logo-liggend-wit-donkerblauw

Natuurfilm: Wild Port of Europe

Wildport of Europe poster

Wild Port of Europe: egels, bunzingen, kleine mantelmeeuwen, een torenvalk, konijnen én Sacha de Boer. De laatste in het rijtje verleent haar stem aan natuurfilm Wild Port of Europe. De film laat zien hoe de dieren leven en overleven in de havens van Rotterdam en Moerdijk. In de film komen twee uitersten samen: natuur en industrie. Ze sluiten elkaar ogenschijnlijk uit. Hoe trotseren de dieren de uitdagingen die hun leefgebied meebrengt? Sacha de Boer neemt de kijkers van Wild Port of Europe mee in het onverwachte verhaal van egels, kleine mantelmeeuwen, exotische wolhandkrabben en andere dieren die leven in het grootste en drukste havengebied van Europa. De muziek in de film wordt verzorgd door Eric Vloeimans. Wild Port of Europe is vanaf 20 oktober te zien in de bioscoop.

Da making of Wild Port of Europe

Uren liggen wachten in een camouflagepak, gebieden die werden afgesloten voor mensen vanwege de coronapandemie, en dan ook nog de bioscopen die dicht gingen tijdens de lockdowns. Wild Port of Europe was geen makkelijke opgave om te maken. Het geduld van filmmakers Willem Berents en Melanie Kutzke en hun team werden enorm op de proef gesteld, maar in oktober is de film dan eindelijk te zien in de bioscopen. Begin september is er al een speciale vertoning bij de Wereldhavendagen, op 4 oktober draait de film als opening van Wild Life Film Festival in Rotterdam en vanaf donderdag 20 oktober schittert Wild Port of Europe in bioscopen door het hele land.

Bekijk de trailer

Over de makers

Willem Berents is de regisseur en tevens de DoP (Director of Photography) en eerste cameraman van de film. Melanie Kutzke de producent en productieleider.

Berents: “Voordat we deze eigen film maakten, waren we de afgelopen jaren betrokken bij andere bekende natuurfilms. Daarbij leverden we veel van het lastige camerawerk op onmogelijke plekken, zoals in het riool, of pikdonkere kerkzolders en spouwmuren. Ook voor het noodzakelijke engelengeduld werden we ingehuurd, want alleen daarmee maak je unieke beelden.

Bij het maken van Wild Port of Europe werden we volledig verrast door de natuurlijke rijkdom in de havens en industrie, een plek waar ook wij dat helemaal niet hadden verwacht. Want zolang je het niet zelf met eigen ogen ziet, denk je dat natuur en industrie elkaar uitsluiten. Bij nadere beschouwing bleek dat niet het geval te zijn.

Daar kwam bij dat – gezien door de bril van een filmmaker – het industriële landschap spectaculair surrealistisch is. Zo zag je de haven nog nooit. We hebben een film gemaakt vanuit de beleefwereld van planten en dieren. In Wild Port of Europe vind je het zoet en het zuur. Ongepolijst en zelfs havenoverstijgend: zwerfafval, verkeerslachtoffers, weersextremen. We gaan het niet uit de weg. Het is niet vingerwijzend, maar we laten de kijker wel een beetje in de spiegel kijken.”

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.