logo-liggend-wit-donkerblauw

Helft van de Nederlanders ontspant te weinig offline

LEGO 7

Laten we even eerlijk zijn: de maken het onszelf vaak veel te moeilijk. We moeten alles meemaken, en dan op zijn minst voor de volle 100%. Dat houdt niemand vol! Stap daarom af en toe de ratrace van het dagelijkse leven om te ontstressen. Neem regelmatig tijd voor jezelf. Even afzonderen, geen social media, geen druk. Nederlanders hebben gemiddeld bijna 33 uur per week me-time, maar de helft van hen geeft aan dat deze beschikbare tijd niet genoeg is om weer op te laden. Dit blijkt uit nieuw grootschalig onderzoek van LEGO naar vrijetijdsbesteding onder 1000 Nederlanders.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Me-time maakt gelukkig

Bijna 91% van de ondervraagden was het er over eens dat me-time gelukkig maakt, maar slechts de helft van de Nederlanders vindt genoeg tijd om ook echt te ontspannen. Maar liefst 20% van de Nederlanders voelt zich zelfs schuldig of ongemakkelijk bij het inplannen van tijd voor zichzelf. Liever plannen we onze dagen vol, zodat er minder tijd is om voor onszelf te claimen. Toch is het heel belangrijk om rust te nemen. Een hobby is namelijk niet alleen fijn tijdverdrijf, maar het helpt te ontspannen en jezelf verder te ontwikkelen. Als je je verliest in een hobby krijgt je brein even rust van alle prikkels en kun je weer energie opbouwen.

Twee op de vijf Nederlanders zeggen steeds vaker online overprikkeld te raken en voelen druk om continu bereikbaar te zijn. De coronacrisis heeft daar nog meer druk op gelegd. Ook vindt een even groot deel het moeilijker om zich volledig af te zonderen van hun digitale apparaten. Zelfs tijdens ontspanningsmomenten koppelt de helft van de Nederlanders dat deels of volledig aan hun mobiele telefoon of een ander digitaal apparaat. Een vijfde van de Nederlanders zegt dan ook behoefte te hebben aan een digitale “detox” en een echt “offline” ontspanningsmoment.

“Die digitale moeheid zorgt ervoor dat steeds meer volwassenen hun gading vinden in het bouwen met LEGO. Drie op tien Nederlanders zegt sinds de coronacrisis meer afleiding te willen zoeken in activiteiten waarbij ze mentaal tot rust kunnen komen. Twee op de vijf LEGO bouwers bouwen vooral met sets voor volwassenen. Door aan de slag te gaan met de LEGO sets voor volwassenen, komen ze in een soort state of mind die we joyful focus noemen. Met LEGO kunnen volwassenen een hands-on hobby uitoefenen en zich bewust losmaken van de hypergeconnecteerde wereld”, vertelt Vincent Andries, brand manager bij LEGO.

Wijs de sleur de deur

Hoe je jouw ontspanningsmomenten invult, is natuurlijk helemaal aan jou. De een kijkt bijvoorbeeld graag naar wat hersenloze televisie (40%). De ander (37%) is veel liever gefocust bezig met een activiteit waar je niet moe van wordt, zoals je urenlang verliezen in een puzzel met honderden stukjes of kleine klusjes in huis. Dan is er ook nog bijna 23% van de Nederlanders die lekker actief bezig wil zijn met sporten. De meeste Nederlanders (77%) plant hun ontspanmomenten grotendeels hetzelfde. Best saai, niet? Maar ja – zie maar eens een nieuw idee te vinden om je vrije tijd in te vullen!

De top 5 van favoriete me-time activiteiten zijn:

  1. Films, series en tv kijken (51%)
  2. Lezen (50%)
  3. Sport en beweging (41%)
  4. Tuin en natuur (39%)
  5. Muziek spelen of beluisteren (42%)

Nieuwe LEGO sets voor volwassenen

Met sets als Central Perk (het fictief koffiehuis van de serie Friends), het LEGO® Bloemenboeket, de vintage typemachine, de ingenieuze vleugelpiano die echte deuntjes kan spelen of de LEGO® Ferrari 488 GTE “AF Corse #51”, heeft LEGO voor iedere volwassene wel een set die hem of haar aanspreekt. Ook volwassenen die op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor hun vrijetijdsbesteding is de keuze reuze met het brede aanbod van LEGO.


Ga direct naar LEGO Art Disney’s Mickey/Minnie Mouse op BOL.com.

Recensie over LEGO Art Disney’s Mickey/Minnie Mouse

De LEGO Art Disney’s Mickey Mouse is een heel ontspannende en rustgevende manier om creatief bezig te zijn. De set bestaat uit negen kleine vierkante panelen, die je langzaam vult met ronde puntjes. Echt constructie zoals met de bekende LEGO-sets hoef je dus niet bezig te gaan. Het is meer een combinatie tussen puzzelen en een woordzoeker: tellen, afmeten en opdrukken. Wat dat betreft is het een beetje een vreemde eend in de bijt van de LEGO-stal, maar wel een leuke eend met een fraai resultaat. Een leuk karweitje, dat je perfect kunt doen met een audioboek of muziek op de achtergrond.

De negen losse panelen zijn voorzien van ronde openingen aan de zijkanten, zoals je dat van LEGO Technic kent. Je klikt ze dan ook zonder problemen aan elkaar, waarna ze stevig vast zitten. Je maakt jouw LEGO Art compleet met een fraaie glanzend-zwarte lijst én twee ophanghaakjes aan de achterkant. De LEGO Art kunstwerken kunnen namelijk direct aan de muur. Volledig volgens de principes van het pointillisme vormen ze namelijk een fraaie afbeelding, zodra je er wat meer afstand van neemt. Naast deze Disney variant zijn er ook modellen met Marvel superhelden, popsterren en andere motieven beschikbaar. Leuk detail: deze Mickey wordt ook geleverd met de handleiding voor Minnie Mouse. Je kiest dus zelf wie je aan de muur hangt. En heb je twee van deze sets? Dan is het zelfs mogelijk om er één groot ‘schilderij’ van te maken met zowel Mickey als Minnie, maar je kunt ze natuurlijk ook naast elkaar hangen.

Score: 8


Informatie

LEGO Art Disney’s Mickey/Minnie Mouse
Adviesprijs: 98 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:


Ga direct naar LEGO Creator Expert bloemenboeket op BOL.com.

Recensie over LEGO Creator Expert bloemenboeket

Deze LEGO Creator Expert was voor mij net zo verrassend als de LEGO Art van Mickey. Een boeket bloemen maken van LEGO… wie had dat ooit kunnen denken? Veel verder dan de bloementjes in de parken van LEGO City was ik nog nooit gekomen! Maar eerlijk is eerlijk: dit is een geweldig leuke set om te maken… en om in huis neer te zetten. Van een afstandje ziet hij er best realistisch of in ieder geval kleurrijk uit. De kleuren passen goed bij elkaar, en hoewel de bloemen wat compact zijn (je mist echt ‘bladgroen’ om een wat forsere vaas te vullen) kun je er zeker wel een leuk boeket mee maken.

In de doos zitten 7 verschillende bloemen en wat bladeren, die je kunt gebruiken om de vaas te vullen. Tijdens het maken bekroop me echt wel een beetje het LEGO Masters-gevoel. Er wordt namelijk heel creatief omgegaan met bestaande bouwstenen. Je gebruikt letterlijk motorkappen van auto’s, onderkanten van boten en zijn dat nu dinosaurusvleugels? Het moet niet veel gekker worden – het is een bont boeket aan onderdelen, die samengebracht toch een leuk geheel vormen van rozen, lavendel en lupines. Voor de ‘rust in jezelf’ is het trouwens wel aan te raden om de bloemen één voor één te maken, in plaats van twee of drie synchroon. Dat houdt het overzicht er wel in! Het was nog toffer geweest (gratis tip, mensen van LEGO!) als er een plaatje meegeleverd werd waarmee je de bloemen bij elkaar kunt houden. Een ronde plaat met (schuine) openingen zou wonderen betekenen voor je ‘vaaskeuze’.

Score: 8


Informatie

LEGO Creator Expert bloemenboeket
Adviesprijs: 42 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.