logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Nacon RIG 500 Pro HC Gen 2

Verdorie, dat is een mond vol! Ik houd van upgrades, maar met zo’n naam zou je beter denken aan een hoger cijfer dan die Gen 2 op het einde, toch? In mijn geval is het ook knap lastig beoordelen of de nieuwe Nacon RIG 500 Pro HC Gen 2 beter is dan de Nacon RIG 500 Pro HC (gen 1, dus), aangezien ik de Nacon RIG 500 Pro HC nog nooit in handen heb gehad. Maar: let’s give it a go!

Vormgeving

De Nacon RIG 500 Pro HC Gen 2 ziet er stoer en high-tech uit, met een ietwat agressieve uitstraling door zijn raster-vormige hoofdband en harde lijnen. Hij heeft een industriele uitstraling, met een afneembare microfoonarm en een kabel die je kunt aansluiten op je computer, monitor of controller. De behuizing voelt verrassend stevig en robuust aan voor deze prijsklasse. De oorschelpen zelf zijn afgewerkt met stof en sluiten prima aan op de oren. De headset is behoorlijk licht van gewicht. Dat, in combinatie met de stoffen afwerking, maakt hem comfortabel voor langere gamesessies.

Eenvoudig model

Door de bekabelde aansluiting is de bediening en de werking kinderlijk eenvoudig. Er is geen begeleidende software die je moet installeren om extra functies te krijgen… het is de kabel inprikken en gaan met die banaan. Er is een volumeregeling aanwezig op de headset, wat een prettige bijkomstigheid is. Ook kun je de microfoon muten door hem omhoog te flippen. Veel meer zit er niet in voor dit model. Vervangbare onderdelen, zoals zijn voorganger, zijn hier niet aan de orde. Dat maakt hem een tikje minder duurzaam, maar waarschijnlijk ook wat minder indrukwekkend.

Hoe klinkt de RIG 500 Pro HC Gen 2?

De Nacon RIG 500 Pro HC Gen 2 beschikt over indrukwekkend grote 50 mm dynamische drivers. Deze drivers bieden een prima geluid voor een gamingheadset, maar wel met een paar kanttekeningen. Allereerst is deze headset veel minder baszwaar dan je zou verwachten van een gamingheadset, maar ook voor het kijken van films of actieseries is die bas soms wel prettig. De middentonen zijn een tikje onderbelicht. Ze klinken wel luid, maar niet vol of helder. Door die bijzondere mix is hij dan ook niet erg geschikt voor het beluisteren van muziek. Het klinkt uit evenwicht, zou je kunnen zeggen. Deels omdat de bas duidelijk mist, maar ook omdat het tameklijk vlak geluid oplevert. Dat is voor games of stem-gerichte programma’s niet heel erg hinderlijk, maar wel voor muziek! De stoffen oorschelpen laten bovendien behoorlijk wat geluid door: je kunt mensen zonder problemen horen als je de koptelefoon op hebt. En dat houdt in dat mensen ook jouw geluiden zonder problemen kunnen horen!

Pluspunt is dat je bij deze headset een abonnement krijgt voor twee jaar Dolby Atmos, te gebruiken op je pc of XBOX. Daarmee krijgt iedere bekabelde headset toegang tot surround sound! De periode is wel vreemd, aangezien je een levenslange licentie voor Dolby Atmos in huis haalt voor ongeveer 18 euro. Waarom dan een beperkte tijd?


Ga direct naar Nacon RIG 500 Pro HC Gen 2 op BOL.com.

Recensie over Nacon RIG 500 Pro HC Gen 2

Laten we vooropstellen dat de Nacon RIG 500 Pro HC echt is geen slechte headset is voor gaming. Door de bas kun je hem niet zo makkelijk voor andere dingen gebruiken, maar het ontbreken van de lage tonen maakt andere geluiden duidelijker naar voren komen, waardoor je soms in het voordeel kunt zijn. De pasvorm is prima, het ontwerp is stoer. Het bekabelde ontwerp zit prima in elkaar, en dankzij de twee jaar Dolby Surround geniet je van een ruimtelijker geluid… zonder bas.

Score: 6


Informatie

Nacon RIG 500 Pro HC Gen 2
Adviesprijs: 79.99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.