logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Naar Brussel met kinderen, dag 1 van 3


Stedentrips met kinderen – het blijft een heikel punt. Natuurlijk moeten je kinderen een bepaalde mate van interesse hebben in mensen, cultuur of ontdekken. En dan heb je al zo’n 80 procent van alle kinderen. Die laatste paar procent zijn kinderen die je alleen maar ziet ravotten of juist thuis willen blijven, om te gamen, te tekenen, te knutselen. Want kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig naar andere gewoontes, andere mensen, andere dingen. Maar ook hier geldt het devies: geef kinderen iets te doen! Laat ze mee de route uitpuzzelen tijdens het lopen, doe een speurtocht, of net als onze kinderen: geef ze een fototoestel. Er zijn tegenwoordig heel goede camera’s voorhanden die zeker tegen een stootje kunnen.

En dan ben je in Brussel helemaal op het juiste plekje. Want Brussel is écht een smeltkroes van culturen, tradities en smaakjes. Wij gingen met de trein naar Brussel met kinderen. Vanuit Nederland ben je voor volwassenen dan ongeveer 75 euro per persoon kwijt, kinderen mogen voor 2,50 euro mee. En ja, dan is met de auto reizen goedkoper, maar die moet je in de stad dan wel ergens (betaald) parkeren, en je hebt in de trein je handen vrij om leuke spelletjes te doen en vast te beginnen met de voorpret.

Eenmaal aangekomen in Brussel lopen we naar ons hotel: het Novotel Brussels Centre Tour Noire (bekijk hier kun speciale gezinstarieven), net aan de andere kant van de Grote Markt. Dat betekent dus een kwartiertje doorwandelen, maar dat is ook weer een welkome afwisseling na een paar uur stilzitten in de trein. En het geeft ons een mooie gelegenheid om alvast kennis te maken met het stadse gedruis dat zo kenmerkend is voor Brussel.

In het hotel werden we meteen hartelijk ontvangen. Nee, onze kamer was nog niet gereed (dat wisten we al, we waren best vroeg op pad gegaan) maar de koffers mochten we zeker achterlaten! Ondertussen konden we onze persmap vast in ontvangst nemen. Niet dat we daar meteen vol mee aan de gang konden, maar de Brussels Card en de Kuifje striproute gingen wel mee op pad. De koffer en de overige informatie lieten we in bewaring van het hotel.

Wie onze bevindingen over Antwerpen heeft gelezen weet het inmiddels: wij zijn helemaal fan van stedenkaarten. Het is werkelijk een briljante manier om een stad te leren kennen. Waarom? Welnu: de kaart geeft je vrij toegang tot ontzettend veel musea, en korting op veel andere locaties. Bovendien geeft de Brussels Card je ook vrij toegang tot het openbaar vervoer van Brussel. Je kunt dus zonder zorgen of aarzelen instappen in de bus, metro of tram. Zeker op een regenachtige dag is dat erg prettig. Met kinderen is het weer aangenaam om te weten dat je – mocht een museum tegenvallen – snel weer kunt omdraaien. Is een Brussels Card ook interessant voor kinderen? Tja, dat ligt eraan. De musea in Brussel zijn niet – in tegenstelling tot Antwerpen – gratis te bezoeken voor kinderen, maar ze hebben wel speciale kinderprijzen en -kortingen. Ga je heel gericht voor een paar musea, dan is het misschien niet zo interessant om een Brussels Card voor je kinderen te kopen. Bezoek je een flink aantal locaties, zoals wij, dan haal je ‘m er dubbel en dwars uit. Het voordeel: je kunt heel gericht bepaalde musea bezoeken, of omkeren als het niet zo interessant is. Ideaal voor de Youtube-generatie!

Vanuit ons hotel liepen we naar de Grote Markt. Een kleine 500 meter lopen voor we in het hart van Brussel staan. Na een welverdiend bezoekje aan één van de vele terrasjes op de Grote Markt, waarbij de kinderen zich konden vergapen aan de vele drukke toeristen en vreemde talen die voorbij kwamen, brachten we een bezoekje aan het Broodhuis, dat zich aan de Grote Markt bevind. In mooie gebouw vind je een stukje geschiedenis van Brussel, getoond in veel archeologische vondsten. Beelden, harnassen en… alle verkleedpakjes die Manneke Pis ooit heeft gedragen. De traditie wordt ieder jaar gehouden: het kleine bronzen beeldje krijgt enkele dagen per jaar een nieuw pakje aan, ieder jaar in een ander thema. En al die pakjes staan tentoongesteld in dit museum. Ze worden getoond op een imitatiebeeldje van Manneke Pis. Als die eens allemaal tegelijk gaan plassen, dan staat het museum zo blank!
Voor kinderen zijn er speurtochten beschikbaar. Zo kunnen ze aan de hand van een prentenboekje verhalen over Manneke Pis lezen en ontdekken, of door het museum heen op zoek gaan naar dieren die zich verstopt hebben in allerlei kunstvoorwerpen. Maar ook zonder speurtocht zullen ze zich nauwelijks vervelen. De informatiebordjes zal ze wellicht niet zo veel boeien, de verscheidenheid en variatie in voorwerpen biedt meer dan genoeg afwisseling. En jij als volwassene kunt er soms wel iets over vertellen, al dan niet aan de hand van die beruchte informatiebordjes!

Vanuit het Broodhuis bewandelden we een stukje van de Kuifje Wandelroute (VisitBrussels: Sized for TinTin) die door de stad loopt. Of beter: die door de stad heen is bedacht, waarbij j langs diverse Kuifje stripmuren wordt geleid, alsook lans verschillende locaties die belangrijk zijn geweest voor de stripverhalen van Kuifje. Zo wordt je bijvoorbeeld langs de uitgeverij van Kuifje geleid, maar ook langs het graf van diens tekenaar Hergé, diens oude woning, het beeld van Agent 15 en het Vossenplein, waar diens avontuur Het Geheim van de Eenhoorn begint.

Via indrukwekkende Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal lopen we naar het MuziekInstrumentenMuseum (MIM). De Kathedraal heeft een lange geschiedenis, en bestond eigenlijk al in de 10e eeuw. Naast missen worden er ook concerten en culturele activiteiten georganiseerd. Maar hij is ook zeker de moeite waard om binnen te lopen als je in de buurt bent: de grootse gotische archeologie is buitengewoon indrukwekkend om te zien!

Het MuziekInstrumentenMuseum is gevestigd in het pand van Old England, een warenhuisketen midden vorige eeuw. Daardoor heeft het gebouw een mooie, harmonieuze Art Deco-sfeer. Het gebouw zelf kent maar liefst negen etages. Op de bovenste etage bevind zich een restaurant, van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over de stad. Een leuke bijkomstigheid, maar daar kwamen wij natuurlijk niet voor. Het museum zelf is wat wisselend. Er zijn een paar etages waar een tentoonstelling te zien is, de overige verdiepingen zijn gereserveerd voor bijeenkomsten, recepties en concerten. Kinderen zullen zich er helemaal vermaken. Er zijn door het museum heen een paar verschillende speurtochten die de kinderen kunnen doen. Zo hebben onze kinderen zich prima vermaakt met de speurtocht van Vlieg, die hen door het hele pand leidde, maar ook met het speciale boekje voor de SAX200-tentoonstelling. Deze tentoonstelling is gericht op het 200-jarig bestaan van de saxofoon. Met een speciale audiogids in de hand loop je door de tentoonstellingen heen. Ga je op een speciaal icoontje staan, dan begint je mediaspeler een filmpje af te spelen. Een heel indrukwekkende manier om een band te krijgen met de museumstukken. Geen lange lappen tekst lezen, maar bewegend beeld en geluidsfragmenten die laten horen wat de verschillen zijn, die vertellen wat de geschiedenis is en laten swingen wat niet stil kan blijven staan. Kinderen, bijvoorbeeld. Een toppertje!

Deze wandelroute leidde ons ook langs het Stripmuseum. In dit museum is er vol aandacht voor de wereld van Stripverhalen, waarvan er bijzonder veel in Brussel zijn ontstaan. Denk daarbij niet alleen aan Kuifje, maar ook aan de Smurfen, Kwik en Flupke, Guust Flater, Dommel, De Kiekeboes, Natasja en nog veel, veel meer. Het stripmuseum is gevestigd in een schitterend pand, dat is ontworpen door Victor Horta. Vroeger was het huidige museum gebruikt als magazijn, tegenwoordig vind je er een stukje stripgeschiedenis in woord en beeld. In de schitterende welkomsthal wordt je al begroet door levensgrote beelden van bekende stripfiguren, maar ook door de bekende raket uit Kuifje naar de maan. Ben je trouwens meer een stripverhalen-fan dan een echte Kuifje fan? Dan vind je de Striproute vast razend interessant. Deze route leidt je langs een mooie variatie aan muurschilderingen en stripgerelateerde locaties. Meer informatie vind je op www.visitbrussels.be/comics. Het museum zelf laat zien hoe stripverhalen gemaakt worden en bedacht zijn. Een mooie tentoonstelling over de geschiedenis van strips, de ontwikkeling van bepaalde karakters (Robbedoes door de decennia heen, bijvoorbeeld) en de achterliggende techniek. Leuk voor wat oudere kinderen, zeker voor fervent tekenaars. De mooie grote platen en beelden zijn ook voor jonge kinderen een feest van herkenning en verwondering.

Brussel met kinderen: of zonder kinderen, net wat je wilt: vergeet vooral niet te genieten van de Vlaamse keuken! Je komt over

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.