logo-liggend-wit-donkerblauw

Nederlanders kopen massaal elektronica en gadgets in webshops buiten de Europese Unie


Douane geeft online shoppingtips aan consumenten, hulpsinten en -kerstmannen

Met Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis in aantocht shopt Nederland er op los. Oók in webshops buiten de Europese Unie. Zo’n 70% van de Nederlanders is de komende maanden zeker of zeer waarschijnlijk van plan aankopen te doen in een webshop buiten de Europese Unie, bij 54% van de aankopen gaat het om elektronica en gadgets. Dit blijkt uit een peiling in opdracht van de Nederlandse Douane. Onder deze shoppers is veel onwetendheid over de regels die gelden voor bijvoorbeeld btw en invoerheffingen. Om verrassingen over bijkomende kosten bij aflevering van pakketjes te voorkomen, start de Douane vandaag een campagne voor iedereen die online shopt.

Onlineshoppen; de één doet het vanwege het gemak, de ander vanwege de lagere kosten. Maar die kosten zijn bij bijna vier op de tien internetshoppers (37,4%) weleens hoger uitgevallen, omdat bij aflevering van aankopen uit een webshop buiten de Europese Unie extra kosten in rekening werden gebracht. Veel van deze internetshoppers baalden hiervan omdat zij vooraf niet wisten van deze kosten. Toch besluit 86,6% de bijkomende kosten bij aflevering te betalen en geen afstand te doen van hun pakket.

Daniela de Roo van de Douane licht toe: “Met deze campagne willen wij voorkomen dat online shoppers worden geconfronteerd met onverwacht duurder uitvallende aankopen. Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je online koopt en welke regels er gelden. Dus laat je niet verrassen en check www.douane.nl/internetaankopen. Hier vind je ook uitleg over producten die niet, of met restricties, ingevoerd mogen worden. Vragen kun je 24/7 stellen aan de virtuele assistent.”

Mannen kopen het vaakst elektronica en gadgets

Elektronica en gadgets staat met stip bovenaan de lijst van aankopen in webshops buiten de EU (54,2%). Mannen kopen aanzienlijk vaker elektronica en gadgets dan vrouwen (68,8% tegenover 39,1%). Van de internetshoppers tot 30 jaar geeft 62,7% aan elektronica en gadgets te kopen in webshops buiten de EU. Van alle Nederlanders staan Overijsselaars met 66,2%, bovenaan als het om shoppen van tech-producten gaat, Zeeuwen vormen de kleinste groep (41,2%).

Tips voor internetaankopen

De Douane controleert dagelijks talloze pakketjes die afkomstig zijn van landen buiten de Europese Unie. Voor alle hulpsinten en -kerstmannen vijf tips voor internetaankopen op een rij:

  • Check op de website altijd waar een webshop gevestigd is. Als de contactgegevens niet bekend zijn, zoek het bedrijf dan op in Google om ervaringen van anderen te checken.
  • Controleer bij bestellingen met een totaalwaarde boven de €22 of de btw op je factuur staat. Zo niet, houd er dan rekening mee dat je deze bij aflevering van je pakket moet betalen, plus de inklaringskosten.
  • Realiseer je dat je over online aankopen met een totaalwaarde boven de €150 ook invoerrechten betaalt.
  • Houd er rekening mee dat je niet alles wat online te koop is, mag invoeren. Zo zijn bijvoorbeeld namaakkleding en namaakspeelgoed niet toegestaan.
  • Ga voor vragen over eventuele bijkomende kosten en regels naar Douane.nl/internetaankopen en stel je vraag aan de virtuele assistent.

Over het onderzoek
Het onderzoek is van 17 tot en met 18 oktober 2019 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Douane. Aan het onderzoek namen 1038 respondenten deel vanaf 18 jaar die weleens aankopen doen in webshops die buiten de Europese Unie gevestigd zijn.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.