgt voor een extra verhaallijn.”

Annet de Graaf: “Het verhalende element van architectuur. Achter de façade van een doorsnee appartementencomplex in een onbekende stad gaan tal van levens schuil. Levendige kleuren ook, en een perfecte compositie met dat basketbalbord in het midden! Heel goed gezien.”

Austin Mann: “Bij deze foto kwam veel geduld en een perfecte timing kijken … dankzij de ontbrekende sluitervertraging op iPhone en de Slimme HDR-feature zien we zowel de ogen van de wasbeer als de schaduwen aan de binnenkant van de holle boomstam… iets wat eerder bijna niet te doen was geweest met alleen natuurlijk licht.”

Phil Schiller: “Die blik van deze crimineel aangelegde wasbeer is goud waard! Hij lijkt te zeggen “als je je nu langzaam omdraait en wegloopt, gebeuren er geen ongelukken.” De keuze voor zwart-wit, de scherpgestelde wasbeer en de binnenkant van die holle boomstam zorgen voor een prachtig beeld van dit bijzondere moment.”

Phil Schiller: “Een weerspiegeling die eruitziet als een schilderij. Hier komen twee werelden samen. Je vraagt je meteen af waar deze foto is genomen en vooral ook hoe. De vogel in de hoek is het enige teken van leven in deze verder totaal surrealistische compositie.”

Chen Man: “De vervorming en een weerspiegeling onder een rare hoek bezorgen je als kijker een heel apart gevoel.”

Austin Mann: “Ik ben helemaal weg van de bereikbaarheid van dit beeld: je hoeft helemaal niet naar IJsland om iets moois vast te leggen, want dat is gewoon overal om je heen. Zoals de lijnen elkaar kruisen, de levendige kleur, het oude gecombineerd met het nieuwe … gewoon een geweldige foto.”

Luísa Dörr: “Ik vind de eenvoud van deze foto heel mooi. De compositie, het licht, de details … alles ziet er goed uit. Totdat je oog op dat ene afwijkende lijntje valt. Ik vroeg me meteen af wat er was gebeurd, waar dit is, wie hier is geweest. Voor mij is een foto pas goed als die niet alleen een sterk of mooi beeld bevat, maar je ook aan het denken zet en vervolgens in je hoofd blijft zitten.”

Sebastien Marineau-Mes: “Gewoon prachtig, die hartvormige plas water rondom de perzoon. Je krijgt een glimp van de wereld te zien op het moment dat de persoon in beeld komt.”

Brooks Kraft: “Een uniek perspectief en een nieuwe invalshoek voor een onderwerp dat je veel ziet: de weerspiegeling. Ik vind het vooral leuk dat je meteen ziet wat het onderwerp is, maar niet hoe de foto is gemaakt. De plas heeft de vorm van een hart en zorgt voor een mooie symmetrie rond de persoon. Deze foto is mogelijk dankzij de scherptediepte die iPhone in de gewone fotomodus produceert. Met een digitale spiegelreflexcamera zou het lastig zijn geweest om alles scherp te krijgen.”

Brooks Kraft: “Een portret dat de verwondering van een kind in een prachtige setting laat ziet. Een schitterende compositie die zowel het karakter van het meisje als haar waarneming van de omgeving laat zien.”

Pete Souza: “Een mooi portret en goed gebruikgemaakt van de achtergrond om meer context te geven. Het kindergezicht is perfect gepositioneerd, waardoor de achtergrond totaal niet afleidt. En de setting komt me heel bekend voor: ik heb waarschijnlijk op precies dezelfde plek gestaan. Maar ondanks dat ik tal van foto’s vanaf deze plek heb gezien, heb ik dit beeld nog niet eerder onder ogen gehad.”

Jon McCormack: “Dit beeld is heel goed doordacht en uitstekend uitgevoerd. Het patroon op de achtergrond houdt alles bij elkaar en de herhaling ervan in de waterdruppels maakt het beeld spannend. Het creatieve gebruik van de scherptediepte is hier van heel hoog niveau.” 

Sebastien Marineau-Mes: “Een unieke compositie en een uniek kleurenpalet, waarbij de sterke punten van iPhone Xs volledig zijn benut. Het achtergrondpatroon spreekt me enorm aan, omdat het op een andere, vervormde manier terugkomt in de waterdruppels. Ik merk dat ik erachter probeer te komen waar ik precies naar kijk en wat voor patroon het is.”

Kaiann Drance: “Dit lijkt een heel eenvoudige landschapsfoto, maar de prima keuze voor zwart-wit geeft er een heel andere lading aan. Daardoor komt het dramatische contrast tussen de wolken en het landschap veel beter tot zijn recht.”

Luísa Dörr: “Voor mij heeft dit landschap veel weg van een portret van een ouder iemand. De lijnen van het berglandschap doen me denken aan een gerimpeld gezicht. Mensen tekenen al heel lang portretten en landschappen. Die hangen op de een of andere manier samen met iets in ons onderbewuste en daarom spreekt deze foto me zo aan: er zit een element in dat ik niet kan verklaren.”

Kaiann Drance zegt: “Fantastisch dynamisch bereik. Er is detail op de foto in de weide, bomen en wolken. Mooie diepe lucht en aangename kleur in het algemeen.”

iPhone bevat hypermoderne camera’s en zit boordevol geavanceerde technologie, zodat iedereen foto’s van hoog niveau kan maken. Dankzij innovaties als Slimme HDR krijgen je foto’s nog meer details bij licht en schaduw, met Diepteregeling kun je tijdens of na het maken van een foto de scherptediepte aanpassen(1) en in de Portretmodus maak je foto’s met een professioneel bokeh-effect dankzij de A12 Bionic-chip met zijn nieuwste Neural Engine. 

1 Slimme HDR en Diepteregeling zitten op iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone XR.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.