logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Nederland leest: doe jij ook mee?

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Het afgelopen jaar was voor veel mensen een periode waarin het leven zich voornamelijk tussen vier muren afspeelde. Onder andere om te laten zien dat reizen niet altijd fysiek hoeft te gebeuren is het thema van Nederland Leest 2021: Over de grens. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen. Onder het motto één boek, duizend gesprekken zullen op Hebban in november een aantal leesactiviteiten georganiseerd worden rond de titels van Nederland Leest.

Iedereen kan meedoen aan Nederland Leest. Om iedereen mee te laten lezen komen er dit jaar twee speciale uitgaven van De wandelaar: een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal. De grootlettereditie bevordert het lezen onder mensen met een visuele beperking en komt tot stand in samenwerking met Fonds XL en de Vereniging Onbeperkt Lezen. De editie in makkelijke taal is voor iedereen die (nog) niet zo sterk is in lezen en wordt gemaakt in samenwerking met Uitgeverij Eenvoudig Communiceren en gefinancierd door de Leescoalitie in het kader van het Leesoffensief. De Nederland Leest junior uitgave van Katvis spreekt de leeftijdsgroep 10-14 aan, scholieren van 15-18 jaar kunnen zich samen gaan verdiepen in De wandelaar. Scholen ontvangen voor Katvis en De wandelaar speciale lessuggesties om samen het gesprek over deze titels aan te gaan.

De wandelaar

Een Nederlander in Parijs krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. Extra bijzonder aan de speciale Nederland Leest-editie van De wandelaar is het nawoord van schrijver en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf. Tijdens een literaire stadswandeling vertelt zij over de rol van Parijs in het leven en werk van Adriaan van Dis, hoe hij aan De wandelaar werkte en het andere Parijs ontdekte.

Adriaan van Dis: ’De wandelaar speelt zich af in Parijs – een sociaal laboratorium waar het nieuwe kleurrijke Europa zich voltrekt. Het is ook een spiegelstad die een beroep doet op de noodzakelijke lenigheid van onze geest. En je hoeft er niet eens je stoel voor uit!’

Adriaan van Dis (1946) is een veelzijdig, geëngageerd schrijver, getuige romans als Indische duinenDe wandelaar en Tikkop. In 2015 won Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Daarnaast schreef Van Dis in 1996 het Boekenweekgeschenk Palmwijn. Van Ik kom terug zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Daarvoor ontving Van Dis in december een Gouden Boek. In februari 2021 verscheen zijn nieuwste roman, KliFi. Ook verscheen dit jaar een bundeling met Van Dis’ verhalen over Parijs getiteld De Parijsboeken. Zijn boeken worden uitgegeven bij uitgeverij Atlas Contact.

Katvis

Ate (14) heeft maar één vriend: Baptiste, die hij online heeft ontmoet. Wanneer Baptiste laat weten dat hij geldproblemen heeft, besluit Ate hem in Brussel op te zoeken om hem zijn oude Samsung te brengen. Ate neemt stiekem de trein maar ontdekt in Brussel dat Baptiste niet alles over zichzelf heeft verteld en zich ook nog eens in illegale kringen bevindt. Met wie heeft Ate al die tijd contact gehad?

Tjibbe Veldkamp: ‘In Katvis gaat een jongen voor een vriend over zijn eigen grenzen heen: hij doet dingen die hij helemaal niet durft. Misschien zou dit verhaal ook over jou kunnen gaan of over iemand die je kent. Lees het en oordeel zelf.’

Tjibbe Veldkamp (1962) is een veelzijdig kinderboekenschrijver. Zijn boeken werden bekroond met diverse prijzen, waaronder Zilveren Griffels voor de prentenboeken Handje (2018) en Kom uit die kraan!! (2018) en de jeugdroman Tiffany Dop (2010). Bekend werd hij met vooral met de serie over Agent en Boef en, recentelijk, Grapman. Veldkamps prentenboek Maar eerst ving ik een monster (Uitgeverij Lemniscaat), geïllustreerd door Kees de Boer, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2022. Het prentenboek staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen volgend jaar.

Geef meer met een boek tijdens de feestdagen

De actie met het speciale geschenkboek van Nesbø -oplage van 375.350 exemplaren- is de start van de cadeaucampagne ‘Geef meer met een boek’. De campagne begint dit jaar al op 1 november om het tijdig aanschaffen van boeken voor de feestdagen te benadrukken, zodat cadeaugevers niet voor verrassingen komen te staan door bijvoorbeeld papierschaarste of (eventuele) corona-maatregelen.

Met het Sinterklaas- en Kerstfeest in aantocht inspireert de cadeaucampagne Geef meer met een boek’ mensen om boeken cadeau te geven. Uit consumentenonderzoek door GfK in opdracht van KVB / Stichting Marktonderzoek Boekenvak blijkt dat boeken behoren tot de allerhoogst gewaardeerde cadeaus. Een boek is een heel persoonlijk cadeau en wordt, mede daardoor, hoger gewaardeerd dan bonbons, verzorgingsproducten, kleding, drank, woonaccessoires en bloemen.

Dit wordt onderstreept door de actie met het speciale geschenkboek De jaloezieman dat de boekhandels cadeaugeven. Ook zullen uiteenlopende uitingen met bekende ambassadeurs te zien en te horen zijn via sociale media, (online) advertenties en landelijke tv- en radiocommercials. Ter inspiratie zijn er cadeautips te vinden op geefmeermeteenboek.nl.

Jo Nesbø

Jo Nesbø (1960) is de succesvolste thrillerauteur van Noorwegen. Zijn werk wordt in meer dan vijftig landen uitgegeven, is meermalen onderscheiden en van verschillende boeken zijn de filmrechten verkocht. Wereldwijd verkocht hij meer dan 50 miljoen exemplaren. Hij schreef naast de wereldberoemde Harry Hole-serie diverse standalone thrillers en de kinderboekenserie Doktor Proktor. De thriller Het mes (2019) is door The Times verkozen tot een van de top 10 thrillers van het afgelopen decennium. Naast zijn schrijverschap heeft Nesbø succesvolle carrières gehad als profvoetballer, beurshandelaar, componist en musicus (hij is de leadzanger en gitarist in de populaire Noorse band Di Derre) en is hij wereldreiziger. Eind mei verscheen zijn nieuwste thriller Koninkrijk, dat sindsdien 16 weken onafgebroken in De Bestseller 60 stond. Zijn boeken worden uitgegeven door Uitgeverij Cargo.

De jaloezieman

Op het kleine Griekse eiland Kalymnos in de buurt van Kos verdwijnt een Duitse toerist spoorloos nadat hij vroeg in de ochtend is gaan zwemmen in zee. Getuigen verklaren dat de man de avond voor zijn verdwijning gevochten heeft met zijn tweelingbroer. De plaatselijke politie staat voor een raadsel; er is geen lijk, en geen spoor van vuil spel. Toch vertrouwen ze de zaak niet en ze roepen de hulp in van inspecteur Nikos Balli. Hij staat bekend als de jaloezieman en is gespecialiseerd in het oplossen van moorden waarbij jaloezie het hoofdmotief lijkt te zijn.

Nikos vliegt naar Kalymnos en ondervraagt Franz Schmid, de broer van de vermiste Julian. De mannen zijn naar het eiland gekomen om te klimmen, een sport waar de inspecteur zeer bekend mee is. Nikos raakt in de ban van het mysterie. Wat is er misgegaan tussen de broers? En waarom doet het hem zo sterk denken aan een duister geheim uit zijn eigen leven?


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.