logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Netgear Parental Control: nodig… of niet?

Ik heb persoonlijk een beetje een haat-liefdeverhouding met het internet. Ja, het is super handig en ik zou niet meer zonder kunnen, maar ik besef me ook dat er nu een hele generatie rondloopt die is opgegroeid met afleidingen als Tiktok, Instagram, Youtube en 1001 games waar per dag uren in verloren kunnen gaan. Als ouder kun je dan zeggen dat ze niet te veel tijd in die digitale wereld moeten stoppen, maar het blijkt toch verleidelijker te zijn dan je denkt! En dan moet je in mijn ogen toch je verantwoordelijkheid nemen als ouder en ‘nee’ zeggen. Werkt dat niet? Dan kun je altijd hulp inroepen van Ouderlijk toezicht.

Ouderlijk toezicht

Er zijn natuurlijk talloze manieren om ouderlijk toezicht toe te passen. Heeft je kind een smartphone en een Google-abonnement, dan heb je als ouder daar een koppeling mee gemaakt. Via de app Family Link kun je verschillende functies in- en uitschakelen, de online tijd beperken en inhoudsfilters activeren. Maar: alleen voor de apparaten die gebruikmaken van het Google-account van je kind. De laptop van school, de tablet thuis of een iPhone of iPad? Die vallen daarbuiten. Je kunt natuurlijk wel apps installeren op die apparaten, maar kinderen hebben die apps in een mum van tijd omzeild. Beter om ze bij de basis aan te pakken! Verschillende routers hebben functies voor Parental Control ingebouwd. Laten we eens kijken naar de Smart Parental Control van Orbi, die het bedrijf in 2021 heeft geïntroduceerd. Sinds dat jaar maakte Netgear Orbi namelijk geen gebruik meer van het geprezen Circle by Disney, maar zetten ze hun eigen systeem op de kaart. De gratis functies zijn daarbij ontzettend beperkt – je zult dus voor vrijwel alle functies moeten overgaan naar een betaald abonnement van 69,99 euro per jaar. Is dat het wel waard?

Gebruik jij ouderlijk toezicht of beperk jij het internetgebruik van je kinderen? Welke middelen gebruik jij daarvoor? Laat je reactie achter!

Lees hier onze review over Netgear Orbi 963

Netgear Smart Parental Control gratis vs premium

Dit zijn de verschillen tussen de NETGEAR Smart Parental Controls Free- en Premium-abonnementen:

FunctiesGratisPremium
Pauzeer internettoegang met behulp van profielenJaJa
Wijs apparaten van kinderen toe aan individuele profielenJaJa
Houd internetgebruik bijJa
Websitegeschiedenis bekijkenJa
Filter leeftijd-ongepaste inhoudJa
Stel automatische tijdslimieten inJa
Stel dagelijkse bedtijden inJa
Beloon kinderen met extra internettijdJa
Plan automatische pauzes met vrije tijdJa
Toegang tot de begeleidende app My TimeJa

Slimme ouderlijk toezicht

Natuurlijk is er behoorlijk wat te zeggen over deze functies. Ikzelf vind dat bijvoorbeeld de functies voor bedtijd of tijdsbeperking bij het gratis abonnement zouden moeten horen, zeker ook omdat veel routers die mogelijkheden al gratis aanbieden.

Profielen

De basis van Smart Parental Control zit hem in het aanmaken van profielen, waar je verschillende apparaten aan kunt koppelen vanuit de Netgear-app. Zo kun je accounts maken per persoon, maar ook algemenere groepen – het ligt er een beetje aan in welke mate je overzicht wil behouden.

Soms is het ook lastig om apparaten toe te voegen aan een enkele persoon. Heb je bijvoorbeeld een gameconsole waar drie kinderen gebruik van maken… wie moet je er dan aan koppelen? Wel is het mogelijk om dankzij die profielen het gebruik van een persoonlijke smartphone, laptop of tablet te beperken. Vanuit een persoonlijk profiel kun je het internetgebruik pauzeren, je kunt limieten stellen aan de online tijd en ze ook belonen met extra tijd – dat allemaal met een snelle tik in de Netgear app > Parental controls > profiel. Dankzij deze functies kun je dus het online gebruik beperken, zonder dat dit discussies oplevert. Ook is het een gezonde gewoonte om een bedtijd in te stellen: na een bepaalde tijd kunnen kinderen niet meer op hun telefoon of laptop.

Maak wel afspraken over de online tijd. Wat vinden de kinderen redelijk, wat hebben ze echt nodig en hoe bepalen jullie daar een middenweg in?

Zo installeer je Netgear Smart Parental Control

 • Download en installeer de Orbi Mobile App vanuit de App Store op iOS of vanuit de Google Play Store op Android.
 • Tik op de knop Parental Controls in de Orbi App.
 • Tik op Ontgrendel Premium.
 • Tik op Start gratis proefperiode van 30 dagen, zodat je kunt kennismaken met het Smart Parental Controls Premium Plan.
 • Wacht tot de functies zijn geïnstalleerd, sluit de app niet omdat dit het installatieproces zal onderbreken.
 • Tik op Doorgaan om aan de slag te gaan.
 • Tik nogmaals op Doorgaan.
 • Maak nieuwe profielen voor je kinderen en kies een geschikt inhoudsniveau voor hen. (Kind/Tiener/Volwassene/Geen).
 • Tik op Doorgaan.
 • Stel bedtijd, tijdslimieten en uitschakeltijd in.
 • Tik op Voltooid als je klaar bent met het instellen.

Zo stel je persoonlijke profielen in

Heb je een profiel gemaakt voor je kind, dan kun je die verder gaan inrichten. Tik hiervoor op het icoon van het profiel en scroll in de menubalk onder de profielnaam naar links, tot je bij Settings komt. Daar heb je toegang tot:

 • Content level: bepaal welke content je kinderen mogen zien, gebaseerd op leeftijd. Je kunt hier bovendien afzonderlijke apps of categoriën blokkeren indien nodig.
 • Bedtime: Hier kun je per dag een slaaptijd instellen. Je kunt dat per dag instellen, je kunt dus ook besluiten om bijvoorbeeld voor de vrijdag en zaterdag een uitzondering te maken, omdat de kinderen dan langer mogen opblijven. Stel een tijd in waarop het internet uitgeschakeld wordt voor hun apparaten, en waarop ze de volgende dag weer online mogen.
 • Time limits: hoe lang mogen ze online? Als je kinderen de kans geeft, zullen veel van hen uren online zijn: 6 tot 8 uur zijn geen uitzondering (waar halen ze die tijd vandaan?). Het is dus gezond om dit aan banden te leggen met een tijdlimiet. Je kunt een algemene tijdlimiet instellen, maar je kunt ook afzonderlijke apps beperken. Zo kun je instellen dat Instagram en Tiktok bijvoorbeeld maar een half uurtje bezocht mogen worden.
 • Focus Time: Dit is eigenlijk een bedtijd, maar dan bedoeld om overdag een momentje zonder afleidingen door te brengen. Even focussen op school, een offline hobby of een andere bezigheid. Of omdat je gewoon wil dat ze even wat anders doen op een dag. Je kunt ook deze Focus Times per dag instellen… en meerdere momenten per dag.

Inzicht verkrijgen

Een ander pint van de Smart Parental Control is het verkrijgen van inzicht over het online gedrag van je kind… en dan wordt het toch een beetje tricky, omdat je dan best wel in de privacy-zone komt van je kinderen.

 • In het tabblad Usage zie je bijvoorbeeld hoeveel hoe lang je kind per dag online is geweest en hoeveel tijd er naar welke apps is gegaan. Dat is best een praktisch inzicht. Je kunt vanuit hier limieten instellen of apps blokkeren.
 • Vanuit het tabblad History kun je zien welke sites je kind heeft bezocht. Dat kan praktisch zijn, maar levert ook een hoop ruis op. Iedere app op de telefoon die contact maakt het met internet, krijgt hier een plekje. Worden gegevens vanuit Fitbit gesynchroniseerd, mails binnengehaald of controleert Teams op nieuwe berichten? Dat komt allemaal in de lijst. Sommige websites met een herkenbare naam, maar veel ook met een anoniem IP-adres.
  Een beperking zit hem bovendien in het aantal URL’s dat wordt opgeslagen: maximaal 100, binnen een tijdsbestek van 1 uur. Het kan dus nuttig zijn om ongewenste websites te blokkeren, maar het werkt lang niet altijd even praktisch, omdat websites gebruikmaken van verschillende servers of hun echte naam blokkeren met een onherkenbaar IP-adres,

Thuis en op locatie

De Orbi Smart Parental Control wordt automatisch toegepast op apparaten die gebruikmaken van jouw thuisnetwerk. Wil je dat je kinderen ook buitenshuis beschermd worden? Dan kun je de My Time-App installeren op hun smartphones. Dat kan gewoon vanuit jouw Netgear app!

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.