logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Negentig, Corinne van der Velden

Ikzelf ben geboren in 1977. De periode van 1990 tot en met 1999 heb ik dus heel bewust meegemaakt als tiener. Deze tijd heft – net als de jaren 80 daarvoor – een diepere indruk op me gemaakt dan de jaren daarna, ten andere zaken belangrijk waren als werk en een gezinsleven. Dan verschuiven je prioriteiten nu eenmaal! Het boekje Negentig van Corinne van der Velden (die tien jaar jonger is dan ik) was dan ook echt een trip down memory lane. Geweldige gebeurtenissen, films, muziek en elementen uit de popcultuur worden opgerakeld en herleefd. Super grappig – en soms ook wel een beetje confronterend.

Schaamteloos vergeleken

Het bijzondere van Negentig is misschien wel dat Corinne van der Velden geen moeite doet om het boek mooier te maken dan ze in feite was. Hij wordt schaamteloos vergeleken met nu. Trends op het gebied van kleding en kapsels worden met een knipoog en met een brede lach verteld. Weet je nog, dat we er echt zo belachelijk bijliepen? De trends worden niet direct vergeleken met het heden, maar wel even met een scherpe pen beschreven en vergroot.

Interviews

Een ander belangrijk element in het boek zijn de vele interviews met beroemde namen uit die tijd – vanuit welke hoek dan ook. Soapsterren (in 1990 verscheen de eerste aflevering van GTST, bijvoorbeeld), de VJ’s van TMF, de vele boybands en girlbands… uit alle hoeken van de popcultuur komen mensen aan het woord. Ze vertellen open en eerlijk hoe hun wereld er toen uitzag. Dat was lang geen glitter en glamour, dat is duidelijk. We blijven toch een nuchter landje, de sterrenstatus zoals beroemdheden in Amerika hebben gekregen, werd zeker niet zomaar uitgedeeld! Dat levert schaamteloze openbaringen toe, waarbij ikzelf af en toe last had van plaatsgevangende schaamte. Hoe was het destijds mogelijk?

Ga direct naar Negentig op BOL.com.


Recensie over Negentig

In het boek Negentig wordt je meegenomen naar de geschiedenis van de jaren 90 zoals wij die in Nederland hebben ervaren. Popiconen, televisiesterren en belangrijke gebeurtenissen van over de hele wereld – voor ouderen is het boekje een feest van herkenning. Het boekje is misschien wat hard en schril verwoord, er is geen enkele sprake van verheerlijking of idolisering van gebeurtenissen of sterren. Daarmee schuift het boekje van een stukje verslaglegging tot sterren die een boekje open doen van gebeurtenissen achter de schermen.

Score: 7


Informatie

Negentig,
Illustrator: nvt
Uitgever: Atlas Contact, 224 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789045036403. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.