logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Avatar: The Last Airbender

Het is moeilijk te geloven, maar de animatieserie van Avatar: The Last Airbender is alweer 20 jaar oud… en heeft in die tijd een flinke schare fans opgebouwd. Het vervolg, The Legend of Korra, is misschien wat minder populair (het spreekt ook een andere doelgroep aan), maar fans zijn het over één ding eens: de verfilming van M. Night Shyamalan was een absolute flop. Speciaal voor Netflix werd er een opnieuw ontworpen live-action “Avatar” televisieserie ontwikkeld: en wij geven je graag onze mening.

Lees hier onze review van de animatieserie Avatar: The Last Airbender

Het eerste seizoen van Avatar – The Last Airbender

Het is een behoorlijke opgave om het complete eerste seizoen van de animatieserie nieuw leven in te blazen… in slechts 8 afleveringen. Fans van de animatieserie krijgen het verhaal dan ook in een rap tempo voor de kiezen! En hoewel er genoeg kritiek te geven is, moet ik bekennen dat de serie vermakelijk genoeg is om van voor tot achter te kijken.

Het verhaal

Na millennia in harmonie te hebben geleefd, komt de op macht beluste Vuurnatie, onder leiding van Vuurheer Sozin (Hiro Kanagawa), in opstand tegen de andere drie naties ter wereld – de Waterstammen, het Aarderijk en de Luchtnomaden – in een poging om overheersing te bewerkstelligen. Met behulp van CGI en speciale effecten wordt de proloog van de serie verteld in majestueuze kleuren, waarin de geschiedenis van de oorlog en het vroegrijpe leven van Airbender Aang wordt uitgelegd voordat hij vermist werd. Het is een dynamisch startpunt voor levenslange ‘Avatar’-enthousiastelingen en nieuwkomers, die zich snel kunnen oriënteren in de dagen voordat Aang, die ontdekt dat hij de Avatar is (de meester van alle vier de elementen), 100 jaar lang in het ijs bevroren is. Door de afwezigheid van de Avatar kan de door kometen gevoede oorlog van de Vuurnatie voortwoeden, waarbij de Luchtnomaden worden vernietigd en grote schade wordt aangericht aan de Waterstammen en het Aarderijk.

Ontdooien

Twintig minuten in de eerste aflevering zie je hoe de luchtmeesters het onderspit moeten delven en hoe Aang in het ijs terechtkomt. Dan springen we een eeuw vooruit en maken we kennis met Katara, de enige waterbuiger van de Zuidelijke Waterstam, en haar overbezorgde broer Sokka. Zij ontdekken Aang en helpen hem vervolgens met het redden van de wereld (als hij zijn zoektocht om de andere elementen onder de knie te krijgen heeft voltooid).

Anime in live action

Hoewel de bonte verzameling acteurs authenticiteit aan de serie toevoegen, zijn de prestaties van de meerderheid van de cast, hoe serieus ook, te stug en statisch. Ze kunnen simpelweg niet op tegen de speelse, vrolijke en over-the-top Anime-stijl van de animatieserie. Eigenlijk is de rol van prinses Azula een van de betere in de serie, naast oom Iroh, die met zijn nonchalante houding alles in evenwicht weet te houden. Het verhaal mist daardoor de expressieve emotie die nodig is om het verhaal goed over te brengen. Waar het op gelijke voet van ‘Percy Jackson and the Olympians’ had kunnen staan, voelt het qua acteerprestaties meer aan als een B-serie. Maar dan wel met een gedegen basisverhaal, waar soms wat binnenweggetjes zijn genomen in rap tempo minder belangrijke verhaallijnen mee te pikken.

streaming-banner-netflix

Over Avatar: The Last Airbender

Water. Aarde. Vuur. Lucht. De vier naties leefden ooit in harmonie, met de Avatar, meester van alle vier de elementen, die de vrede tussen hen bewaarde. Maar alles veranderde toen de Vuurnatie de Luchtnomaden uitroeide: de eerste stap van de Vuurmeesters om de wereld te veroveren. Nu de huidige incarnatie van de Avatar nog moet verschijnen, heeft de wereld de hoop verloren.

Maar als een licht in de duisternis ontspringt er hoop wanneer Aang, een jonge Air Nomad – en de laatste van zijn soort – ontwaakt om zijn rechtmatige plaats als de volgende Avatar in te nemen. Samen met zijn nieuwe vrienden Sokka en Katara, broers en zussen en leden van de Southern Water Tribe, begint Aang aan een fantastische zoektocht vol actie om de wereld te redden en terug te vechten tegen de angstaanjagende aanval van Vuurheer Ozai. Maar met een gedreven kroonprins Zuko die vastbesloten is om hen te vangen, zal het geen gemakkelijke taak zijn. Ze zullen de hulp nodig hebben van de vele bondgenoten en kleurrijke personages die ze onderweg tegenkomen.

Bekijk de trailer van Avatar – The Last Airbender

Acteurs van Avatar – the Last Airbender

  • Aang – Gordon Cormier
  • Sokka – Ian Ousley
  • Katara – Kiawentiio
  • Vuurheer Ozai – Daniel Dae Kim
  • Generaal Iroh – Paul Sun-Hyung Lee
  • Commandant Zhao – Ken Leung
  • Prinses Azula – Elizabeth Yu
  • Prins Zuko – Dallas Liu

Over de serie

Afleveringen: 8 x 60 minuten
Uitvoerend producent / Showrunner: Albert Kim
Uitvoerende Producenten: Jabbar Raisani, Dan Lin, Lindsey Liberatore, Michael Goi


Recensie over Avatar: The Last Airbender

Terugkijkend op de originele, geanimeerde ‘Avatar’ is het duidelijk dat DiMartino en Konietzko een duidelijke visie hadden voor Aang en dit universum. Zonder hun zorgvuldige begeleiding verliest de live-actionserie de elementen die het geanimeerde werk uniek en verfijnd maakten. Uiteindelijk voelt “Avatar: The Last Airbender” alsof het een show opvoert, in plaats van het publiek minutieus onder te dompelen in deze verbluffend vormgegeven wereld.

Score: 7


Informatie

Titel: Avatar: The Last Airbender
Uitgever: Netflix
Tijdsduur: 480 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

streaming-banner-netflix

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.