logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Netgear Orbi RBK 963 E router met Wifi 6E

De techniek staat niet stil. Eerder schreven we al over de groei naar Wifi 6, en inmiddels is 6E al verkrijgbaar… met Wifi 7 op komst. Hoewel compatible apparaten nog niet heel royaal beschikbaar zijn, schept de nieuwe techniek wel mogelijkheden (en meer snelheid). Wij ontvingen een Netgear Orbi 963E mesh-systeem met Wi-Fi 6E en gingen vol snelheid aan de slag.

Vormgeving

De Netgear Orbi ziet er stoer en modern uit. Je zou hem kunnen zien als een lange, ovalen vaas (maar: geen bloemen inzetten, elektronica en water gaan niet goed samen. Bovendien zit deze fancy behuizing tjokvol techniek. Er is dus geen plaats voor bloemenstelen, hoe goed je ook je best zou doen. Je kunt de Netgear Orbi 963E kopen in een witte en in een zwarte variant. Zo is er altijd wel een uitvoering die bij jouw interieur past. Dat is best belangrijk, want routers en repeaters staan het liefst in het zicht. Zo worden hun signalen niet gehinderd door kastdeuren of (ik zeg maar iets) alle storende elementen in je meterkast. De router en de satellieten zijn vrij fors (280 x 190 x 84 mm), waardoor je wel even moet zoeken naar een geschikt plekje.

Wifi 6E

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Wifi 2.4, Wifi 5, Wifi 6 en Wifi 6E? Het zijn verschillende generaties van de Wifi-standaard, waarbij iedere generatie sneller en stabieler is.

  • Wifi 2.4 (802.11b/g/n): Wifi 2.4 is een oudere en langzaamste generatie van Wifi. Het gebruikt de 2,4 GHz frequentieband en heeft maximale snelheden tot 54 Mbps. Wifi 2.4 heeft een groter bereik dan nieuwere generaties, maar is gevoeliger voor storingen van andere apparaten die dezelfde frequentieband gebruiken, zoals magnetrons en draadloze telefoons.
  • Wifi 5 (802.11ac) is een verbeterde versie van Wifi en maakt gebruik van de 5 GHz frequentieband. Wifi 5 kan theoretische maximale snelheden bereiken tot 3,5 Gbps, maar in de praktijk zijn de snelheden een stuk lager. Wifi 5-apparaten kunnen ook verbinding maken met 2,4 GHz-netwerken, maar met beperktere snelheden.
  • Wifi 6 (802.11ax) biedt aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van Wifi 5. Het maakt gebruik van zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequentiebanden en gebruikt nieuwe technieken om de netwerkprestaties te verbeteren. Wifi 6 biedt hogere snelheden, hogere capaciteit, lagere latentie en betere prestaties in omgevingen met veel apparaten. In principe kun je maximale snelheden halen tot 9,6 Gbps, maar de werkelijke snelheden zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de netwerkconfiguratie en het aantal verbonden apparaten.
  • Wifi 6E (802.11ax-2021) is een uitbreiding van Wifi 6 en gebruikt de 6 GHz frequentieband, naast de 2,4 GHz en 5 GHz banden. Het belangrijkste voordeel van Wifi 6E is de extra beschikbare bandbreedte, waardoor hogere snelheden en minder congestie mogelijk zijn.

Connectiviteit

De Netgear Orbi 963 heeft een quad-band Wifi 6E, waarbij meerdere communicatielijnen tegelijk actief kunnen zijn. Zo is er één kanaal voor 2,4 GHz, twee kanalen voor 5 GHz en één kanaal voor 6 GHz, waarbij ze gebruikmaken van de nieuwe Wifi 6E-technieken.

Het is praktisch om te weten dat je op zowel de router als op de satellieten bekabelde netwerkaansluitingen vind: iedere unit heeft de mogelijkheid om 1x een 2,5 GB netwerkaansluiting te bieden en drie 1GB netwerkaansluitingen. Een dikke tip is om daar zeker je gameconsole op aan te sluiten voor een optimale snelheid en een minimale ping, maar ook andere dataslurpers, zoals een NAS harde schijf of een smart-tv, profiteren van een bekabelde aansluiting.

Drie wifi-netwerken

Opmerkelijk is dat de Orbi je in staat stelt om drie wifi-netwerken op te zetten. Als eerste heb je natuurlijk je standaard netwerk, dat je gebruikt voor je laptop, smartphone en andere devices. Daarnaast is er het bekende gastennetwerk, waarbij je zelf een naam en wachtwoord kunt uitkiezen. Bijzonder vond ik het wifi-netwerk voor IoT-apparaten. Jazeker: een netwerk voor al je smart devices! Een briljante vondst, maar jammer genoeg werkt het niet altijd. Sommige apparaten willen namelijk graag communiceren met de app op je telefoon… en daarvoor moeten ze in hun eigen netwerk zitten! Het werkt dus niet voor alle slimme apparaten, maar wel voor veel. Kleine tip: gebruik je oude netwerknaam- en wachtwoord voor je smart-home netwerk en kies een nieuw Wifi-netwerk om als hoofdnetwerk te gebruiken. Dat scheelt je heel wat instellen.

Eenvoudig systeem

Dikke pluspunten lrokgt de Netgear Orbi WiFi 6e (RBKE963) voor de eenvoud waarmee je dit wifi-systeem installeert. Schakel ze simpelweg in en gebruik de app om de router en de twee satellieten aan te sluiten. In principe kun je in een kwartiertje helemaal up and running zijn, inclusief het uitpakken van de set. (Let wel: je moet wat instellingen aanpassen in de router om hem echt een dedicated router te maken, hij is eigenlijk bedoeld om na je provider-router aan te sluiten. Hierop komen we zo terug.) Het installeren van de hele set, inclusief de Bitdefender anti-virus en bescherming en de uitgebreide Parental Controls werkt heel eenvoudig. Er zijn dan ook heel wat toeters en bellen achterwege gelaten in de app. Een punt van kritiek: er had wel een basisvariant van beide systemen in de Orbi RBKE963 mogen zitten, zeker voor dit geld! Ik snap dat sommige features premium zijn, maar een tijdslot, het blokkeren van leeftijd-gerichte content of het bieden van basis-beveiliging zou toch wel prettig zijn!

Expert-tip: Orbi gebruiken als router

In principe moet je de Orbi gebruiken als router na je bestaande router, maar sinds we in Nederland een vrije modemkeuze kennen, kun je hem ook zelf instellen en je eigenlijke modem aan de kant schuiven. Dat gaat overigens niet via de app, maar via een speciale website, een portal zo je wilt, om alle speciale functies van de router in te kunnen stellen. Die website vind je op https://orbilogin.com/. Daarbij kun je inloggen met je eigen admin-wachtwoord. Voor T-Mobile volstaat bijvoorbeeld om het VLAN in te stellen op 300 om hem te kunnen gebruiken als modem. Dat scheelt weer een apparaat dat stroom verbruikt!


Ga direct naar Netgear Orbi RBKE963 Wifi 6E op BOL.com.

Recensie over Netgear Orbi RBKE963 Wifi 6E

CooleSuggesties topper

De prestaties van de Netgear Orbi RBKE963 6E zijn ongeëvenaard. We hebben met dit systeem nog geen moment storing of interferentie gehad. Daarbij gebruiken we overigens wel de tip van Netgear om op iedere verdieping een Orbi te plaatsen om zo storingen te minimaliseren. Dat is ook geen overbodige luxe, want onze zolderverdieping lijkt soms wel een kooi van Faraday, zo weinig signaal komt er door. Een satelliet in de trapopening lostte dat probleem op.

Score: 9


Informatie

Netgear Orbi RBKE963 Wifi 6E
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 1899 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.