logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: de magische animatiefilm Mavka


Filmdistributeur Just Entertainment brengt deze lente de Oekraïense animatiefilm ‘Mavka’ naar de Nederlandse bioscoop. Mavka is een jong meisje dat zich Beschermer van het Woud mag noemen. Haar verhaal is gebaseerd op oude legendes uit Oekraïne en de natuur van het land neemt in de film een belangrijke positie in. Om het woud waar het verhaal zich afspeelt en diens bewoners zo realistisch mogelijk weer te geven is er tijdens de productie samengewerkt met het Wereld Natuur Fonds. In de Nederlandse versie, die vanaf 19 april te zien is, zijn de stemmen van Stefania Liberakakis, Soy Kroon en Pip Pellens te horen.

Waar gaat Mavka over?

Het verhaal gaat over twee rijken die naast elkaar leven in het mooie Oekraïne. Het gaat om de mensenwereld en de magische boswereld. Ooit leefden ze in harmonie met elkaar samen, maar nadat een hebberige houtzager het bos in zijn macht probeerde te krijgen, ontstond er een heuse oorlog waarbij de eigenaar van de houtzagerij om het leven kwam. Vanaf dat moment zijn de mensen bang voor het bos en houdt het bos zich afzijdig van de mensen… tot op zekere hoogte dan.

Wraakzuchtige dochter

De dochter van de eigenaar van de houtzagerij, Kylina, was Oekraïne ontvlucht en keert nu als volwassene terug naar haar geboorteland. Ze neemt een Franse stylist mee, wat zorgt voor de nodige grappige gebeurtenissen (want de Oekraïners hebben zo hun eigen opvattingen over stijl en mode!). De stylist is één van de vele komische noten in de film, want het barst echt van de kleurrijke personages die telkens weer in gekke en grappige situaties belanden. Kylina wil echter maar één ding. Voor altijd jong blijven. En dat kan, want in het bos is de bron van het leven. Maar hoe komt ze daar?

Liefde in het bos

Want hoewel de inwoners van het dorp met geen voet in het bos te krijgen is, is dat voor Lucas een ander verhaal. En er is nog een reden. Lucas’ oom is namelijk ziek – hij ziet dus een dubbele reden om het bos te doorzoeken op het levensvocht. En zo probeert Lucas het goede te doen… maar doet precies het omgekeerde. En zo beleeft de nieuwe beschermer van het bos, Mavka, een eigen avontuur. Ze ontmoet de jonge muzikant Lucas, waar ze stiekem een beetje verliefd op wordt. De twee beleven leuke avonturen, maar zorgt ook voor de mogelijkheid voor Kylina om het bos binnen te dringen en haar snode plan uit te voeren. Maar daar heeft ze niet gerekend op Mavka, die heel wat in haar mars blijkt te hebben!

Lukt het Mavka om het Woud te redden? Kan de muziek van Lucas wonderen verrichten? En kunnen ze samen het kwaad overwinnen?

Bekijk de trailer van Mavka

Nederlandse stemmencast van Mavka

  • Stefania Liberakakis – Mavka
  • Soy Kroon – Lucas
  • Pip Pellens – Kylina

Recensie over Mavka

De lente is misschien wel het meest magische seizoen in Oekraïne. Mavka, die in de lente wakker wordt en alle bosbewoners wakker schudt, is ook in de lente in de bioscopen te zien. Een magisch nieuw begin, met vrede, zorgzaamheid, respect voor de natuur… en heel duidelijke grenzen. De tekenfilm steekt goed in elkaar, met spannende fragmenten, heel veel humor, aanstekelijke muziek en een bijzondere inkijk in de folklore van Oekraïne. Het is een inspirerende film over overwinning – goed over kwaad en licht over duisternis.

Score: 8


Informatie

Titel: Mavka
Uitgever: Just Film
Tijdsduur: 99 minuten
Genre: animatie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.