logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Niet alle groene energie is ook echt groen


Om groene energie van andere soorten energie te kunnen onderscheiden, moeten we groene energie definiëren. Groene energie is energie die met de natuurlijke elementen van de aarde(wind, water, zon en biomassa) wordt geproduceerd, zonder dat het milieuvervuilend is. Dan denk je dat het eigenlijk heel simpel moet zijn om te bepalen wat groene energie is en wat niet. Zo eenvoudig is het helaas niet.

Sjoemel energie

Energiebedrijven spelen een schimmig spel met de herkomst van energie. Waar energie vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd, bepaalt of er een Garantie van Oorsprong-certificaat aan energie wordt verleend. Er is een levendige handel in deze certificaten. Vaak is moeilijk of niet na te gaan of een dergelijk certificaat terecht is verleend. Met deze certificaten, die een economische waarde hebben, wordt gehandeld. Hoe meer er mee gehandeld wordt, des te groter de kans dat er mee wordt gesjoemeld.

Twijfelachtige rol

Energiebedrijven spelen helaas een dubieuze rol in de energieproductie. Ze verkopen naast groene energie ook vervuilende grijze energie. Door de handel in certificaten kan grijze energie op papier groen worden gemaakt. Wise Nederland wijst er op dat de groene certificaten lang niet altijd valide zijn. Ruim 40% van de Nederlandse energie wordt gelabeld als duurzaam opgewekte stroom. Slechts iets meer dan 10% van alle elektriciteit wordt op duurzame wijze opgewekt. De rest is grijze energie als groen wordt verkocht.

Waarom groene energie?

Het gesjoemel met groene energie-certificaten stemt niet vrolijk. Toch zijn er heel goede redenen om voor groene energie te kiezen. Met groene energie krijg je een hoger energielabel bij je woning. Daar wordt je woning dus meer van waard. De wereldvoorraad aan fossiele brandstoffen is eindig. De olieprijzen zouden best wel eens omhoog kunnen gaan en daarom is het goed om ons meer op andere, groene energiebronnen te gaan focussen. Er zijn ook altruïstische motieven (de wereld redden voor het nageslacht) om voor groene stroom te kiezen.

Het trieste is dat zolang de grote bedrijven zich niet verantwoordelijk voelen voor hun vervuilende activiteiten, de groene energie van particulieren niet meer is dan een druppel op een gloeiende plaat.

Heeft dan niets zin?

Dat zou je haast wel denken, maar het is niet zo. Alle kleine beetjes helpen. Door kritisch te kijken of groene stroom wel echt groen is en een bewuste keuze voor echte groene stroom, draag je steentje bij aan een gezondere aarde. Je moet toch ergens beginnen. En de grote bedrijven moeten ook een keer over de brug komen, omdat consumenten en overheden dat eisen. Vervuilers prijzen zichzelf uiteindelijk uit de markt.

Milieubewuste keuze

Als je nu werkelijk groen wil zijn, onderzoek dan eens een keer waar je energie vandaan komt. Vaak is groene energie voor een groot gedeelte grijs. Wanneer je daar achter komt, kun jij het verschil maken. Hoe doe je dat? Overstappen van energieleverancier en je gas en elektra betrekken bij een bedrijf dat wel het goede voor heeft met het milieu op aarde.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.