logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spelen met je eten voor gezelligheid aan tafel


Nederlanders zijn broodeters. Maar liefst 85% van de Nederlanders eet dagelijks brood, vooral op doordeweekse dagen. Brood wordt door de Nederlander gezien als voedzaam (63%), lekker (62%), gezond (57%) en verantwoord (37%). Tijdens de lunch staat er vaker brood op het menu (88%) dan tijdens het ontbijt (77%), omdat vooral vrouwen ‘s ochtends vaker kiezen voor ontbijtgranen en fruit. 55-plussers zijn de grootste broodliefhebbers of gewoontedieren: maar liefst 90% eet dagelijks een paar boterhammen. Onder jongeren is dit 78%. Dit blijkt uit onderzoek van Koninklijke De Ruijter naar de broodgewoontes van Nederlanders.

Gebrek aan aandacht

Ondanks dat brood nog steeds populair is, krijgt de broodmaaltijd in Nederland niet veel aandacht. Doordeweeks besteden mensen maximaal een kwartiertje aan het ontbijt. Bovendien gebeurt het smeren van de boterham door ruim de helft van de Nederlanders zonder erbij na te denken. Hetzelfde geldt voor het eten van de boterham: dat is voor ruim de helft (53%) routine. 14% van de respondenten noemt het eten van de boterham zelfs saai.

Altijd hetzelfde

Dat is niet zo gek: we doen niet echt ons best om iets bijzonders te maken van onze boterham. De helft van de Nederlanders gebruikt vrijwel altijd hetzelfde (setje) broodbeleg. 42% gebruikt standaard twee verschillende soorten beleg. Slechts 10% varieert met meer dan drie soorten beleg. En dat terwijl variatie er juist voor zorgt dat we ons eten lekker vinden én blijven vinden. 55-plussers variëren het meest met hun broodbeleg, jongeren het minst: variatie komt duidelijk met de jaren. Komen er kinderen in het spel, dan inspireren zij hun ouders om creatiever om te gaan met de broodmaaltijd. Je wilt je kind immers niet elke dag hetzelfde voorschotelen. Bij 45% van de gezinnen zorgt de aanwezigheid van kinderen dan ook voor een groter assortiment broodbeleg in het keukenkastje.

#BroodjeBijzonder

Hoog tijd dat de boterham weer de aandacht krijgt die hij verdient. Met meer variatie en meer creativiteit wordt de broodmaaltijd weer bijzonder, zodat jong en oud kan genieten van de dagelijkse boterham. Want het is zo eenvoudig om d’r wat leuks van te maken! Daarbij moet je wel alles vergeten wat je dacht te weten. Waarom zou je niet twee soorten beleg op één boterham kunnen smeren? Dubbeldik is natuurlijk niet de bedoeling, maar een halve met vruchtenhagel en de andere helft met chocoladehagel, een dun laagje gestampte muisjes over je chocoladehagel, half vlees/half kaas. Je kunt zo veel wisselen. Denk ook eens aan het gebruik van een koekjessteker. Daarmee maak je niet alleen delen uit je boterham, maar ook alleen het beleg. Snijd een bloem uit een plak kaas en eentje uit vlees om ze te verwisselen, of verwissel eens een uitgestoken stuk wit brood met een uitgestoken stuk bruin brood. Superleuk, en helemaal niet veel werk. Ook een erg leuk idee voor de broodtrommel! De meeste koekjesvormen kunnen bovendien gewoon in de vaatwasser.Zowel doordeweeks als in het weekend. Daarom lanceert Koninklijke De Ruijter het #BroodjeBijzonder. Geïnspireerd? Maak jouw eigen broodje bijzonder en deel de broodcreatie via www.deruijter.nl of op social media.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.