logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Netflix Original-serie The Crown toont het Britse koningshuis zoals nooit tevoren

the crown netflixDe Netflix Original serie The Crown neemt je mee in het leven van de Britse koningin Elisabeth. Een portret dat je mee terugneemt in de tijd, toen Elisabeth nog jong was en haar tijd moest verdelen tussen haar rollen als vrouw, moeder en haar openbare plichten. Ze wil een ‘normale Engelse plattelandsvrouw’ zijn, maar kan niet eens het woord ‘obey’ (gehoorzamen) uitspreken in haar huwelijksgeloften zonder voor wat rumoer te zorgen.

Status

Haar status zet de nodige druk op haar relatie met Philip (Matt Smith), die continue de macht probeert te grijpen. In de serie wordt hij neergezet als een sympathieke en krachtige modernist, die op zijn hoogst temperamentvol is in zijn doen en laten. Als Elisabeth hem dwingt te knielen tijdens haar huldiging, is dat niet alleen een triomf voor de kroon, maar ook voor een vrouw die zich staande houd in de 20e eeuwse rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Claire Foy zet een geweldige rol neer, en heeft weinig woorden nodig om haar bedoeling te communiceren.

Traditionele kroon

Het Britse koningshuis is – zoals je vast wel verwacht – volgepropt met tradities, gebruiken en starre personages. Zoals de rol van Jared Harris, die de rol van koning George VI op zich neemt. Je ziet de gezondheid van koning George achteruit gaan. Hij heeft bijvoorbeeld nog maar één functionerende long maar rookt nog steeds de ene sigaret naar de andere. Want hey – hij is de koning! Hij weet je echter telkens mee te sleuren van een emotioneel moment tot een grappige situatie. The Crown neemt je mee achter de schermen – zelfs tot in de badkamer, als je in bad duikt met Winston Churchill (John Lithgow). Het verhaal van The Crown draait in feite om de jaren na de oorlog, naar laat je zo veel zien over het koningshuis, dat het eigenlijk lastig is om het onderwerp aan te wijzen. De verhoudingen tussen machtige politici en de verlegen koningin zijn trouwens echt verbluffend om te zien.

Niets doen

Een van de meest opvallende afleveringen is ‘Act Of God’. Daarin zien we de Prime Minister als hij één van de grootste drama’s moet oplossen na WOII: de Great Smog van 1952. Het zijn deze moment in de geschiedenis van Engeland en de spannende persoonlijke momenten van de individuele spelers die het verhaal dragen.  In de moderne monarchieën hebben de koningen en koninginnen namelijk vrijwel geen machtspositie meer, net als bij ons in Nederland. En dat is soms lastig. Elisabeth zegt in die aflevering dan ook: “Surely doing nothing is no job at all.” (Niets doen is toch geen werk?).  Haar grootmoeder, koningin Mary, reageert: “To do nothing is the hardest job of all.” (Niets doen is het moeilijkst van allemaal).

Bekend terrein

Buckingham Palace is bekend terrein voor de schrijver en maker van de serie, Peter Morgan. De man die ook achter de Oscar-winnende film The Queen stond. Zijn kennis en passie over het koningshuis straalt van het scherm. Diezelfde passie leidt ook naar een paar belangrijke momenten in de serie, waarbij de adel en politici heel menselijk worden neergezet. Met gebreken en al. Daarbij komen zaken als de affaire van prinses Margaret met Peter Townsend aan bod, maar ook de relatie tussen de koninklijke familie met Edward, die afstand van de troon heeft gedaan.

Laatste moment

Nog één momentje, en dan houd ik er echt over op: op het moment dat de hertog de bruiloft van zijn nichtje ziet, voor de ogen van een wat cynisch Amerikaans publiek, hoort hij iemand in het publiek de hele cermonie een gekkenhuis noemen. Hij reageert daarop met: “Who wants transparency when you can have magic? Who wants prose when you can have poetry?” The Crown geeft ons beiden: de gewone jonge vrouw en de indrukwekkende monarch.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.