Boek recensie: Nationale feestdag, Bastien Vives

Nationale feestdag Bastien Vives

Nationale Feestdag neemt je mee naar een klein Frans dorp, waar een agent met een groot plichtsbesef rondloopt. Wanneer hij op een dag een zonderlinge man treft met diens bevallige dochter, raakt hij door het tweetal geobsedeerd. Toegegeven: de oude man doet ook nogal vreemd, maar dat is op zich niet raar: hij is kort geleden zijn vrouw kwijtgeraakt tijdens een terroristische aanslag. Dat maakt Nationale Feestdag meteen heel actueel en aangrijpend. Wat zou er in het hoofd van de man omgaan?

Politieonderzoek… bijna dan

De hoofdpersoon van het boek is Jimmy, een agent die druk aan het leren is om door te stomen naar de functie van commissaris. Hij loopt zoals gezegd tegen Vincent Louyot en zijn dochter Lisa aan. De man is kunstschilder en dwaalt af en toe door de omgeving. Toch vermoedt Jimmy dat er meer aan de hand is. Lisa is bijvoorbeeld flink aan het puberen en zoekt grenzen op. Ze komt in aanraking met het verkeerde publiek… maar ook vader Vincent blijkt zijn eigen agenda te hebben. Er dreigt iets in de lucht… maar van welke kant komt het gevaar?

Gestileerde strip

Nationale Feestdag is heel anders vormgegeven dan je zou denken. Het is volledig in een paar grijstinten, met snelle, zelfverzekerde lijnen opgezet. Soms zijn hele delen van een gezicht of voorwerp weggelaten, wat het een vervreemdend karakter geeft. Soms charmant, vaker vond ik het eerder storend. Het deed afbreuk aan de sfeer, die de situaties toch zeker proberen strak neer te zetten.

Ga direct naar Nationale feestdag op BOL.com.


Recensie over Nationale Feestdag

De spanning rondom terroristische aanslagen kan op veel fronten doorsudderen. In dit verhaal voel je de spanning soms vanuit verschillende kieren opwellen, waarbij je telkens moet afvragen wanneer de ballon gaat knappen. Toch ontbreekt het aan diepgang. De grijstinten op de pagina zijn soms erg monotoon. Vooral het weglaten van grafische elementen stoorde mij, maar dat kan een kwestie van smaak zijn.

Score: 7


Informatie

Nationale Feestdag,
Illustrator: Bastien Vivès
Uitgever: Casterman, 252 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789030375067. Prijs: 24.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.