logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Najib – de biografie, Marcel Langedijk

De laatste tijd zien we steeds meer biografieën verschijnen over bekende Nederlanders. De ene biografie is een stuk populairder dan de andere, om verschillende redenen. Tot voor kort had ik niet veel op met het fenomeen biografie, als ik heel eerlijk ben. Toen ik de kans kreeg om de biografie over Rico Verhoeven te lezen, waar ik veel over had gehoord, ging ik toch overstag en was positief verrast. Nu ligt voor me de biografie van Najib Amhali. Weet deze biografie ook zo positief te verrassen?

Het roerige leven van Najib Amhali

Eigenlijk is het een beetje raar om op relatief jonge leeftijd al een biografie te schrijven. Je gaat er immers van uit dat de persoon in kwestie nog heel wat jaren te gaan heeft en nog genoeg dingen zal beleven! Aan de andere kant snap ik het ook wel: het schept een nieuwe band met de betreffende persoon, waardoor die eventueel in aanzien zal stijgen. in deze biografie lees je over het bewogen leven van cabaretier en stand-up comedian Najib Amhali. Najib – de biografie neemt je mee naar Marokko, het geboorteland van Najib, om vervolgens via Krommenie in Amsterdam te eindigen.

Familiezaken en problemen

Toch heb ik een paar problemen met deze biografie. Ten eerste ligt de nadruk op mij betreft teveel op de problematiek van de familie Amhali. Alle ooms en tantes worden met naam en toenaam vermeld, inclusief alle misstappen die zij hebben begaan. Je zou bijna denken dat deze misstappen gebruikt worden als een verantwoording voor de verkeerde keuzen die onze hoofdpersoon zelf heeft gemaakt. Tevens zorgt deze opsomming van misstappen ook wel voor een gevoel van sensatielust: moet je eens kijken wat die heeft gedaan! En in wat voor omgeving ik moest opgroeien! De grootste kanttekening bij deze biografie moet ik echter zetten bij de schrijfstijl. Een biografie hoeft in mijn ogen geen saaie opsomming van feiten te zijn, maar Marcel Langedijk wisselt te veel van toon. De ene keer dat hij een afstandelijke omschrijving van bepaalde situatie, maar vaker nog vervalt hij in het taalgebruik van Najib: een vluchtige spreektaal waarbij talloze grammaticale regels overboord worden gegooid. Dat werkt tijdens een gesprek of cabaretvoorstelling, maar in een boek? Nee, daar verwacht ik toch echt volledige zinnen.

Ga direct naar Najib – de biografie op BOL.com.


Recensie over Najib – de biografie

Dat Najib Amhali een bewogen leven heeft gehad, dat is wel duidelijk. Hij is verschillende verslavingen te boven komen en holde van de ene bizarre situatie naar de andere. Hij is vooralsnog het toonbeeld van iemands die ondanks alle tegenslag in zijn leven goed op zijn pootjes terecht is gekomen. De biografie kon mij echter niet zo bekoren. De schrijfstijl en de gekozen insteek trekt mij simpelweg niet aan.

Score: 6


Informatie

Najib – de biografie,
Illustrator: nvt
Uitgever: Lebowski, 224 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048854073. Prijs: 21.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.