Nederlandse volwassenen behoren tot de slimste cybergebruikers, maar hun kinderen zijn kwetsbaar

Online security is ontzettend belangrijk. Veel softwarebrands leveren niet alleen de juiste beveiligingsmiddelen, maar zetten zich ook op andere manieren in om de online veiligheid te verhogen. Zo onderzocht Kaspersky wat het risico is van Phishing. En wat blijkt? Hoewel de Nederlandse volwassenen (86%) zich grotendeels veilig waant, is dat heel anders voor hun kinderen. Ruim de helft van de ondervraagden dachten dat hun kinderen een vrij groot risico lopen. Hoe kunnen we dat verbeteren?

haak-phishing

Bewaak je privacy

Volgens het onderzoek is 67 procent van de ondervraagde Nederlandse volwassenen nog nooit slachtoffer geweest van een phishing-scam en, belangrijker nog, denkt niet dat zij echt kwetsbaar zijn als het gaat om online veiligheid. Dit wordt verder onderbouwd door enkele van de online gedragingen die in het onderzoek worden geschetst: 54 procent van de Nederlandse consumenten zegt nog nooit persoonlijke informatie te hebben gebruikt om een wachtwoord te helpen onthouden of vertrouwelijke informatie te hebben verstrekt in online quizzen. 

Wantrouwen is goed

Nederlandse respondenten leken ook het meest ‘zorgzaam’ vergeleken met andere Europese landen. 28 procent verklaarde dat wanneer zij een phishing-aanval ontdekten, zij deze proactief privé deelden met anderen (bijv. via WhatsApp) om hen te waarschuwen. 22 procent plaatste de aanval op sociale media om de bredere gemeenschap bewust te maken. Hiermee lopen zij in de EU voorop. 

Veiligheid van kinderen

Nederlandse volwassenen lijken echter niet genoeg aandacht te besteden aan de online veiligheid van hun kinderen, ondanks het feit dat zij zich houden aan de beste cybersecuritypraktijken: 56 procent van de volwassenen heeft hun kinderen niet geholpen bij het herkennen van potentiële phishing scams. Volgens de onderzoeksgegevens is 37 procent van de Nederlandse kinderen het slachtoffer geworden van oplichting, waarmee zij na Duitsland op de tweede plaats komen als meest bedreigde groep.    

Als reactie op het onderzoek zei Jornt Van Der Wiel, Senior Security Researcher bij Kaspersky: “Nederlandse ouders mogen de gevaren waaraan kinderen in de online wereld kunnen worden blootgesteld niet onderschatten, hoe veilig de app of website die de kinderen gebruiken ook is. Hoewel het bemoedigend is om te zien dat volwassenen vinden dat ze cybersecurity goed beheersen, is het belangrijk om een dialoog aan te gaan met hun kinderen vanaf het eerste moment dat ze de online wereld/technologie beginnen te verkennen. Zo kunnen zij al op jonge leeftijd veiligheidsconcepten introduceren zoals het hebben van wachtwoorden, niet te veel delen, enzovoort en worden zij aangemoedigd om te delen wat zij doen als ze jong zijn en naar je toe te komen als zij ouder zijn als iets hen zorgen baart. Zo wordt de kans groter dat ze iets onveiligs ontdekken of dat ze proactief vragen stellen als ze twijfelen”. 

Eerst denken, dan doen

Meer bewustzijn en educatie rond online veiligheid is noodzakelijk om de toenemende omvang van phishing scams te bestrijden en om de volgende generatie op te voeden over de gevaren van cybercriminaliteit. Kaspersky adviseert alle volwassenen die online veiligheid al serieus nemen, de nodige stappen te ondernemen om hun kinderen de basisvaardigheden bij te brengen om online veilig te blijven. Deze omvatten het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden voor elk online account, het niet online delen van persoonlijke informatie en voorzichtigheid bij het klikken op links of het openen van bijlagen in e-mails. 

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.