logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Nederland onder het systeemplafond

Nederland is maar een raar landje. groots en innovatief aan de ene kant, maar aan de andere kant ook heel voorzichtig, afwachtend en kneuterig. Systeemplafonds horen daar perfect bij. Die grauwe omgevingen van kantoren en winkels, gerund door mensen die snel resultaten willen boeken en eerder gaan voor gemak dan voor een esthetisch plaatje. Nederland onder het systeemplafond is een verzameling column-achtige ervaringen van Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg, zoekend naar die ultieme systeemplafond-ervaringen.

Nederland via een spiegel

Die columns, waar ik het over had, maken van Nederland onder het systeemplafond een geweldig boekje om te lezen. Je loopt mee met managementtrainingen, groepssessies, vergaderingen en bijzondere winkelervaringen. Steevast heeft de locatie een ding gemeen: ze zijn voorzien van dat bijzondere plafond. In het begin van het boek gaan de beide heren zelfs op bezoek bij een van de grootste importeurs van systeemplafonds in Nederland, om zodoende een beeld te krijgen van de markt.

Wisselende stijl

Opmerkelijk in dit boek is ook de wisselende stijl. De ene keer is het heel omschrijvend en vertellend, de andere keer bijna een interview in dialoogvorm. Dat maakt het ook wel weer grappig en confronterend. We kennen de meeste situaties allemaal wel uit eerste hand, of kunnen ons tenminste iets voorstellen bij de setting. Tel daar harde foto’s op met een felle flitser, en je hebt een ongegeneerd beeld van zakelijk Nederland op zijn ergst. Beau van Erven Dorens omschreef Nederland onder het systeemplafond als een Sociologisch Onderzoek van ons Nederland. Dat is misschien wat scherp ingezet, maar een mooie dwarsdoorsnede van onze maatschappij? Die eer wil ik het boek zeker wel geven.

Ga direct naar Nederland onder het systeemplafond op BOL.com.


Recensie over Nederland onder het systeemplafond

Systeemplafonds kom je overal tegen, van kantoren tot kantines, van scholen tot winkels. Onder die plafonds komen tenenkrommende cursussen, fijne groepsgesprekken, warme vieringen en harde onderhandelingen voorbij. De auteurs van dit boek schreven over hun ervaringen – ze mochten er vaak bij aanwezig zijn. Met een scherpe pen en snedige repliek worden de situaties geschetst en van commentaar voorzien.

Score: 8


Informatie

Nederland onder het systeemplafond,
Illustrator: nvt
Uitgever: Atlas Contact, 384 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789045041353. Prijs: 27.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.