logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Maestro, een episch liefdesverhaal

Het gebeurt niet vaak dat er een film bijna tegelijk in de bioscoop verschijnt als dat je hem thuis kunt streamen. Toch is dat wel het geval met de Netflix-original Maestro, een indrukwekkend en moedig liefdesverhaal over de relatie tussen componist Leonard Bernstein en actrice Felicia Montealegre Cohn Bernstein. De hoofdrollen worden vertolkt door Carey Mulligan en Bradley Cooper, die tevens de regie op zich neemt. Maestro is een groots en emotioneel verhaal over familie en liefde, en bovenal een ode aan het leven en de kunst.

Levensverhaal

Het begin van de film laat je Leonard Bernstein zien, terwijl hij wordt geïnterviewd over zijn leven. Daarin vertelt hij over zijn overleden vrouw, dat ze nog altijd bij hem is. Dat blijkt lang niet altijd geweest te zijn, zo blijkt: Leonard vertelt vol overgave over zijn leven, dat vooral rondom zijn eigen passies draait. Muziek maken, dirigeren, pianospelen en zijn liefde voor zowel Felicia als mannen in zijn omgeving. En dat laatste maakt de relatie met Felicia best lastig!

Wispelturige hoofdpersoon

Wat opvalt, is dat Bernstein een behoorlijk wispelturig persoon blijkt te zijn. Qua ambitie er daar natuurlijk niets mis mee, maar het maakt samenleven met deze persoon best lastig. Het is een knappe prestatie van regisseur Cooper om die wispelturigheid subtiel genoeg in beeld te brengen: het benadrukt misschien wel de zwakste persoonlijke eigenschap van Bernstein, zonder hem in een al te kwaad daglicht te zetten (hoewel overspel nooit goed te praten is natuurlijk). De emotionele momenten vallen van het ene moment in een melancholisch gesprek, het andere in een euforische sessie als dirigent. Zijn extravagante optredens op het podium en het introverte bestaan als componist. En ja, dat spel komt nergens terecht zonder een goede tegenspeler, in dit geval van Carey Mulligan als Bernsteins vrouw, de actrice Felicia Montealegre.

Rusteloze vertelling

De wisseling tussen de huislijke taferelen en de optredens, de conflicten en het continu flirten van Bernstein zorgt voor een bijzondere dynamiek in de film, die een tikje onrustig wordt door de non-lineaire verhaalstructuur. Hoewel de film nooit rommelig of onoverzichtelijk wordt, voelt het een beetje alsof je door een plakboek van herinneringen bladert. Dat gevoel wordt versterkt door de kleurpaletten in de film, van zwart-wit tot rijke, verzadigde kleuren en het typische jaren 50-palet. Het vierkante beeld waarin de beelden worden getoond zijn natuurlijk ook een vette knipoog naar die tijdsperiode.

Liefdesverklaring

Het meest voor de hand liggende voorbeeld van dualiteit bij Bernstein is zijn seksualiteit. Het lijdt geen twijfel dat hij van zijn vrouw houdt. Dit feit wordt vanaf het begin benadrukt, waarbij een van de eerste scènes van de foto een weduwe Bernstein laat zien die zijn hart opent in een televisie-interview en zijn verdriet over haar dood uitdrukt. Maar hij verlangt ook openlijk naar een lange lijst jonge mannen, waarvan de belangrijkste een bijzonder nauwe en aangrijpende vroege band heeft met klarinettist David Oppenheim. Daar doorheen dartelt Felicia. Ze zet zichzelf meermaals opzij, maar is zeker geen passieve aanwezigheid; ze is een gelijkwaardige partner in dit verhaal en staat samen met Leonard centraal. Dat wil niet zeggen dat ze ongeschonden uit het huwelijk komt, dat meer dan 25 jaar heeft geduurd.

Cast van de film

 • Felicia Montealegre Cohn – Carey Mulligan
 • Leonard Bernstein – Bradley Cooper (A Star is Born)
 • David Oppenheim – Matt Bomer
 • Maya Hawke
 • Sarah Silverman
 • Josh Hamilton
 • Scott Ellis
 • Gideon Glick
 • Sam Nivola
 • Alexa Swinton
 • Miriam Shor

Bekijk de trailer van Maestro

Films koop je online bij:

Over de makers

Maestro wordt geregisseerd door: Bradley Cooper. Het verhaal is geschreven door Bradley Cooper en Josh Singer. Producenten: Martin Scorsese, Bradley Cooper, Steven Spielberg, Fred Berner, Amy Durning en Kristie Macosko Krieger. Uitvoerend producenten: Carla Raij, Josh Singer, Bobby Wilhelm, Weston Middleton en Tracey Landon

MAESTRO verschijnt in december in een select aantal bioscopen in Nederland en 20 december wereldwijd op Netflix


Ga direct naar Maestro op BOL.com.
Titel: Maestro

Recensie over Maestro

Dit soort biopics moet je nooit helemaal langs het echte leven van de betrokken personages leggen: er moet altijd ruimte zijn voor wat vrijheid om bepaalde feiten weg te laten of net iets anders neer te zetten, om zo een goed lopend verhaal te vertellen. En dat is het zeker geworden. De film laat je ruim 2 uur ademloos naar het levensverhaal van musicus Leonard Bernstein kijken, waarin zijn vrouw Felicia op verschillende manieren een heel grote rol heeft gespeeld. De liefde voor muziek is een belangrijke rode draad in het verhaal, maar vooral de dualiteit van Bernstein zorgt voor de nodige wrijving. Cooper heeft een krachtig verhaal geschreven en neergezet, met een fraaie invulling qua acteerwerk. Een indrukwekkend drama, dat je zeker eens moet kijken.

Score: 8


Informatie

Titel: Maestro
Uitgever: Netflix
Tijdsduur: 129 minuten
Genre: drama.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderGrof taalgebruikDrugsgebruik

streaming-banner-netflix

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.