logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Mythos, de geïllustreerde editie, Stephen Fry

Mythologie heeft een onmiskenbare aantrekkingskracht op mensen, sommige verhalen houden ons letterlijk al duizenden jaren bezig. Het is daarbij eigenlijk wel logisch dat je die verhalen soms in een nieuw jasje moet gieten. Er zullen weinig mensen op de bank wegkruipen met de originele teksten! En toegegeven: de ene schrijver is daar beter in dan de ander. Stephen Fry is al jarenlang bezig met het hertalen van oude verhalen. In Mythos krijg je een aantal verhalen aangeboden die in een geweldige frisse stijl worden verteld.

Verhalenbundel

Stephen Fry heeft zich met zijn scherpe pen gestort op een paar verhalen uit de oudheid, zoals de geboorte van de goden en de schepping van de eerste paar generaties mensen), de Latijnse roman van Apuleius De Gouden Ezel (Cupido en Psyche) en de Metamorfosen van Ovidius (Arachne, Midas, Echo en Narcissus). In het boek is geen inhoudsopgave of index te vinden. Je bent dus echt overgeleverd aan de volgorde van vertellen zoals Stephen Fry zich dat in zijn hoofd heeft gehaald (al dan niet in samenspraak met de uitgever – daar zijn we niet bij geweest). Het zijn relatief korte verhalen, de sagen en vertellingen van Troje en Odysseus, de werken van Heracles of de queeste van Perseus worden overgeslagen.

Levendige vertellingen

Overigens niets dan lof over de manier waarop Fry de oude, soms ook ingewikkelde en soap-achtige verhalen weet over te brengen. Zijn droge humor, sarcasme en levendige vertellingen brengen de oude geschiedenis helemaal tot leven. De woordkeuze is soms wat creatief, Stephen maakt regelmatig gebruik van beeldspraak, maar als je eenmaal aan het lezen bent en even gewend bent aan die toon, lezen de verhalen als een komische trein. De keerzijde van die vrolijke toon is wel dat het mysterieuze van de oudheid uit de verhalen getrokken wordt: de serieuze verhalen worden soms behoorlijk kolderiek.

Mythos – de geïllustreerde versie

Hoewel de originele versie van Mythos al een paar jaar oud is, bracht uitgeverij Thomas Rap onlangs een prachtige geillustreerde versie van Mythos uit. Deze is een stuk groter dan het origineel, waardoor de teksten meer ruimte krijgen. Het fijne is natuurlijk dat deze is voorzien van prachtige illustraties, die het verhaal weer terug naar de oudheid brengen. De stijl zou je kunnen vergelijken met die van Paul Klee: geabstraheerde figuren in (in dit geval) goudkleurige en blauwe tinten, die het verhaal niet alleen ondersteunen maar het soms ook verdienen om ingelijst te worden.


Ga direct naar Mythos – de geïllustreerde versie op BOL.com.

Recensie over Mythos – de geïllustreerde versie

CooleSuggesties topper

De manier waarop Stephen Fry de geschiedenis induikt en op een grappige, scherpe en soms ook kritische manier naar die wereld kijkt, spreekt over de hele wereld miljoenen mensen aan. Toch is er ook iets te zeggen voor een wat authentiekere toon: soms heb je het gevoel dat Stephen net iets te populair wil doen om het verhaal ‘aan de man’ te brengen, waardoor de gruwel en spanning uit het verhaal wegsijpelt. Dat neemt niet weg dat het heerlijke verhalen zijn en blijven, die dankzij deze aanpak nieuw leven ingeblazen krijgen. De illustraties in deze forse editie zijn om te smullen: de semi-abstracte afbeeldingen trekken je weer een stuk terug in de tijd, zonder het moderne smaakje van Fry te verloochenen. Zie je de geïllustreerde variant naast de standaard versie, zie je meteen het verschil. Ik durf te wedden dat je als een magneet aangetrokken wordt door deze uitvoering!

Score: 9


Informatie

Titel: Mythos – de geïllustreerde versie
Auteur:
Illustrator: Jesús Sotés
Uitgever: Thomas Rap
Aantal pagina’s: 464
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789400410893
Prijs: 39.99 euro


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.