logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Suske en Wiske – Cromimi

We hebben er al even van mogen proeven, toen een landelijk dagblad een serie Suske en Wiske verhalen uitbracht die waren getekend door diverse Nederlandse striptekenaars. Dat waren echter nog korte verhalen. Tussendoortjes. Niet te vergelijken met de omvangrijke avonturen die onze vrienden normaliter beleven. Gelukkig is dat moment inmiddels aangebroken. De Nederlandse striptekenaar Gerben Valkema heeft een uniek verhaal van Suske en Wiske uitgegeven. Het album ‘Cromimi’ is het eerste verhaal in een jaarlijks terugkerende hommage reeks. Vanaf nu nodigt Standaard Uitgeverij elk jaar een tekenaar en scenarist uit om een verhaal voor Suske en Wiske te tekenen én te schrijven. Dat zorgt niet alleen voor een frisse wind in de Vandersteen-studio, maar ook een uniek stripboek op de planken. Samen met meester scenarist Yann Le Pennetier gaf Valkema zijn artistieke interpretatie aan het stripboek, compleet met een vernieuwende verhaallijn en een moderne blik op legendarische personages, zoals Tante Sidonia, Lambik en Jerom.

Cromimi

Het album Suske en Wiske: Cromimi neemt je mee naar het begin van de 20ste eeuw, toen een Belgische expeditie naar de Himalaya trok. Daar vinden de avonturiers een zogenaamde ‘Cro-Magnon-mens’ onder het ijs. De vondst wordt opgeborgen in een diepvriezer in de kelders van het natuurhistorisch museum in Brussel. Al snel verdwijnt het uit het zicht en wordt het vergeten. Jerom kan zijn nieuwsgierigheid natuurlijk niet bedwingen – hij komt zelf uit de oertijd – en gaat samen met Suske, Wiske, Lambik en Tante Sidonia op onderzoek uit in de kelders van het museum. Daar vinden de helden daar de ingevroren mens. Niets te vroeg, want het ijsblok is al enige tijd aan het smelten. Als de ‘Cro-Magnon-mens’ tot leven komt, heeft deze een grote verrassing in petto…

Over Gerben Valkema

Gerben Valkema begon zijn tekencarrière in 1999 in de studio van Jan Kruis, waar hij onder meer Jan, Jans en de kinderen schreef en tekende. Hij werkte ook voor weekblad Donald Duck en werkte mee aan talloze Disney-publicaties. Voor zijn eigen reeks Elsje (in samenwerking met Eric Hercules) ontving hij tweemaal de Stripschappenningen (categorie Jeugd) en de Willy vandersteenprijs (2016). In 2013 kreeg hij voor zijn strip Joep (samen met Michiel van de Vijver) de Stripschappenning in de categorie Jeugd en later ontvingen zij samen de Nationale Alfabetiseringsprijs.

“Ik beschouw het uiteraard als een grote eer om een volwaardig Suske en Wiske-verhaal te tekenen’, zegt Valkema. “Voor de fans zitten er ook een paar verrassingen in het verhaal. Cromimi is een typisch album in de geest van Willy Vandersteen, maar met een eigentijdse touch. Dat uit zich in spannende verhaallijnen, extra actiescènes, aflopende pagina’s, meer close-ups en het bekende duo heeft de luxe gekregen van moderne technologie. Op die manier komen Yann en ik hopelijk tegemoet aan de belevingswereld van de nieuwe Suske en Wiske-generatie.”


Recensie over Cromimi

Cromimi is het eerste album in een reeks stripboeken die door andere tekenaars en scenarioschrijvers worden uitgevoerd. Dat merk je bij Cromimi heel duidelijk. De tekenstijl is beduidend anders: vlotter, dynamischer en moderner, maar ook de teksten zijn scherper en maatschappij-kritischer dan je gewend bent van Suske en Wiske. Het lijkt alsof Gerben de kans heeft aangegrepen even wat kritiek te spuien op de Vlamingen, hoewel ook de Nederlanders af en toe een steek krijgen. Soms zijn de grappen bijna een persiflage te noemen, maar scherp en grappig zijn de streken zeker.

Score: 7


Informatie

Suske en Wiske: Cromimi,
Illustrator: Gerben Valkema
Uitgever: Standaard uitgeverij, 96 pagina’s, paperback.
Vanaf: 7 jaar. ISBN: 9789002263750. Prijs: 6.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.