logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Netatmo Smart Smoke Detector rookmelder


Wellicht ken je het merk Netatmo wel: het is ooit begonnen als een briljant systeem om weersvoorspellingen te doen middels verschillende thermometers, regenmeters, windmeters en meer van dit soort items. Een tijdje terug groeiden ze uit met slimme bewegingsmelders en camera’s met persoonsherkenning. Dit jaar komen ze met de Netatmo Smart Smoke Detector: een slimme rookmelder die iedereen veilig moet houden. Het is een rookmelder welke gekoppeld is

De slimme rookmelder

De Netatmo Smart Smoke Detector is gekoppeld aan een app, wat hem een aantal slimme functies geeft (en toegang tot het IFTTT-platform, zodat je er zelf slimme functies aan kunt toekennen). Daarnaast is hij HomeKit compatible, waardoor je ook weer een flink aantal functies in je bagage krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld al je (slimme) lampen aan laten gaan zodra er rook wordt gedetecteerd, zodat iedereen goed kan zien waar de uitgang is. Een heel slimme functie vind ik overigens het feit dat de meegeleverde batterij goed zijn voor een levensduur voor 10 jaar – waarna de melder zelf vervangen moet worden.

Het ontwerp

Wanneer je de Netatmo Smart Smoke Detector ziet, zul je er weinig spannends aan kunnen ontdekken. Hij is rond, iets dikker dan de gemiddelde rookmelder en heeft wat rastertjes en knopjes. Wat dat betreft ziet hij er uit als een generieke rookmelder, zoals je die ook bij de gemiddelde bouwmarkt kunt kopen. Dat de Netatmo-variant wellicht iets forser is, zal weinig afbreuk doen aan de optie om ‘m te kopen. Je hangt hem toch op z’n kop aan het plafond! Verrassend is wel dat je deze rookmelder niet op zijn basispaneel draait, maar schroeft.

Locatie

Je kunt deze slimme rookmelder overal in huis monteren, maar hij is helaas niet geschikt voor montage in de keuken. Hang hem dus op in de nabijgelegen ruimte, voor als er iets misgaat bij het bakken en braden. Verder kun je hem in iedere ruimte of hal ophangen. De configuratie van de rookmelder doe je in de Netatmo Security app, die je ook gebruikt voor de Netatmo outdoor security camera. Veel kun je natuurlijk niet instellen, maar de timer voor de zelfcontrole is erg prettig. Bovendien kun je de wifi-verbinding instellen en controleren, zodat de rookmelder een signaal naar jouw app stuurt als er iets aan de hand is.

Melding van schadelijke gassen

De Netatmo slimme rookmelder werkt prima bij het opsporen van rook, maar detecteert helaas geen koolmonoxide, zoals veel andere rookmelders (waaronder bijvoorbeeld de Nest Protect).

Ga direct naar Netatmo Rookmelder op BOL.com.


Recensie over Netatmo Smart Smoke Detector

Deze slimme rookmelder zorgt voor een veilig leefomgeving. Jammer genoeg speurt hij geen CO2 op, maar rook is geen enkel probleem. Vanuit de app kun je het alarm 15 minuten laten zwijgen, zodra het gevaar geweken is, zal het alarm niet weer aangaan. Dat is een prettig idee. Ook de koppeling met andere slimme apparaten is prettig en werkt goed. Zo kun je de lampen laten aangaan in en om het huis, en de melding koppelen aan andere diensten. Het prettigst is wel dat je meldingen krijgt op je smartphone van de brand, zodat je ook kunt handelen als je niet thuis bent. De batterij levensduur van 10 jaar is natuurlijk heel erg fijn en praktisch.

Score: 8


Informatie

Netatmo Rookmelder, Netatmo
Meer weten?
Prijs: 99 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.