logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Naar Parijs met kinderen


Stedentrips zijn een hele onderneming met kinderen. De ene stad is daar toegankelijker voor dan de andere. Het grootste probleem is vaak dat je vooraf moet bepalen wat je wil gaan zien en wat je wilt gaan doen. Als je daar al een selectie in maakt, en gebruik maakt van een globale planning, dan zul je zien dat je vakantie een stuk aangenamer zal verlopen. Wij namen een grotere sprong en gingen op pad naar Parijs. Vijf dagen in totaal, waarbij de eerste en laatste dag grotendeels werden opgeslokt door de reis.

We gingen met onze kinderen maar Parijs. Met de trein, wel te verstaan. Dat was ons zo goed bevallen! Lekker relaxed op een bankje, twee volwassenen die alle aandacht hebben voor het doen van spelletjes, het kletsen, en doornemen van de planning en … altijd een toilet binnen bereik. Helaas werd onze heenreis al flink bezoedeld door een fikse vertraging – de file van het openbaar vervoer. Ruim twee uur later dan gepland kwamen we dan ook aan in Parijs, op Gare du Nord.

De eerste dag gingen we dus als de wiedeweerga naar ons hotel: Hotel Paris Bastille, op een steenworp afstand van metrostation Bastille. In dit hotel hadden ze bovendien 4-persoons kamer, met een ontbijtbuffet. En dat is wel prettig met kinderen! En ik moet zeggen: het was echt een fantastisch hotel, met een vriendelijke receptie, een buitengewoon hartelijke kok in het ontbijtrestaurant en alles netjes verzorgd en afgewerkt. Zo had onze kamer bijvoorbeeld twee badkamers, met een verwarmde spiegel bovendien. Iedere dag waren de bedden netjes opgemaakt en de theezakjes van onze minikeuken aangevuld. De kamers waren goed geïsoleerd (hoezo – gehorige hotels in Parijs?) en zoals gezegd was de ligging perfect. Vanuit daar konden we zo’n beetje alle kanten op met de metro, en waren we op een goed kwartier lopen al bij de Notre Dame. Maar ja .. wat ga je zien, wat ga je doen? Wij besloten om ons vooral te richten op de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden.

Die kun je op drie manieren ziet: te voet, met de metro of met een tourbus. Te voet is met kinderen echt niet handig. Ze zijn snel afgeleid, blijven overal kleven en na een dag lopen is de goodwill voor de tweede dag ver te zoeken. Bovendien is Parijs een grote stad, waardoor je echt veel moet lopen. En dat terwijl er twee briljante alternatieven zijn! Wij beschikten tijdens ons verblijf over metrokaarten, waarbij je onbeperkt met de Metro kunt reizen. Een enkeltje kost 1,80 euro, voor een dagkaart betaal je ongeveer 10 euro. (voor de actuele prijzen moet je even een bezoekje brengen aan bijvoorbeeld www.Parisinfo.com, de vvv van Parijs.) Voor meer dagen ben je relatief een stuk goedkoper uit.

Onze eerste dag was al een lange en intense dag, mede door de vertraging bij de reis. Dat levert onbedoeld tot een dosis stress op – zeker omdat je de aansluiting op de Thalys moesten hebben (en nee, die hebben we dus gemist, waardoor we anderhalf uur in de bar moesten staan met al onze spullen). Na een kort bezoekje aan ons hotel besloten we toch nog even op pad te gaan. Al lopend liepen we naar het Louvre, om die even in de avond te zien. Dat bleek iets langer lopen dan gepland, en na een kort bezoekje stapten we in de metro naar hét symbool van Parijs, de Eiffeltoren. En dat is een momentje dat je ook echt niet mag missen. Wij stapten uit bij metrostation Ecole Militaire. Vanuit daar loop je via een strak aangelegd park naar de Eiffeltoren, en heb je een magisch uitzicht op dit bijzondere bouwwerk. En bovendien kun je dan optimaal genieten van deze schitterend verlichte toren. Echt heel magisch en romantisch. Zelfs onze twee jongens waren er oprecht van onder de indruk. Let wel op voor de vele verkopers van snuisterijen: blijkbaar zijn lichtgevende Eiffeltorentjes heel populair: er liepen op onze avond in ieder geval talloze verkopers rond die deze kleinoden aan de man proberen te brengen. Let ook op waar je loopt, want er wordt ook wat alcohol verkocht: en die verkopers stallen hun waar het liefst dwars over het pad uit! En hup! weer terug naar ons hotel, dat in de nabijheid van metrostation Bastille lag.

De tweede dag deden we een dagje metro-hoppen, zoals dat heet. Deze dag hadden we aangepast op onze derde dag: de derde dag gingen we met een hop-on, hop-off bus van Big Bus Tours op pad, en bezochten we een aantal must-see locaties. De locaties die we níet zouden zien bezochten we vandaag dus met de metro. Zo volgende we een wandelroute in de sfeervolle kunstenaarswijk Montmartre (er zijn talloze wandelroutes verkrijgbaar door deze wijk, maar bezoek in ieder geval de Sacre Coeur. Het is dan aan jou of je de trappen opklimt, of dat je de kabelbaan neemt – je metrokaartje is daar gewoon geldig! Ook bezochten we die dag de Dome des Invalides, het paleis waar Napoleon lag begraven. Een geweldig park om door rond te lopen, maar natuurlijk maakt het gebouw en de vele kanonnen in de rondplaats ook zeker indruk. Op de terugweg stopten we nog even voor een wandelingetje langs de Seine, met een bezoekje aan Pont Neuf en de Notre Dame. Het lijkt weinig, met ‘maar’ drie bezienswaardigheden, maar stiekem is het toch een heel gesjouw van de ene naar de andere locatie!

De derde dag maakten we gebruik van een hop-on, hop-off bus. In ons geval via Big Bus Tours. Bij zo’n bus koop je één kaartje, waarna je de hele dag gebruik mag maken van dat transportmiddel. Hij stopt op een aantal locaties, waar je gewoon mag uitstappen. Ondertussen geniet je van het uitzicht over Parijs, waardoor je een heel andere beleving krijgt van de stad. Dat is toch echt anders dan wanneer je de stad doorkruist met de metro. Als bonus krijg je in een aantal talen informatie te horen over de route, en af en toe een leuk muziekje. Dat wisselde per bus: in de ene bus kregen we een soort cover-cd te horen van rockballads, een andere draaide Franse chanssons. En dat was toch leuker! Bij je kaartjes krijg je koptelefoontjes en een plattegrond, zodat je vanaf daar Parijs kunt ontdekken. Wij stapten uit bij de Arc de Triomphe, vanuit de Trocadero brachten we nog een bezoekje aan de Eiffeltoren – overdag is die toch anders -, het Grand Paleis, en het Louvre van waaruit wie via Centre Pompidou terugliepen naar ons hotel. Een echte aanrader. Je kunt een kaartje kopen voor één dag, maar voor een belachelijk lage meerprijs mag je twee dagen gebruik maken van de bus. Voor kinderen geldt een verlaagd tarief, en mogen al direct twee dagen gebruik maken van de bus als je een kaartje koopt. Echt een heel leuke manier om Parijs te leren kennen! Zeker als je maar één of twee dagen gaat zou ik eerder een Big Bus tour doen dan een metro dagkaart.

De vierde dag brachten we door in Disneyland Paris. Daarover lees je meer in ons artikeltje over dit bijzondere park.

Wij verbleven vijf dagen in Parijs: voor de eerste en tweede dag hadden we een metrokaart. De tweede dag gebruikten we een rondrit met de Big Bus Tours. De vierde dag bezochten we Disneyland Parijs, waarna de dag van de terugreis weer aanbrak. Oh ja: vergeet ook niet om al die herinneringen binnen handbereik te bewaren in een mooi fotoboek!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.