logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Nacon Pro Compact controller, XBOX One


Nacon Pro Compact Bedrade Controller

De Pro Compact- controller van Nacon is een bekabelde controller voor de Xbox One, de XBOX Series S/X en voor Windows 10. Dat maakt ‘m een behoorlijke allemansvriend, maar bovenal is hij wat compacter dan de normale versies – zoals de naam al doet vermoeden. Hoewel… heel klein en mega-compact is hij ook niet. De ergonomie wil ook wat, tenslotte! Toch is de controller een serieuze optie om aan te schaffen, vooral omdat hij een paar te gekke functies biedt die je game-skills een fijne oppepper zullen geven.

Vormgeving

De Nacon Pro Compact controller is te koop in het wit met zwarte knoppen of volledig zwart, een vormgeving die perfect aansluit op de nieuwe consoles van XBOX. De controller is inderdaad wat kleiner – 15%, volgens Nacon – maar echt opvallen doet het niet. De grootste aanpassing lijkt hem te zitten in de handvatten, die wat korter zijn. Mensen met kleinere handen zullen Nacon erg dankbaar zijn (de normale XBOX Controllers zijn vrij fors!) De thumbsticks hebben metalen ringen aan de binnenkant, waardoor hij een premium uitstraling heeft. De knoppen zitten op een iets andere plek. De bedieningselementen zijn aan beide zijden wat verder uit elkaar geplaatst. De A, B, X en Y-knoppen zijn groter en wat vlakker. Ze zijn niet transparant, zoals die van Microsoft zelf. Interessant is dat de menu- en weergaveknoppen zijn gepositioneerd waar de vergelijkbare knoppen zich op een DualShock 4 bevinden. De XBOX-knop in het midden zit onder op de bovenkant in plaats van boven op de bovenkant (net als de standaard Playstation-homeknop) en licht niet zelf op, maar beschikt over een klein lampje dat oplicht. De onderkant is voorzien van een structuur en biedt daarmee een heel fijne grip. De kabel zelf is 3 meter lang en verbind zich met een connector aan je controller. Door het ontbreken van batterijen of een accu is dit model ontzettend licht. Heerlijk!

De bediening

Tijdens het spelen merk je al wat van de ‘pro’ features van deze controller. Ten eerste voelt de controller heel solide en degelijk aan. Die kan tegen een stootje, dat is zeker. De sticks draaien ontzettend soepel rond en de knoppen reageren snel en laten zich perfect bedienen. Doordat ze wat groter zijn, zitten ze ook wat dichter bij elkaar. Dat is even wennen. De d-pad is een echte verbetering ten opzichte van de standaard controller: hij is heel soepel en fluisterstil. De triggers hebben een kortere reisafstand. Ook dat is wennen, maar na een korte periode wil je eigenlijk niet anders meer. Dankzij die korte afstand ben je nog sneller met je acties! De vibratie voelt lekker sterk aan zonder veel geluid te maken.

Nacon Pro Compact Official Licensed Bedrade Controller app

Pro-functies

Dus, wat maakt dit een Pro-controller? De eerste stap nadat je de controller hebt aangesloten, is de gratis Pro Compact-app downloaden vanuit de Microsoft Store op pc of je Xbox. Binnen de app kun je de knoppen opnieuw toewijzen, de sticks verwisselen, vibratie uitschakelen en schakelen tussen een 4-way of 8-way d-pad. Leuke functies, maar wacht… er is meer! Zo kun je kiezen uit verschillende presets die het meest geschikt zijn voor bepaalde genres, die dingen veranderen zoals de responscurve, gevoeligheid en noodzakelijke reisafstand van de sticks en triggers. Je kunt de sticks gevoelig maken voor de kleinste duwtjes of je kunt de triggers laten registreren als volledig ingedrukt wanneer je maar halverwege bent. Hier zul je een beetje moet experimenteren om erachter te komen wat iedere preset precies doet. Zodra je de app verlaat worden de instellingen toegepast. Op de achterkant van je controller zult een schakelaar, waarmee je wisselt van de Klassieke modus naar de Geavanceerde modus. Een prettige functie, zo kun je de pro-functies toepassen op jouw favoriete game en in de Klassieke modus spelen als je een andere game start. Je kunt zelfs tijdens het gamen wisselen, zodat je bijvoorbeeld een speciale instelling gebruikt voor het snipen bij je favoriete fps.


Ga direct naar Nacon Pro Compact XBOX controller op BOL.com.

Recensie over Nacon Pro Compact XBOX controller

CooleSuggesties topper

Een bekabelde XBOX controller met een paar geweldige pro functies: het is op zo veel punten een geweldige keuze! Ten eerste voelt de controller ontzettend licht en degelijk aan. De knoppen laten zich goed bedienen, de joysticks en d-pad bewegen soepel en snel. Bovendien kun je via de gratis app instellen hoe alles reageert, zodat jij optimaal kunt gamen. De kabel kan een hindernisje zijn, maar als bonus heb je een ontzettend lichte controller in handen, waar je nog langer mee vooruit kunt. Het compacte model ligt fijn in de hand en heeft een geweldige textuur die voldoende grip biedt. Als bonus ondersteunt de Pro Compact controller ook Dolby Atmos via de hoofdtelefoonaansluiting. Zo kun je 3D-audio ervaren met een standaard stereoheadset.

Score: 9


Informatie

Nacon Pro Compact XBOX controller
Adviesprijs: 55 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.